Mellenes - gardas un veselīgas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mellenes satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, kas palīdz uzlabot veselību, kalpo kā līdzeklis pret organisma novecošanos. Bez tam, ja ogas izdomāts lasīt, domājot par veselību, ieteicams mežā savākt arī melleņu krūma lapiņas. Tām ir tikpat daudz vērtīgu īpašību kā kaltētām melleņogām.

Dietologi un zinātnieki atzīst- mellenēs ir augsts vitamīnu C un K līmenis, kā arī tās satur daudz mangāna, kas ir ļoti svarīgs jebkurai dzīvības formai. Pateicoties lielajam daudzumam tanīnu, melleņu lietošana uzturā var samazināt risku saslimt ar vēzi. Tāpat ogās esošās vielas palīdz pazemināt holesterīna līmeni, tādējādi pasargājot sirdi. Mellenes satur vienu no ogās visretāk sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kam ir svarīga loma procesos, kuri nodrošina asinsvadu sieniņu elastību. Tumšajās ogās ir arī augsts šķiedrvielu un aminoskābju saturs. Jau 16. gadsimtā atklāts, ka mellenes labvēlīgi iedarbojas uz aknām un kuņģi, ir savelkošs līdzeklis, palīdz hroniska klepus un plaušu slimību ārstēšanā.

Tās satur daudz A vitamīnu – karotīnu, kas uzlabo redzes funkcijas. Tāpēc mellenes uzskata par vienu no labākajiem fitoterapeitiskajiem līdzekļiem pret kataraktu. Visiem tiem cilvēkiem, kam ikdienas darbs saistīts ar biroja darbu, proti, sēdēšanu pie datora, ir ieteicams jūlijā nepažēlot laiku vai naudu, lai pēc iespējas vairāk melleņu paspētu apēst svaigā veidā.

Mellenes ievērojami uzlabo redzi tumsā, pastiprina redzes asumu un novērš acu nogurumu. Ir pierādīts, ka mellenes paātrina acs tīklenes atjaunošanos. II pasaules kara laikā angļu lidotāji ēda mellenes un melleņu ievārījumu, lai uzlabotu redzi tumsā. Bet kāds aviācijas ģenerālis ieviesa obligātajā lidotāju ēdienkartē mellenes, lai saglabātu redzi. Tagad mellenes ietilpst arī kosmonautu ēdienkartē.

Vēl kādu apbrīnojamu melleņu īpatnību atklāja amerikāņu zinātnieks Dž. Žozefs, vadošais speciālists pētījumos par novecošanu. Viņš paziņoja, ka laboratorijas pētījumi pierādījuši: ēdienkarte, kas bagāta ar mellenēm, ir ļoti efektīva cīņā pret novecošanas pazīmēm - atmiņas, redzes un muskuļu spēka pasliktināšanos un kustību koordinācijas traucējumiem.

Labas kā kaltēti našķi un tējas

Kaltētas ogas ir populārs līdzeklis, lai uzlabotu gremošanas trakta darbību. Tās palīdz pie dispepsijas, kas saistīta ar rūgšanas un pūšanas procesiem zarnu traktā. Bērniem ogu novārījums ir labs pretcaurejas līdzeklis. Ogas veicina toksisko vielu izvadīšanu no organisma. Kaltētas ogas var uzēst, ja ir gastrīts, mazasinība, smaganu iekaisums. Lapu preparātus vēlams lietot, ņemot vērā ārsta norādījumus. Lapas un jaunos dzinumus lieto pie cukura diabēta, jo pazemina cukura līmeni asinīs. Ārīgi izmanto kā skalojamo līdzekli, kompresēm acu iekaisumu un apdegumu, nedzīstošu un strutojošu brūču gadījumos, arī pie ādas slimībām.

Arī melleņu sula ir ļoti veselīga. Tā ir līdzeklis, kuru lietojot regulāri ir iespējams saglabāt veselību un stipru organismu visa mūža garumā. Speciālisti iesaka dienā nodzert divas, trīs ēdamkarotes dabīgās sulas. Un sula ir arī interesanta pārtikas krāsviela. Agrāk tā gatavoja purpura krāsu (no ogām, kas aug priežu mežos) un violeto (no egļu mežu ogām), ko lietoja gleznotāji. Piejaucot citas krāsvielas, ieguva audumu un papīra krāsas. No lapām un jaunajiem dzinumiem iegūst arī brūno un dzelteno krāsu ādas apstrādei.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu