Vai tonālais krēms salā aizsargā ādu? Uzzini, kā pasargāt savu sejas ādu ziemā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Viena no visbiežāk izplatītākajām ādas problēmām, ar kuru sirgst gan sievietes, gan vīrieši Latvijā, ir sausa āda. «Kādam tas aprobežojas tikai ar diskomfortu, bet citu var novest līdz pat nopietnām ādas slimībām,» norāda Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe Linda Kapteine.

Kas sekmē sausas ādas rašanos?

Gan cilvēka ādas elastību nosaka, gan par tās sausumu vai pastiprinātu taukainību atbild ādas dziedzeri. Jo sabalansētāka to darbība, jo ādas raga kārta veidojas vienmērīgāka. Ja problēmas mantotas jau ģenētiski, tad ikviens ārējais provocējošais faktors iedarbosies daudz spēcīgāk un ādas rekcija būs asāka. Ja ir gēnu defekts vai traucējumi, tad ādas aizsardzība ir samazināta, un jau sākotnēji mēs varam zināt, ka ādas sausums pasliktinās, piemēram, tādu ādas slimību kā psoriāze u.c. Ja ādas barjera ir bojāta, tad ādā izveidojas mikroskopiskas plaisiņas, pa kurām ūdens strauji iztvaiko, ādā iekļūst dažādi alergēni un veidojas iekaisuma reakcija. Iemeslu, kādēļ var būt pastiprināti sausa un raupja ada, ir daudz. Ādas un nagu trauslums nereti parādās pēc antibiotiku un pēc diurētisko līdzekļu lietošanas, ievērojot kādu specifisku diētu. Arī, cilvēkam kļūstot vecākam, ādas sausums un jutība palielinās.

Jāpiemin arī, ka hormonu darbības traucējumi, stress un dažādas citas slimības var izpausties sausas ādas veidā.

Cik lielu ļaunumu ādai nodara apkārtējā vide?

Ārsti bieži runā par sausā gaisa nelabvēlīgo ietekmi uz elpceļiem un deguna gļotādu, nereti aizmirstot, ka līdzīgi jūtas arī āda. Tikai tā ir pacietīgāka un iztur daudz vairāk. Apkures radītais sausais gaiss bieži vien saasina vēl kādu problēmu – alerģijas, kas iet roku rokā ar sausu ādu. Ārēji pasliktinās ādas stāvoklis un padziļinās jutīgas ādas problēmas. Ārējo kaitīgo faktoru neitralizēšanai vajadzētu mobilizēt visas ādas aizsargsistēmas tieši aukstā laikā, kad, pazeminoties organisma vispārējai imunitātei, pasliktinās arī ādas stāvoklis. Ziema ir gadalaiks, kad āda «atpūšas». Ne tikai palēninās tauku dziedzeru darbība, bet arī pavājinās asinsrite, līdz ar to samazinās apgāde ar barības vielām un skābekli. Tas savukārt palēnina šūnu dalīšanos jeb ādas atjaunošanos. Tā kā āda atjaunojas lēnāk, vecās šūnas netiek atgrūstas pietiekami ātri, taukšūnu saistvielu epidermā ir mazāk, līdz ar to āda sāk lobīties. Ādai, kas ziemas apstākļos funkcionē lēnāk, grūti reaģēt arī uz pastāvīgām lielām temperatūras svārstībām – piemēram, ja iekštelpās ir +20 °C, bet ārā –20 °C, tātad 40 grādi ir ļoti liela starpība, kuras robežās ādai grūti adaptēties.

Vēl lielāku stresu piedzīvo āda, ja ar stipri sasauļotu ādu no kūrorta «ielecam» atpakaļ ziemas salā.

Šādos apstākļos ādas hidrolipīdu slānis ziemā gan vēja, gan sala, gan arī sausa iekštelpu gaisa un UV staru iedarbībā gandrīz izzūd. Pastāvīgas lielas temperatūras svārstības ir viens no kuperozes rašanās iemesliem – aukstumā asinis no ādas ieplūst iekšējos orgānos, lai uzturētu tur siltumu, āda kļūst blāva un vieglāk pakļaujas sala radītajiem bojājumiem, savukārt siltumā kapilāri atkal strauji paplašinās. Ja kapilāru sieniņas kāda iemesla dēļ ir vājākas, tie var palikt paplašinātā stāvoklī pastāvīgi.

Šobrīd plašajā piedāvājuma klāstā var viegli apjukt. Kā atrast pareizo ādas kopšanas līdzekli sausai ādai?

Kamēr āda ir vesela, iespējams, pat neaizdomājamies, ko uz tās klājam. Veikalos pieejami dažādas izcelsmes un kvalitātes produkti, no kuriem vairums satur ādai nevajadzīgas vielas. Izvēloties ādas kopšanas līdzekļus sausai vai problemātiskai ādai, vienmēr jāpievērš uzmanība sastāvā esošajām vielām, bet vislabāk konsultēties ar speciālistiem. Piemēram, atopiskā dermatīta gadījumā ādā ir samazināts keramīdu daudzums, tāpēc jāizvēlas līdzekļi, kur tie ir lielākā proporcijā. Līdzekļi, kuru sastāvā ir urīnviela, aiztur ādā ūdeni, mīkstina ādu un darbojas kā pīlings, taču tie nav ieteicami cilvēkiem ar ādas apsārtumu, jo tas var vēl vairāk kairināt ādu. Hialuronskābe uztur ādā mitrumu un nodrošina tās svaigumu, savukārt naktssveces eļļa satur nepiesātinātās taukskābes, kas īpaši svarīgi cilvēkiem, kas nepietiekamā daudzumā tās uzņem ar uzturu.

Kas būtu jāzina par sausas ādas kopšanu?

Lai pastiprinātu krēmu efektivitāti, reizi mēnesī ieteicams veikt pīlingu, kas palīdzēs ādai atbrīvoties no ārējās raga kārtas, uzlabos tās elpošanu un struktūru. Tomēr attīrošā līdzekļa sastāvā nedrīkst būt abrazīvas daļiņas. Profilaktiskā nolūkā 1-2 reizes nedēļā sejai var uzlikt mitrinošu masku. Ideāli, ja mājas apstākļos ādai var sniegt kādu skaistumkopšanas kūri, kas atjaunos optimālo ādas reģenerācijas spēju.

Aukstā laikā papildus ādu var aizsargāt ar tonālā krēma «mētelīti». Taču, pirmkārt, jāizvēlas tādi krēmi, kas neaizsprosto ādas poras,

otrkārt, pirms tā uzklāšanas noteikti ādai jābūt pietiekoši mitrinātai, jo pretējā gadījumā tonālais krēms uz sausas ādas vēl vairāk izcels defektus.

Cik bieži būtu jāmazgājas sausas ādas īpašniekiem?

Seju vajadzētu mazgāt ar ūdeni, kas nav ne aukstāks, ne siltāks par istabas temperatūru. Bet ideālā variantā ādu attīrīt ar micelāro ūdeni.

Jāatzīst, ka ikdienā bieži vien pārspīlējam ar pārlieku rūpīgu mazgāšanos. Piemēram, būs pietiekoši, ja ķermeņa ādu ar švammi noberzīsim vienu reizi mēnesī. Tāpat izrādās – ja ūdenī pavadām ilgāk par piecām, 10 minūtēm, āda tiek sausināta. Lai gan varētu domāt, ka ūdens ādu mitrina, ilgstoši esot saskarē ar ādu, tas rada pretēju efektu un irdina ādas raga slāni. Veselai ādai ilgstoša saskare ar ūdeni būtiskus bojājumus neradīs un tā pati atjaunosies, taču bojātai ādai papildu kontakts ar ūdeni situāciju tikai pasliktinās.

Pēc savas būtības ziepes un dušas želejas šķīdina taukus, līdz ar to šķīdina arī aizsargājošo tauku slānīti, kas atrodas uz ādas. Lai āda būtu aizsargāta no vīrusiem, baktērijām un sēnītēm, tās PH līmenim jābūt viegli skābam. Mazgāšanās līdzekļi šo PH padara sārmaināku, atkal un atkal izjaucot ādas dabīgo stāvokli. Ja mazgāšanās līdzekļi papildus satur vēl kādas smaržvielas vai aktīvas virsmas vielas, tās aktīvi iesūcas ādā, radot sausumu, niezi vai diskomfortu.

Kā veicināt ādas atjaunošanos?

Ādas raga slānis ir aktīva bioķīmiska laboratorija, kur norisinās barjeras atjaunošanās procesi. Tā pati lieliski spēj pašatjaunoties, tikai reizēm tai nepieciešama mūsu palīdzība. Diemžēl dažkārt mēs to neprotam izmantot un ar savu rīcību pat traucējam ādai darīt savu darbu. Līdz šim kosmetoloģijā un ādas ārstēšanā bijuši centieni ar dažādu līdzekļu palīdzību ādai sniegt kaut ko papildus no malas – dažādas koncentrātus un bagātinātājus. Taču ne vienmēr āda spēj to absorbēt, uzsūkt un izmantot. Lai āda spētu vielas izmantot, tām jābūt pēc iespējas dabīgākām. Tieši tāpēc pasaulē arvien populārāki un atzītāki kļūst neitrāli kopšanas līdzekļi, kas rada ādai patīkamu vidi un ļauj pašai atjaunoties un salabot bojāto mehānismu. Šajā sakarā vēlos pieminēt aktuālu jaunumu ādas kopšanā - ādas barjeras atjaunojošo krēmu Atoderm Intensive Baume balzamu.

Vai ar pārtiku var uzlabot ādas stāvokli?

Ir pierādīts, ka, lietojot uzturā eļļas ar nepiesātinātām taukskābēm, var palīdzēt atjaunoties ādas struktūrai un barjerai. Ieteicama ir naktssveces, gurķenes sēklu eļļa, kā arī zivju eļļa. Cilvēkiem, kuri ievēro diētas un uzturā nelieto tauku saturošus produktus, iesaka papildus lietot eļļas, lai nodrošinātu organismu ar nepieciešamajām taukskābēm. Arī cilvēkiem, kuri regulāri lieto zāles, kas samazina holesterīna līmeni asinīs, izteikti biežāk novēro sausu ādu, jo arī holesterīns ir nepieciešams ādai.

Tādēļ papildus ir nepieciešams uzturā lietot nepiesātinātās taukskābes un lietot ādas barjeras atjaunojošos līdzekļus.

Lai gan šķidrums ir būtisks un nepieciešams ikvienai mūsu organisma šūnai, nav gūti pierādījumi tam, ka ūdens dzeršana mitrinātu sausu ādu. Ūdens patēriņš tiešā veidā ādas stāvokli nekādi neietekmē, un mitrums ādā no tā nepalielinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu