Šodien karsta diena: proti sauļoties, nenodarot sev pāri!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS/LETA

Beidzot sācies siltais laiks, un daudzi vēlas ātrāk nosauļoties, aizmirstot par organisma adaptāciju. Nepūlieties paātrināt ādas pigmentācijas procesu – tam nav jēgas. Organisms tik un tā izstrādās tik daudz melanīna, cik spēs. Bet pārmērīga saules ietekme dienas vidū var radīt ādas apdegumus.

Ultravioletajiem stariem piemīt tik spēcīga enerģija, ka tie spēj sagraut ādas «karkasu», kas galvenokārt sastāv no kolagēna, tādēļ āda ātri zaudē tvirtumu un elastību. Pārāk ilgas saules peldes izraisa pigmenta plankumu rašanos, provocē tādas slimības kā ādas vēzis un katarakta.

Starp citu, pārmērīgas sauļošanās sekas var parādīties tikai pēc vairākiem gadiem.

Sauļošanās jāsāk pakāpeniski, sākot ar 10 – 15 minūtēm dienā un katrā nākamajā dienā palielinot šo laiku par 5 minūtēm.

Zinātnieki dermatologi uzskata, ka katram cilvēkam jau kopš dzimšanas ir individuāls saules starojuma limits, kas atkarīgs no ādas tipa. Šā limita pārsniegšana negatīvi ietekmē veselību. Ir kāds pavisam vienkāršs tests, kā noteikt saules peldes pietiekamību: sauļošanās laikā uzspiediet ar pirkstiem uz ķermeņa laukuma, kuru apstaro saule, un,

ja pēc uzspiešanas paliek balts plankums, laiks sameklēt ēnaināku vietiņu.

Aizsargkrēmu lietošana ievērojami paildzina laiku, ko varat pavadīt saulē. Nekādā gadījumā iedegumam nedrīkst lietot barojošu krēmu, bet vēl jo mazāk – krēmu, kas satur hormonus.

Un pirms sauļošanās nemazgājieties ar ziepēm, jo ziepes sagrauj ādas skābo vidi, tādā veidā palielinot risku apdegt.

Lai izvairītos no pārkaršanas, ieteicams izvairīties no sauļošanās pusdienlaikā. Saules peldes vislabāk izbaudīt no pulksten 9.00 līdz 11.00 un no 16.00 līdz 18.00. Vecākiem cilvēkiem, grūtniecēm un maziem bērniem labāk vispār neiziet no ēnas, jo viņiem pārkaršana ir īpaši bīstama. Noteikti jānēsā cepure.

Saules peldes nav ieteicamas ar tukšu vēderu vai uzreiz pēc ēšanas. Uzreiz pēc sauļošanās nevajadzētu uzreiz pāriet pie ūdens procedūrām, ieteicams vispirms atpūsties ēnā.

Peldoties jūrā, saules staru ietekme turpinās, tie iekļūst ūdenī līdz viena metra dziļumam. Atkailināts ķermenis virs ūdens ir pakļauts pat lielākai staru devai nekā uz sauszemes, jo ūdenim piemīt spēja lielā mērā atstarot saules starus.

Vajadzētu atcerēties arī to, kādas zāles pēdējā laikā esat lietojuši. Piemēram, azulfidīns, kuru lieto čūlas ārstēšanai, izraisa paaugstinātu ādas jutību pret ultravioletajiem stariem, tātad ādas apdegumus var iegūt ļoti ātri. Līdzīga ietekme ir arī vielām, kas atrodamas dezodorantos, antibakteriālajās ziepēs, mākslīgajos saldinātājos. Daži medikamenti ultravioleto staru ietekmē var izraisīt alerģisku reakciju vai kļūt toksiski, piemēram, antibiotiķis tetraciklīns un sirds preparāts kordarons.

Lai iegūtu vienmērīgu iedegumu, pirms sauļošanās varat ieziest ādu ar riekstu, persiku vai kādu citu augu eļļu.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu