Kas ir bulīmija? Kā un kur to var izārstēt? (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bulīmija ir smaga saslimšana, kurai nepieciešama adekvāta ārstēšana, lielākoties cilvēks saviem spēkiem nespēj tikt ar to galā. Visbiežāk ar to slimo pusaudzes un jaunas sievietes, kam ir tieksme pēc perfekcionisma, viņas vairumā gadījumu ir labi pārtikušas, izglītotas. Lai gan svars pēc objektīviem datiem šīm sievietēm parasti ir normāls, viņām liekas, ka ir par resnu, ka tad, ja nometīs liekos kilogramus, viņas būs laimīgas.

Slimība izpaužas kā nekontrolējamas, regulāras pārēšanās lēkmes. Cilvēks pēc tam to visu izvemj (ja vemšana mākslīgi tiek izraisīta biežāk nekā divas reizes nedēļā, tas ir liels drauds veselībai). Reizēm tiek lietoti arī caurejas līdzekļi. Nereti pēc pārēšanās seko ilga badošanās. Slimības galējā izpausmē cilvēks pēc katras ēdienreizes tualetē uzreiz atbrīvojas no apēstā. Rezultātā parādās dažādas veselības problēmas – no vitamīnu un minerālvielu trūkuma izkrīt mati, sāk pastiprināti bojāties zobi, pazūd menstruācijas, acīs parādās nelieli asinsizplūdumi, no biežās vemšanas rodas barības vada bojājumi. Slimnieki parasti norobežojas no sabiedrības un rūpīgi slēpj savu kaiti.

Lielākoties slimības pamatcēlonis ir depresija. Šiem cilvēkiem trūkst mīlestības un uzmanības.

Diemžēl Latvijā nav sakārtota bulīmijas slimnieku ārstēšana, jo nav pieejams viens speciālists, kurš konsultē un ārstē šādus pacientus. Ir jāiziet visai gara ķēdīte: ģimenes ārsts – gastroenterologs – psihiatrs – dietologs. Ģimenes ārsts sniedz nosūtījumu pie gastroenterologa, kurš sastāda terapijas plānu, pēc tam nepieciešama psihiatra konsultācija un dietologa ieteikumi, kā sabalansēt uztura režīmu. Svarīgi, lai ārstēšanā iesaistītos psihiatrs, citādi slimība pēc laika var atkārtoties. Ir jāatrisina cēlonis, kāpēc cilvēks ir sācis darīt sev pāri. Tas slēpjas psihoemocionālās problēmās. Stacionāri bulīmiju ārstē bērnu slimnīcas "Gaiļezers" 7. nodaļā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu