Ananass jūsu veselībai (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai zinājāt, ka ananass stimulē gremošanas fermentu izdalīšanos, attīra zarnu traktu no toksīniem, aizkavē arterosklerozes veidošanos, novērš sirdsdarbības funkcionālus traucējumus, kardioneirozes, stimulē nieru un aknu darbību? Pastāv zinātniska hipotēze, ka sulas sastāvā ietilpstošās dabiskās vielas atjauno organismu, aizkavē pāragru novecošanos, aizkavē liekā svara veidošanos, uzlabo vielmaiņas procesu.

Ananasu dzimtene ir Centrālā un Dienvidamerika. Brīvā dabā ananasi aug Brazīlijā. Mūsdienās tie tiek kultivēti Āfrikas un Āzija tropos. Lielākās kultūraugu platības ir Havaju salās. Nosaukums cēlies no indiāņu vārda “nana neat” - vērtīgais, dārgais auglis. Tas ir daudzgadīgs augs. Auga trešajā gadā parādās zieds.

Vērtīgākās ananasa vielas

Vērtīgākā viela sulā ir bromelaīns – ferments, kas normalizē olbaltumvielu uzsūkšanos. Šis ferments “sadedzina taukus”, tāpēc sula ir ieteicama tiem, kuri rūpējas par savu labo fizisko formu. Tam piemīt arī pretiekaisuma iedarbība. Ananasu izmanto sinusītu, angīnas, artrītu, bakteriālu infekciju, pneimonijas, pielonefrīta, traumu gadījumos. Veicina ātrāku brūču sadzīšanu.

Dažkārt ir novērojama alerģiska reakcija, lietojot ananasu sulu.

Lieto galvenokārt, lai veicinātu gremošanu. Stimulē gremošanas fermentu izdalīšanos, attīra zarnu traktu no toksīniem, aizkavē arterosklerozes veidošanos, novērš sirdsdarbības funkcionālus traucējumus, kardioneirozes. Stimulē nieru un aknu darbību. Pastāv zinātniska hipotēze, ka sulas sastāvā ietilpstošās dabiskās vielas atjauno organismu, aizkavē pāragru novecošanos, aizkavē liekā svara veidošanos, uzlabo vielmaiņu. Labvēlīgi iedarbojas uz aizkuņģa dziedzeri. Veicina nevēlamu pigmentācijas defektu izzušanu un liekā šķidruma izvadīšanu no organisma. Iesaka lietot sirds – asinsvadu sistēmas saslimšanu gadījumos, jo mazina tūskas. Noderīgs pret varikozām vēnām, aizkuņģa dziedzera mazspēju, celulītu. Mazina bada sajūtu. Veicina sārņu izvadīšanu no organisma.

Lietojums tautas medicīnā

Ananasu augļos ir 86 g/% ūdens, 0,4 g/% olbaltumu, 11,5 g/% cukuru (pārsvarā saharozi), 0,7 g/% brīvo organisko skābju, 0,7% citronskābes, 321 mg/% kālija, 16 mg/% kalcija, 11 mg/% fosfora, 40 mg/% askorbīnskābes, dzelzs, cinks, magnijs, jods, B1, B2, B12, PP vitamīns, A provitamīns. 100 g augļa ir 48 kkal.

Ananasi - aromātiski, atsvaidzinoši tropu augļi, kuros ir daudz cukura un C vitamīna. Tos izmanto kā deserta ēdienu, bet daudzās zemēs - arī kā gaļas ēdienu piedevu. No ananasiem nevar gatavot želeju, jo ferments bromalīns, ko ananass satur, šķeļ želatīna olbaltumvielas, tāpēc želeja atsulojas. Vēlamā ananasu uzglabāšanas temperatūra ir +7 °C.

Glāze sulas mazinās sliktu dūšu ceļojumos uz kuģa vai lidojumos. 200-250 ml sulas katru dienu. Lieto pret trombozēm un tūskām.

Ananasa mīkstumu izmanto, lai dziedētu tulznas. Uzliek kā kompresi tulznu vietai uz nakti. Pēc tam izmērcē siltā ūdenī. Ja nepieciešams, procedūru atkārto.

Ananasa gabaliņu izmanto taukainas sejas ādas kosmētiskai masāžai un kopšanai.

Regulāri lietojot ananas, izzūd muskuļu un locītavu sāpes.

Ananasu ekstrakts ir zobu pastās, kurām ir labvēlīga iedarbība uz smaganām.

Ananasu ekstrakts ir kosmētiskajos krēmos, kuri domāti sejas ādas kopšanai.

Sulu ieteicams lietot pamatīgu maltīšu reizēs. Palīdz organismam vieglāk pārstrādāt “smagus” gaļas, zivju ēdienus.

Lai mazinātu lieko svaru, lieto ananasu diētu (1 kg augļa dienā). Dietologi iesaka 1 reizi nedēļā paredzēt šādu dienu. 1 kg augļa apēd diennakts laikā 3-4 reizēs. Diennakts laikā tiek zaudēts 1-1,5 kg liekā svara.

Pēc ananasa ēšanas ir jāizskalo mutes dobums ar ūdeni, jo sastāvā esošās skābes bojā zobu emalju.

2 sulas glāzes dienā aizkavēs grumbu veidošanos.

Ar sulu skalo kaklu iekaisumu gadījumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu