Mūžsenā netaisnība: kāpēc sievietēm vairāk zilumu nekā vīriešiem un kāpēc viņiem nav celulīta?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Jautājums, uz kuru, visticamāk, tev uzreiz atbildes nav! Bet, ja padomājam, tad patiesi daiļā dzimuma pārstāvēm zilumi uz stilbiem vai rokām ir daudz biežāk nekā stiprā dzimuma pārstāvjiem. Kāpēc tā? Kas to varētu skaidrot?

Lai saprastu, jāsāk atkārtot skolā mācīto anatomijā, ka cilvēka āda sastāv no trim slāņiem: epidermas (tas ir virsējais ādas slānis, ko varam redzēt), dermas (kur atrodas kapilāri, sviedru dziedzeri un matu folikuli) un hipodermas (pārsvarā taukaudi, dažādi asinsvadi u.c. strukturāli balsti).

Zilums (vai, medicīnas valodā sakot, hematoma) nozīmē ierobežotu asins sakrāšanos slēgtos savainojumos, kad asinis no mazajiem asinsvadiem ieplūst piegulošajos mīkstajos audos - dermā vai hipodermā. Zilumi neparādās uzreiz; tie parādās parasti pēc 1-2 dienām, un to krāsa ir atkarīga no miesas bojājuma dziļuma.

Skaidrs, bet kāpēc sievietes biežāk tiek pie zilumiem? Izrādās, ir atbilde, zina broadly.vice.com. Dermatologs Džefrijs Banabio raksta savā blogā, ka sievietēm tik tiešām vieglāk rodas zilumi nekā vīriešiem, jo viņu ādā ir vairāk tauku un mazāk kolagēna. «Biezāks kolagēna slānis ir vīriešiem, līdz ar to tas ir lielāks aizsargs asinsvadiem,» viņš raksta. «Tāpat arī abu dzimumu ādas strukturālām atšķirībām ir nozīme.»

Vīriešu āda ir par 16% blīvāka nekā sieviešu āda. Tāpēc tā ir izturīgāka pret ārējo negatīvo faktoru iedarbību.

Izrādās, ka šis jautājums ir tieši tāds pats kā mūžam negodīgā parādība, kāpēc celulīts biežāk sastopams tieši sievietēm...

Vīrietim ir stingrāka, biezāka āda, jo tai atšķirībā no sievietes ādas fizioloģiski nav jāpastiepjas, piemēram, grūtniecības laikā. Tā kā vīriešu saistaudi nav pakļauti šādam procesam, viņiem retāk vērojams celulīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu