Aknas, organisma bioķīmiskā fabrika

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daba piešķīrusi aknām lielas iespējas. Ja kaut kādu iemeslu dēļ nedarbojas trīs ceturtdaļas no aknu masas, atlikusī daļa spēj tikt galā ar saviem pienākumiem tā, ka cilvēks praktiski nejūt traucējumus. Varbūt tieši tas ir iemesls, kāpēc tik maz domājam, kā rūpēties par aknām, un pat īsti nezinām, kādam nolūkam tās kalpo. Aizpildīt robus šajās zināšanās centāmies sarunā ar medicīnas doktoru Tadeušu Tāleru.

Kādas ir aknu galvenās funkcijas?

– Nozīmīguma ziņā aknas var salīdzināt ar sirdi. Sirds ir muskuļots orgāns, kas strādā visu mūsu mūžu un bez darba nevar dzīvot, bet, kā rāda daudzu gadu garumā veiktie pētījumi, transplantēt sirdi ir daudz vieglāk nekā aknas. Aknas veic aizsargfunkciju – tās attīra organismu no kaitīgām vielām, saista un oksidē brīvos radikāļus un pārstrādā citas vielas, kas uzkrājas organismā. Aknām ir būtiska loma gremošanā, kas ir sarežģīts bioķīmisks daudzpakāpju process. Aknas vispār ir liela bioķīmiska fabrika, kas ražo gan hormonus, gan daudzas citas vielas, kas nepieciešamas vielmaiņai un organisma normālai eksistencei kopumā. Tāpēc aknas tiešām ir orgāns, kas jākopj un jāsaudzē, kaut arī tām ir tik liela izturības rezerve. Organisma detoksikācijas jeb atindēšanas funkciju līdz ar aknām pilda vēl vienīgi nieres. Ņemot vērā visu, ko mūsdienu cilvēks elpo, dzer vai ēd, jāteic, ka aknām darba netrūkst. Tās saista un pārstrādā arī vielmaiņas starpproduktus, kuri ir kaitīgi citiem orgāniem un audiem. Rudenī un ziemā aknām parasti jādara grūtāks darbs nekā vasarā, kad mēs lietojam vairāk šķidruma, ēdam augļus, zaļumus – tas viss sniedz atslodzi, palīdz aknām tīrīties pašām un tīrīt organismu. Citos gadalaikos uzturs lielākoties ir smagāks, līdz ar to slodze aknām pieaug. Cilvēcei tas acīmredzot ir zināms kopš seniem laikiem, tāpēc daudzās pasaules reliģijās paredzēts gavēnis – gribētos teikt, ka tas ir fizioloģiski pamatots, jo gavēņa laikā aknas var atgūties un attīrīt organismu no nevajadzīgām vielām, kas tur sakrājušās un netiek izmantotas. Aknās notiek svarīgākie vielmaiņas procesi, tāpēc jau arī visas asinis, kas atplūst no gremošanas trakta, sākumā nonāk tieši aknās, tiek tur filtrētas un tikai tad atgriežas kopējā asinsritē.

Par daudziem citiem orgāniem, kaut vai par to pašu sirdi un asinsvadiem, acīm vai elpceļiem, mūs mudina pastāvīgi rūpēties jau kopš bērnības, cilvēki zina, kādi ir slimību profilakses pasākumi. Vai par aknām jādomā mazāk?

– Ja dzīvesveids ir vairāk vai mazāk normāls, tad par aknām var īpaši neuztraukties, tās perfekti izpilda savu uzdevumu organismā. Aknās ir ļoti daudz dažādu fermentu sistēmu, katra no tām ir atbildīga par kaut kādu savu vielmaiņas procesa daļu. Šīs fermentu sistēmas ne vienmēr darbojas vienādi efektīvi. Piemēram, ir cilvēki, kuri slikti panes alkoholu, paģiru sindroms viņiem izpaužas daudz smagāk nekā citiem. Tas nozīmē, ka fermentu sistēmas, kuras ir atbildīgas par alkohola pārstrādi organismā, nedarbojas pietiekami efektīvi. Gadās arī dažādu uztura produktu nepanesība, ko nevajadzētu jaukt ar alerģiju. Bieži vien vecāki novēro, ka bērns nepanes kādu produktu, tas izraisa sliktu dūšu, vemšanu, caureju. Šajā vecumā aknas vēl ir attīstības stadijā, un iespējams, ka, bērnam augot, viss nostāsies savās vietās.

Aknās deponējas diezgan daudz dažādu vielu. Klasisks piemērs ir cukurs, kas deponējas aknās ar insulīna palīdzību. Tur tas tiek uzglabāts, līdz organismā pieaug pieprasījums, tad attiecīgs ķīmisks signāls iedarbina fermentu sistēmu.

Aknas tāpat kā daudzi citi orgāni piedalās tipiskajās stresa reakcijās, jo ražo dažādus olbaltumus un hormonus, kas palīdz stresa reakcijai sākties un loģiski beigties. Diemžēl tad, ja stresa reakcijas slāņojas cita uz citas un nākamā jau sākas, pirms beigusies iepriekšējā, iestājas dažādu orgānu un orgānu sistēmu, tai skaitā aknu, pārslodze, jo arī kaitīgie vielmaiņas galaprodukti ir viens no stresu pavadošajiem elementiem. Tie ir ļoti sarežģīti bioķīmiski mehānismi.

Laikam gan pēc kārtīgas maltītes, kad ēsts kaut kas asāks vai treknāks, katrs savu reizi būs jutis smagumu labajā paribē. Tādos brīžos cilvēki mēdz teikt – kuņģis nestrādā, bet īstenībā visbiežāk tā ir aknu pārslodze. Tomēr ar laiku aknas tiek galā.

Daži cilvēki uzskata, ka aknām nepieciešams treniņš – ja regulāri ēd šos smagos ēdienus, tad aknas arī strādā, bet, ja pārsvarā pārtiek no dārzeņiem un tad pēkšņi apēd ko sātīgāku, tad gan sākas problēmas. Vai tā ir?

– Ne velti, runājot par uzturu, speciālisti uzsver, ka tam jābūt pilnvērtīgam. Pilnvērtīgs – tas nozīmē arī daudzveidīgs. Dažādas fermentu sistēmas ir arī jātrenē, tām vajadzīgs zināms laiks, lai darbība sasniegtu maksimālo efektivitāti, pārstrādājot tās vai citas vielas. Eksistē arī pietiekami daudz preparātu, kas palīdz aknām strādāt un tikt galā ar palielinātu slodzi, tie ir brīvi pieejami aptiekās. Nemaz nav slikti, ja sātīgākas maltītes gadījumā cilvēki tos lieto.

Un kā ar plaši reklamētajām fermentu tabletēm?

– Fermentu tabletes palīdz arī aknu darbībai, bet vairāk tās domātas aizkuņģa dziedzerim, kuram tiek vislielākā fermentatīvā slodze. Gastronomiskos vai alkoholiskos triecienus un arī stresu aizkuņģa dziedzeris uzņem krietni smagāk nekā aknas, jo tām ir daudz lielāka rezerve. Pirms svētku maltītes var lietot fermentu tableti vai apēst, piemēram, kādu pīrādziņu vai sviestmaizi, lai stimulētu attiecīgos iekšējos orgānus sākt strādāt. Tomēr patiesībā pārēšanos var uzskatīt par noziegumu – nevis pret citiem, bet pret sevi. Arī pēc gavēņa nedrīkst uzreiz negausīgi pieēsties, bet pie ierastās ēdienkartes jāatgriežas pakāpeniski. Starp citu, gavēnis nav domāts, lai nomestu lieko svaru. Tas ļauj aknām kārtīgi pastrādāt un attīrīt organismu. Uz tā balstās arī organisma attīrīšanas shēmas, kuras piedāvā medicīna. Pamats ir visur viens un tas pats – noteikts ritms, režīms, ko ēdam, kā ēdam un kad. Kļūst skaidrāka galva, uzlabojas sejas krāsa un ādas stāvoklis.

Vai katram cilvēkam periodiski nepieciešama aknu atslodze un vai ir kaut kādas pazīmes, kas liecina, ka tai pienācis laiks?

– Jā, tas vajadzīgs visiem. Vasarā, mainoties ēdienkartes raksturam, tas notiek gluži dabiski, it kā nemanot. Gada nogalē raksturīgais nogurums, spēku izsīkums, miegainība un tamlīdzīgas parādības signalizē, ka organisms ir pārslogots fiziski un garīgi. Tāda simptomātika veidojas arī ikvienam, kas ilgstoši un smagi slimojis, turklāt nav īpašas atšķirības, vai cilvēks ir slimojis ar gripu vai, teiksim, salauzis kāju: organisma reakcijas ir pietiekami stereotipiskas un sekas – ļoti līdzīgas. Vajadzīga palīdzība, lai atgūtu spēkus un rehabilitētos. Rehabilitācija prasa zināmu disciplīnu un darbu, bet nevar taču organismu tikai ekspluatēt, kaut kas tam ir arī jādod pretī.

Tautā lieto izteicienu – nodzertas aknas. Kā alkohola ietekmi uz aknām skaidro medicīnā?

– Aknu šūnas, no kurām katra pati par sevi ir bioķīmiska fabrika, atjaunojas ievērojami labāk nekā nervu šūnas, tās nepārtraukti dalās un mēģina aizvietot bojāgājušās, tas ir dabisks process. Pārmērīga alkohola lietošana noved pie masveida aknu šūnu bojāejas, tās vairs nav spējīgas pienācīgi atjaunoties, to vietā sāk veidoties saistaudi, un gala rezultātā attīstās komplikācija – slimība, ko sauc par aknu cirozi – tas nozīmē, ka aknu masa samazinās, šūnu vietā ir saistaudi. Turklāt, slīgstot dziļāk alkoholismā, cilvēks patērē arvien nekvalitatīvākus dzērienus, ķeras pie dažādiem surogātiem, kas rada papildu bojājumu, jo mūsdienu ķīmiskā rūpniecība ražo vielas, ar kurām aknas neprot tikt galā. Aknu ciroze veidojas arī saistībā ar citu kaitīgu vielu pieplūdi organismā.

Pēdējā laikā sabiedrības uzmanība arvien biežāk tiek pievērsta hepatītam, sevišķi – vīrushepatītam C. Bieži vien slimība gadiem ilgi noritot bez simptomiem. Vai ir pamats satraukumam?

– Hepatītu izraisa dažādi vīrusi, katram ir sava specifika, bet rezultāts ir aknu bojājums. Tās lielākoties ir netīro roku slimības, vienīgi ar C hepatītu var inficēties citā ceļā. Tā šobrīd ir aktuāla problēma, slimība patiešām var norisināties arī mēmā formā, un reizēm aknu bojājumu konstatē nejauši, veicot izmeklējumus ar citu mērķi. Tomēr situācija nav tik bezcerīga. Visiem jāievēro higiēnas prasības.

Ko nozīmē tas, ka aknas ir palielinātas vai arī sāpīgas?

– Aknu izmēru novērtēšanu atstājiet ārsta ziņā. Visbiežāk aknu palielināšanās ir saistīta ar to, ka veidojas savdabīga aknu tūska – aknās aizkavējas šķidrums. Tas visbiežāk vērojams sirds mazspējas slimniekiem un pacientiem ar mazā asinsrites loka problēmām. Droši vien daudzi lielākas fiziskas slodzes laikā ir jutuši durošas sāpes labajā paribē. Tas visbiežāk saistīts ar asinsrites pārslodzi, kad asinis ir pieplūdušas un izstiepušas aknu kapsulu. Visbiežāk aknas pašas nesāp, sāpes nāk no zonas zem aknām, kur atrodas žultsceļi, tie var radīt ļoti nepatīkamas sāpes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu