Mārdadzis - pret visu ļauno

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mārdadzis ir viens no latviešu ezotēriskajiem augiem, kaut gan daudz vairāk dabā tas ir sastopams Vidusjūras apgabalā, Kaukāzā, Rietumsibīrijā. Latvieši to ir stādījuši pie savām mājām gan kā krāšņumaugu, gan kā aizsardzības augu no visa ļaunā, kas var ienākt mājā. Mārdadzis ir ļoti krāšņs augs, kurš zied no jūnija līdz septembrim.

Mārdadzis ir arī ļoti vērtīgs ārstniecības augs. Galvenokārt izmanto mārdadžu sēklas, dažkārt arī lakstus. Sēklas ievāc tad, kad tās ir nogatavojušās. Tas gan ir diezgan durstīgs process. Sēkliņas satur flavolignānus, kurus sauc par silimarīnu, līdz 30% eļļas, E vitamīnu, sterolus, histamīnu, sveķveida vielas, rūgtvielas, gļotvielas u.c.

Mārdadzi lieto:

žults sekrēcijas veicināšanai;

laktācijas stimulēšanai;

hroniska aknu un žultspūšļa iekaisuma gadījumos;

aknu bojājumu gadījumos pēc hepatītiem;

saindējoties ar sēnēm un citām dabas indēm;

pret aknu cirozi;

smagu slimošanu gadījumos;

pret vēdera aizcietējumiem;

hemoroīdiem;

gāžu novadīšanai;

pret galvassāpēm, migrēnu;

nieru slimību ārstēšanai;

sirds slimību ārstēšanai.

Sēklu tinktūra nedaudz pazemina asinsspiedienu un sekmē žults izdalīšanos un paplašinātu vēnu ārstēšanu. Augu lapas, ziedu kurvīšus lieto arī uzturā kā dārzeņus.

Pēc dziednieka Zigurda Kārkliņa semināru materiāliem

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu