Pieci padomi, kā mudināt bērnus ēst vairāk dārzeņu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Maltītei bērniem ir jābūt daudzpusīgai, jo bērna augšanai un attīstībai ir nepieciešamas dažādas uzturvielas. Taču veselīgas ēdienreizes nodrošināšana vecākiem nereti sagādā izaicinājumu, jo bērni bieži vien negrib ēst dārzeņus. Savukārt tieši dārzeņi (un citi C vitamīnu saturoši produkti) palīdz organismā uzsūkties gaļā esošajai dzelzij.

Tāpēc gaļas zīmola «Rakvere» meistari sniedz vienkāršus ieteikumus, kā panākt, lai dārzeņus sāktu novērtēt arī paši jaunākie ģimenes locekļi.

1. Rādi priekšzīmi!

Bērni mācās vērojot un atdarinot un nereti pārņem tieši savu vecāku uzvedības modeli. Ja dārzeņi ir ģimenes ēdienkartes regulāra sastāvdaļa, tad arī bērniem pret tiem rodas pozitīva attieksme. Ieradumu ēst dārzeņus ir svarīgi veidot jau no pašas mazotnes. Ja kāds no jauniem pārtikas produktiem neiekaro mazā ēdiena kritiķa sirdi no pirmās reizes, tad nevajag tūlīt atmest ar roku. Tā kā bērnībā veidotie ēšanas ieradumi «pavada» bērnu visu mūžu, tad ir svarīgi būt neatlaidīgam un konkrēto pārtikas produktu piedāvāt pēc laika vēlreiz.

2. Nespied ar varu!

Lai bērnam veidotos pozitīva pieredze, dārzeņu ēšanu noteikti nedrīkstēt uzspiest. Drīzāk ir jāpadomā par to, kā dārzeņus padarīt bērnam pievilcīgākus. Piespiešana rada negatīvas emocijas, un bērns sāk dārzeņus saistīt ar nepatīkamām izjūtām, tāpēc izvēlīgā attieksme pret ēdienu var pastiprināties. Radināšana ēst dārzeņus var notikt pakāpeniski - iesākumā dārzeņu daudzums maltītē var būt neliels, bet laika gaitā to var palielināt.

Tāpat ar bērnu var vienoties, ka par ēdiena nogaršošanu viņam tiks piešķirta, piemēram, kāda interesanta uzlīme.

3. Paslēp dārzeņus ēdienā!

Lai palielinātu dārzeņu apjomu bērna maltītē, var mēģināt izmantot tādas receptes, kurās veselīgie dārzeņi ir ēdienā iestrādāti tā, ka tos nevar pamanīt un sagaršot. Piemēram, šokolādes kūkā var «paslēpt» bieti, kas padarīs šo ēdienu veselīgāku, nebojājot tā garšu. Dažādus dārzeņus var ļoti vienkārši iestrādāt arī kotletēs vai frikadelēs, kas nereti mēdz būt viens no mīļākajiem bērnu ēdieniem.

4. Pasniedz ēdienu bērniem patīkamā veidā!

Pasniedzot bērniem dārzeņus, var padomāt par jautrāku noformējumu! Ļoti iespējams, ka bērns tradicionāli gabaliņos sagrieztu dārzeņu vietā daudz labprātāk izvēlēsies tādu veselīgu uzkodu, kurai piešķirta interesanta forma. Piemēram, no burkānu šķēlītēm un plāni sagrieztām ābolu šķēlītēm uz šķīvja ir iespējams izveidot taureni, no brokoļiem var pagatavot krūmiņus, kuriem blakus «ganās» no puķkāpostiem veidoti jēriņi. Jāatceras, ka bērniem patīk uz šķīvja redzēt dažādas krāsas atsevišķi, tāpēc mēģini dārzeņus sakārtot dažādās formās, piemēram, no tomātu šķēlītēm izveido sirdi, no burkāna ripiņām - mēnesi vai sauli. Padari dārzeņu ēšanu rotaļīgāku, un pozitīvi rezultāti nebūs ilgi jāgaida!

5. Iesaisti mazos palīgus ēdiena gatavošanā!

Interneta plašumos netrūkst ideju par to, kā pasniegt dārzeņus bērniem interesantā veidā. Tāpēc sagādā piedzīvojumu kā sev, tā bērnam, un kopā izvēlieties un realizējiet visjautrākos risinājumus. Bērni pret ēdienu būs noskaņoti daudz labvēlīgāk, ja viņiem būs bijusi iespēja piedalīties tā gatavošanā. Turklāt bērnu var iesaistīt arī produktu sagādes procesā - dodieties kopā izvēlēties un iegādāties dārzeņus, vēl labāk - iemāciet bērnu audzēt un novākt dārzeņus un garšaugus pašam (piemēram, ziemā uz palodzes var izveidot «mazdārziņu» un audzēt garšaugus podiņos, bet pavasarī - iekopt savu dārziņu ārā).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu