Vai tiešām plastmasas pudeles treniņos ir kaitīgas?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Izlasot dažādos laikrakstos publicēto informāciju, kurā sabiedrība tiek biedēta ar plastmasas ūdens pudelēm un tajās esošo bisfenolu, kas it kā nodara lielu kaitējumu veselībai, gribētos sniegt nelielu ieskatu to cilvēku ikdienā, kas aktīvi nodarbojas ar fitnesu, lai uzskatāmi parādītu, cik daudz ūdens mēs lietojam treniņu laikā, nemaz neraizējoties par to, ka dzeram no plastmasas pudeles.

Aktīvā dienā bez ūdens neiztikt

Gadās, ka dienas laikā ir pat 7 līdz 8 treniņi, tāpēc ūdens ir neiztrūkstoša ikdienas sastāvdaļa. Gandrīz vienmēr man līdzi ir t.s. sporta pudele, kuru turpat fitnesa klubā uzpildu no lielā ūdens tovera.

Baumām par plastmasas kaitīgumu nepievēršu uzmanību, nevaru iedomāties, ka tagad ietu uz nodarbībām ar stikla glāzi vai krūzīti.

Padomāsim loģiski, ja jau ūdens no plastmasas pudeles būtu tik kaitīgs, diez vai visos maratonos skrējējiem tiktu dalīts ūdens no plastmasas pudelēm. Visos lielajos maratonos, rūpējoties par dalībnieku ērtībām un labsajūtu, organizatori bez maksas piedāvā ūdeni neierobežotā daudzumā, un tieši no plastmasas pudelēm, kā arī augļus vai enerģijas batoniņus.

Svarīgāk, kāds ūdens ir pudelē

Galvenais, lai pudele būtu tīra, un katram būtu iespēja to atvērt pašam. Tāpat ir būtiski, kāds produkts ir pudelē. Tā vietā, lai satrauktos par to, ka pudele ir no plastmasas, labāk papētīt, no kādas ieguves vietas nāk pats ūdens. Bez ūdens nav iespējams dzīvot, tāpēc ir svarīgi no ūdens iegūt pašu labāko, īpaši, ja cilvēkam ir aktīvs dzīvesveids, biežas fiziskās nodarbības, kurās ķermenis zaudē daļu šķidruma.

Pats izvēlos ūdeni no lielākajiem Latvijas ražotājiem, firmas, kas ūdeni tirgo jau divdesmit gadus, rada pārliecību, ka produkts ir kvalitatīvs. Jau lielveikala plauktā var redzēt, ka visi ūdeņi lielākoties ir plastmasas pudelēs - tas ir ērtāk, lētāk un praktiskāk. Nenoliedzu, ka stikla pudele ir skaistāka no dizaina viedokļa - tā labi iederētos uz galda saviesīgās vakariņās, bet ne jau ikdienas skrējienā vai aktīvā treniņā.

Dzert tad, kad gribas

Lai gan uzsveru ūdens lietderību un nozīmi mūsu ikdienā, varu atzīties, ka nekad neesmu speciāli centies izdzert noteiktu ūdens daudzumu dienā. Es dzeru tad, kad gribas! Patiesībā dienas laikā nemanot sakrājas tie ieteicamie 3 litri un pat vairāk. Vadot treniņus, esmu kustībā, sanāk arī ļoti daudz runāt, tāpēc bez ūdens neiztikt. Arī gadījumos, kad treniņu dalībnieki man jautā par ūdens lietošanu, vienmēr uzsveru, ka tīru ūdeni nevar aizstāt ar tēju vai sulu - tas neskaitās. Lai organisms normāli darbotos, nepieciešams dinamisks līdzsvars starp uzņemto un izvadīto ūdens daudzumu. Jo vairāk kustamies un sportojam, jo vairāk jādzer.

Ja jāizvēlas starp gāzēto un negāzēto ūdeni, jāsaka, ka tā ir gaumes lieta. Ūdens nozīme jau no tā nemainās. Ir daudz pasaulslavenu sportistu, kuri dzer tikai gāzēto ūdeni, pamatojot, ka tas labāk veldzē slāpes vai vienkārši labāk garšo.

Labai veselībai un spēkam

Ūdens palīdz uzturēt labu veselību un dod spēku. Ūdens ir svarīga uztura sastāvdaļa, jo tas nepieciešams dažādās vielmaiņas reakcijās. Ūdens šķīdumos notiek dzīvībai nepieciešamās bioķīmiskās reakcijas, ar ūdeni tiek izvadītas organismam nevajadzīgās vielas, ar ūdens iztvaikošanu jeb svīšanu tiek regulēta ķermeņa temperatūra.

Arī ārsti dzer no plastmasas pudelēm

Paralēli treniņiem spēlēju basketbolu Latvijas basketbola līgas 2. divīzijā, pārstāvot Rīgas Stradiņa universitātes komandu. Katrā treniņā un spēlē neiztrūkstoši dzeram ūdeni no plastmasas pudelēm, un neviens sporta ārsts vai treneris nav aizrādījis, ka tas būtu kaitīgi. Turklāt lielākā daļa puišu, kuri spēlē komandā, ir topošie vai esošie ārsti, kuri ļoti labi orientējas tajā, kas ir kaitīgi un kas nav. Manuprāt, plastmasas kaitīgums ir uzpūsta ziņa.

Izvēloties ūdeni lielveikalā, es automātiski pērku dažas iecienītākās markas. Neļaujos mārketinga trikiem, kuri skaidro, ka, piemēram, trīs reizes dārgāks ūdens no ārzemēm būtu daudz vērtīgāks un labāks. Ticiet man, nav tajos ūdeņos nekāda jaunības eliksīra,

bet mazā pudele maksā trīs reizes vairāk nekā lielā pudele vietējā ražojuma. Ūdens ir ūdens!

Mazāk satraukties par mītiem un baumām

Iesaku mazāk satraukties un lasīt dažādas muļķības, labāk pavadiet brīvo laiku aktīvi, tieciet man, tas radīs daudz pozitīvāku efektu uz veselību. Tīmeklī var atrast dažādus rakstus - vienos teikts, ka kaitīga ir plastmasa, citos - stikls. Vēl citi raksta, ka kaitīgi ir ēst pēc sešiem vakarā, turpat blakus ir publikācijas, kurās teikts, ka kaitīgi ir neēst, u.tml. Pasaule ir pilna ar mītiem, nesatrauksimies par katru!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu