Miomai “piegriežam skābekli” (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skaidrojot tautas valodā, aizsprosto asinsvadus, lai mioma – labdabīgs muskuļu veidojums dzemdē – nesaņemtu no organisma vairs neko un pati pārstātu eksistēt. Profesionāļi to sauc par dzemdes miomas embolizāciju.

Mioma ar katru gadu atrod arvien jaunākas pacientes

Pagājušajā nedēļa bija paciente no Daugavpils, attālums vairs nav problēma, stāsta radioloģe Lelde Kulmane, kuru esmu notvērusi pauzē starp divām operācijām. Šai dienai ir sagatavotas četras pacientes.

Skaidrojot tautas valodā, daktere Kulmane aizsprosto asinsvadus, lai mioma – labdabīgs muskuļu veidojums dzemdē – nesaņemtu no organisma vairs neko un pati pārstātu eksistēt. Profesionāļi to sauc par dzemdes miomas embolizāciju. Daugavpilī arī ir angiogrāfs, bet tur šādas operācijas neveic. Var operēties Rīgā, bet var arī doties uz Liepājas Reģionālo slimnīcu.

Saudzīgi, bet droši

"Parasti prasa – kādas var būt komplikācijas? Nāksies izoperēt dzemdi. Bet tas ir tikai komplikāciju gadījumā. No otras puses – dzemdes izoperēšana šobrīd nereti tiek piedāvāta kā pirmā iespēja," stāsta invazīvais radiologs Kārlis Kupčs, kurš šādas operācijas veic "stradiņos".

Rīgā uz operāciju lielas rindas neesot, taču tam esot cits skaidrojums – ārstēšanas taktiku izvēlas ginekologs. Tā var būt novērošana, un ir gadījumi, kad mioma tiešām samazinās un pazūd. Sevišķi tas raksturīgs sievietēm pēc menopauzes, kad mainās hormonālais līmenis. Var izmantot medikamentus vai ķirurģisku ārstēšanu, ja nepieciešams. Ja ginekologs ir informēts par embolizācijas iespēju, viņš var piedāvāt saudzējošāku – arī psiholoģiskā ziņā – ārstēšanu.

Mioma, līdzīgi kā citi audzēji, ar katru gadu atrod arvien jaunākas pacientes, ir sastopama pat 20–30 gadu vecām sievietēm. "To neiesaka sievietēm, kuras vēl plāno dzemdēt. Embolizācijas vietā veidojas rētaudi, tie nav elastīgi, un nav zināms, kā norisināsies grūtniecība," neslēpj L.Kulmane.

Stāvoklī ar miomu

Sensenos laikos, kad vēl nebija pieejama ultrasonogrāfija, gadījās, kad sievietei pēc 40 ārstēja miomu, menstruāciju trūkumu skaidroja ar menopauzi, bet pēc "nesekmīgas ārstēšanas" piedzima veselīgs mazulis.

"Mioma var būt dažāda lieluma – no prosas graudiņa līdz tiešām iznēsātas grūtniecības lielumam," stāsta Liepājas Reģionālās slimnīcas Dzemdniecības un ginekoloģijas nodaļas vadītāja Inga Vēvere.

Parasti miomas mezgli izpaužas kā sāpes mazajā iegurnī, var būt pastiprināta menstruālā asiņošana. Mioma var sagādāt sarežģījumus ar grūtniecības iestāšanos un bērna iznēsāšanu. Var rasties urinācijas traucējumi, vēdera aizcietējumi.

Miomu diagnosticē parastā vizītē pie ginekologa, taču, lai precizētu mezglu lokalizāciju un lielumu, nepieciešams veikt ultrasonoskopiju. Bieži vien ar miomu var dzīvot visu mūžu bez problēmām, taču, ja tā strauji aug, rada sāpes un asiņošanu, nepieciešama radikālāka ārstēšana.

"Ja ir asiņošana, hemoglobīnam krītoties, pieaug mazasinība. Tad ir nepieciešams izlemt, vai nu veikt operāciju, kad mēs izlobām tikai mezglu, vai – sliktākā gadījumā – izņemam dzemdi. Tagad ir jauna iespēja – asinsvadu embolizācija. Tā ir laba alternatīva operatīvai ārstēšanai," uzskata ginekoloģe.

Risinājums dažās dienās

Salīdzinot ar operāciju, šī procedūra ir vieglāk panesama, raksturo L.Kulmane. Paciente ir pie samaņas, tiek izmantota vietējā anestēzija. Griezums cirksnī ir divus milimetrus garš – vēlāk tam pat netiek liktas šuves vai īpaši plāksteri. Procedūra ilgst aptuveni vienu līdz divas stundas. Pēc tam sešas līdz astoņas stundas pacientei ir jāievēro gultas režīms, pēc vienas vai divām dienām viņa var doties mājās.

Procedūru apmaksā valsts, tāpēc pacientei ar nosūtījumu jāmaksā tikai pacienta nodeva. Liepājas Reģionālajā slimnīcā tā ir pieci lati dienā, izņemot dienu, kad pacients iestājas slimnīcā.

Uzziņai

Visbiežāk mioma veidojas 40–50 gadu vecumā, lai gan to konstatē arī gados jaunākām sievietēm – ap 20 un 30 gadiem. Pēc dažādiem statistikas datiem, dzemdes mioma ir sastopama no 25 līdz 50 procentiem reproduktīvā vecuma sieviešu.

Dzemdes miomas embolizācija pirmo reizi tika veikta pagājušā gadsimtadeviņdesmito gadu sākumā. Procedūru veic invazīvais radiologs – īpaši apmācīts ārsts, kurš tās veikšanai izmanto rentgenoskopijas iespējas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu