Rīgas biržas atskats uz 2009.gadu (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Biržas "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētājas Daigas Auziņas-Melalksnes atskats uz notikumiem finanšu tirgos 2009.gadā kā arī prognozes 2010.gadam.

Kāds bija 2009.gads

Viens no svarīgākajiem aizvadītā gada notikumiem Auziņas-Melalksnes skatījumā ir Rīgas fondu biržas nosaukuma maiņa. Gada sākumā Rīgas Fondu birža nomainīja nosaukumu uz NASDAQ OMX Riga. Raugoties no ārvalstu uzņēmēja un investora skatu punkta biržas dalība NASDAQ OMX grupā ir kvalitātes zīme un drošība ārvalstu investoriem, tā liecina par biržas atbilstību moderna un uzticama vērtspapīru tirgus organizēšanas standartiem.

2009. gadā biržā tika pagarinātas tirdzniecības sesijas ilgums no četrām uz sešām stundām, lai tirdzniecības laiks Baltijas tirgos labāk atbilstu darba laikiem citos Eiropas tirgos. NASDAQ OMX Riga kopā ar pārējām Baltijas biržām izveidoja arī speciālu uzņēmumu Emerging Nordic Research, kas veic analīzi par Baltijas tirgū kotētajiem uzņēmumiem priekš ārvalstu institucionālajiem investoriem – pensiju, ieguldījumu u.c. fondiem.

Daiga Auziņas-Melalksnes
Daiga Auziņas-Melalksnes Foto: Publicitātes foto

Latvijas ekonomiskie riski un iespējamie negatīvie scenāriji lika kristies daudzu Latvijas uzņēmumu akciju cenām. Vienlaikus daudzas akcijas kļuva nenovērtētas, salīdzinot ar šo uzņēmumu potenciālu un pat bilances jeb grāmatvedisko vērtību. Ja riski un negatīvie scenāriji nepiepildīsies, Latvijas uzņēmumu akciju cenas ievērojami celsies.

Gada noslēgumā likumdevējiem diemžēl sanāca brāķis – jaunajā likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli tika iekļautas normas par nesamērīgi biežu ienākuma deklarāciju iesniegšanu. Tas kavēs iedzīvotāju interesi investēt un pelnīt ar obligācijām, fondu daļām vai akcijām un rezultātā ierobežos gan iecerētos nodokļu ieņēmumus valsts budžetā, gan Latvijas uzņēmumu iespējas piesaistīt kapitālu attīstībai.

Kas gaidāms šogad

2010. gadā palielināsies sabiedrības interese par valsts uzņēmumu kotāciju biržā, jo tā ir labākais mehānisms, kā piesaistīt valsts uzņēmumu attīstībai akūti nepieciešamo papildus kapitālu un paaugstinātu pašu uzņēmumu darbības caurspīdīgumu. Atklāts akciju publiskais piedāvājums ir tieši tas, ko no valdības gaida starptautiskie finanšu investori, pensiju un ieguldījumu fondi.

Likumu par iedzīvotāju ienākuma nodokli ir nepieciešams uzlabot. Ja likums netiks mainīts, var gandrīz droši prognozēt, ka pasliktināsies Latvijas kā investīcijām labvēlīgas vides konkurētspēja Eiropas un tai skaitā arī Baltijas vienotā vērtspapīru tirgus apstākļos.

Visās Baltijas biržās paredzēts ieviest vērtspapīru tirdzniecību un norēķinus arī eiro valūtā. Tas palielinās Baltijas tirgus pieejamību un pievilcību ārvalstu investoriem.

Visbeidzot Auziņa-Melalksne valdībai un politiķiem novēl spēt beidzot paskatīties uz valsts attīstību ilgtermiņā, kā arī padarīt uzņēmējdarbības vidi prognozējamu. "Novēlu samazināt korupciju, padarīt valsts uzņēmumus caurskatāmākus un radīt visiem investoriem vienlīdzīgas, starptautiskai praksei atbilstošas investīciju iespējas Latvijā, bez korupcijas ēnas. Novēlu par valsts stratēģisko mērķi izvirzīt pievienošanos eirozonai."

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu