Sargies no gripas!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Ja imūnsistēma ir laba, organisms pats tiek galā ar gripas vīrusu un cilvēks nesaslimst. Līdz ar to labākā gripas profilakse ir ilglaicīgas rūpes par veselību,» portālam TVNET saka ģimenes ārste Sarmīte Veide. Kad visapkārt plosās gripa, efektīvs profilakses līdzeklis pret vīrusinfekcijām ir ķiploks. Ja tomēr gadījies saslimt, jāpaliek mājās un nekavējoties jāzvana ģimenes ārstam.

Gripa paņem dzīvības

Šajā sezonā no gripas komplikācijām miruši trīs cilvēki. Valstī ir izsludināts gripas epidēmijas sākums, jo pagājušajā nedēļā četrās Latvijas pilsētās tika pārsniegts epidēmijas slieksnis - ambulatorajās iestādēs vērsušos pacientu skaits pārsniedza 100 gadījumu uz 100 000 iedzīvotājiem. Gripa turpina izplatīties Jēkabpilī, Jūrmalā, Rīgā un Liepājā. Vīruss skāris arī Daugavpils, Jelgavas un Ventspils iedzīvotājus. Slimnīcā pagājušajā nedēļā nogādāti 102 pacienti, no kuriem 88 Rīgas slimnīcās. Kopš sezonas sākuma slimnīcā ar gripas simptomiem nonākuši 252 cilvēki.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) brīdina: šīs sezonas gripa īpaši bīstama ir veciem cilvēkiem.

Gripas epidēmija parasti ilgst 10 nedēļas, bet tā var ieilgt līdz pat 3 mēnešiem, TVNET skaidro SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Jansone. Maksimālā saslimstības intensitāte parasti tiek sasniegta trešajā gripas epidēmijas nedēļā, pēc tam saslimstība mazinās.

Brīnumdakteris - ķiploks

Drudzis, augsta temperatūra, lauž kaulus, sauss klepus, bet iesnu nav? Tas nozīmē, ka esat saslimis ar gripu. «Ar gripu cilvēki slimo katru gadu. Būtībā gripa ir vīrusinfekcija, kas atšķiras ar to, ka cilvēks slimo ilgāk un smagāk nekā ar, piemēram, vīrusu, kas izraisījis vienkāršu saaukstēšanos. Gripa ir ļoti nepatīkama, bet nekādas īpašas ārstēšanas tai nav. Ja cilvēkam ir laba imunitāte, viņš var nesaslimt arī pēc kontakta ar gripas slimnieku,» stāsta Veide. Veselīgs dzīvesveids, kas ietver pilnvērtīgu uzturu, fizisko aktivitāti un labu miegu – trīsvienība, kas palīdz izvairīties ne vien no gripas, bet arī no citām saslimšanām.

Lai imunitāte būtu labā kārtībā, ir svarīgi izvairīties no stresa, ko gan vieglāk ir pateikt nekā izdarīt.

Sens, dabisks un efektīvs veids, kā izvairīties no saslimšanas ar gripu, ja mājiniekus slimība jau skārusi, ir ķiploks. Tas jāsagriež gabaliņos, jāieliek marlē, un tad vīstoklis jāuzkar virs durvīm. Ja netraucē asā smarža, ķiploka daiviņu var uzkārt kaklā.

Ķiploks izdala īpašas vielas – fitoncīdus, kas nogalina vīrusus.

Gripas laikā derētu pastiprināti ēst augļus un dārzeņus, kas satur C vitamīnu. Daktere iesaka maltītē iekļaut dzērvenes, kivi, citrusaugļus, papriku un skābos kāpostus. «Jāatceras, ka profilakse ir komplekss process – ar vitamīnu ēšanu vien nepietiks. Ja organisms ir harmonijā, jūs nesaslimsiet.» Vilde iesaka gripas sezonas laikā neņemt bērnus līdzi uz lielveikalu, izvairīties no publiku vietu apmeklēšanas un profilakses nolūkā neapmeklēt ārstniecības iestādes, kur pulcējas daudz slimu cilvēku. Tāpat viņa iesaka pārcelt koncertu un teātru apmeklējumus uz vēlāku laiku un to vietā doties pastaigā pa mežu.

Labākais vecmāmiņas pagrabā

«Gripa izplatās zibenīgi – pāris stundu laikā mājās var būt jau «nākamais kritušais», tāpēc bez kavēšanās jāzvana savam ģimenes ārstam. Jāņem vērā, ka gripa ietekmē organisma vājāko vietu,» TVNET saka interniste (terapeite) Liene Martinsone-Bērzkalne.

Gripas laikā daktere iesaka atteikties no kārdinājuma apmeklēt veikalu izpārdošanas un izvairīties no braukšanas pārpildītā sabiedriskajā transportā. Aptiekā nopērkamie vitamīni un uztura bagātinātāji iedarbojas ilgtermiņā, tāpēc sākt tos lietot gripas plosīšanās periodā nav jēgas. «Dodieties uz vecmāmiņas pagrabu un atrodiet upeņu un aveņu ievārījumu, cidoniju uzlējumu. Dzeriet daudz zāļu tējas, tām pievienojot ingvera sakni.» Ārste iesaka pusdienu galdu papildināt ar ķiploka daiviņu – pat ja ķiploks netiks ēsts, tā aromāts izplatīsies telpā, atbrīvojot vidi no vīrusiem. «Ķiploku var iedot bērniem, noslēpjot kinderolas viducī.

Ja kolēģiem nav iebildumu, ķiploka daiviņu var turēt darbā uz galda.

Tā radīs aizsardzības barjeru, ko vīrusiem negribēsies šķērsot.»

Foto: PantherMedia/ScanPix

Ja negribi slimot, vakcinējies!

SPKC atgādina, ka gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, tā atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. Ar gripu iespējams inficēties, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusu, kontaktējoties ar gripas slimnieku, pieskaroties ar nemazgātām rokām mutei, degunam, acīm. Gripas vīrusi ir ilgdzīvotāji - tie atrodas arī uz rokām un priekšmetiem, kurus izmantojis ar gripu slims cilvēks. Gripas pazīmes parasti parādās 48 – 72 stundas pēc inficēšanās. Gripa sākas ar nespēku, stiprām galvassāpēm, rīkles iekaisumu, sausu klepu, sāpēm acu ābolos, bet maziem bērniem var parādīties caureja, vemšana un aizlikts deguns. Ja organisms ir novājināts, gripa var izraisīt smagas komplikācijas: plaušu karsoni, bronhītu, deguna blakusdobumu un vidusauss iekaisumu, hronisku slimību saasināšanos, organisma atūdeņošanos, vecākiem cilvēkiem – sirds kaites.

SPKC epidemiologi uzskata, ka vislabākā aizsardzība pret gripu ir ikgadēja vakcinācija. Vakcinēties ieteicams rudenī – pirms gripas sezonas sākšanās.

Ja cilvēks nav paspējis vakcinēties pirms gripas epidēmijas sākuma, to var veikt arī vēlāk, jo imunitāte izveidojas 10 dienu laikā.

Vakcinēties ieteicams riska grupu iedzīvotājiem, kuriem gripa var izraisīt smagas komplikācijas: maziem bērniem vecumā no 6 mēnešiem, senioriem, cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām elpceļu, sirds – asinsvadu saslimšanām, nieru slimībām, vielmaiņas traucējumiem, kā arī cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, lieko svaru un grūtniecēm.

Šķaudot aizklāj seju

Epidemiologi atgādina: lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, ieteicams uzturā lietot veselīgus, vitamīniem bagātus produktus, dzert pietiekami daudz šķidruma, regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, biežāk atpūsties svaigā gaisā, atvēlēt laiku pilnvērtīgam miegam un atpūtai,

rūpīgi mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm,

izvairīties no tuva kontakta ar gripas slimnieku, regulāri vēdināt un mitrināt iekštelpu gaisu, ģērbties atbilstoši laika apstākļiem, pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, – pasākumus slēgtās telpās, sabiedrisko transportu.

Ja tomēr gadījies saslimt ar gripu, vēlams palikt mājās un par ārstēšanos konsultēties ar savu ģimenes ārstu, neapmeklēt darbu, skolu, publiskas vietas un pasākumus, īpašu uzmanību pievērst personīgajai higiēnai, uzturēties atsevišķā istabā, lietot atsevišķus traukus un higiēnas priekšmetus, veikt telpu mitro uzkopšanu, bet, aprūpējot mazus bērnus vai vecus cilvēkus, ieteicams lietot sejas masku, šķaudot, klepojot aizklāt degunu un muti ar salveti vai arī šķaudīt elkonī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu