Finanšu tirgos jaunā desmitgade iesākas ar nervozitāti (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sampo Life uzskata, ka ekonomikas fundamentālie un kompāniju ieņēmumu rādītāji turpina demonstrēt izteiktu, cikliski augšupejošu tendenci.

80% kompāniju 2009. gada 4. ceturkšņa ieņēmumi pārsniedza prognozes. Tā kā līdz šim peļņas rādītāju uzlabojumi tika gūti, galvenokārt pateicoties izmaksu samazinājumam, tirgus ar patiku uztvēra ieņēmumu attīstības tendences. Arī no šā viedokļa 4.kvartāla rezultāti uzrāda kustību pareizajā virzienā - 45% no S&P 500 kompānijām pārspēja prognozes.

Arī tirgus makro indikatori ir stabilizējušies, dodot papildu pārliecību par atgūšanos. ASV ISM indekss (kas ir bāzēts uz pieciem galvenajiem rādītājiem: jauniem pasūtījumiem, noliktavu krājumiem, ražošanas apjomiem, piegādēm, nodarbinātības vidi), kas, kā tiek uzskatīts, atspoguļo IKP nākotnes kustību, ir pārspējis prognozes, sasniedzot 58.4 punktus, kas ir augstākais tā līmenis kopš 2004. gada augusta. Tāpat to atbalsta pirmās prognozes par ASV IKP izaugsmi 4. kvartālā. Bezdarba statistika par janvāri arī bija daudzsološa - bezdarbs kritās no 10% decembrī uz 9.7% janvārī. Kopumā šķiet, ka globālā atlabšana, kas pirms gada sākās Āzijā, uzņem ātrumu arī ASV.

Akciju novērtējuma līmenis ir tuvinājies vidējiem ilgtermiņa P/E koeficientiem, kas vadošajās Rietumvalstu biržās ir ap 16 (Eurostoxx 50 P/E 13.7, bilances vērtība P/B 1.3x). Sampo Life uzskata, ka tirgus noskaņojumā valdījušas sajūtas, nevis objektīvi rādītāji. Mūsuprāt, korekcija dod iespēju palielināt mūsu akciju svaru. Janvāra korekciju pamatā bijušas Grieķijas fiskālās problēmas un Ķīnas monetārās politikas stingrākas kontroles draudi. Sampo Life to skaidro ar Ķīnas centrālās bankas stabilizācijas lēmumiem, kas ierobežo kredītu pieejamību un palielina rezerves, kas, pēc mūsu domām, stiprina visu Āzijas attīstības valstu akciju cenas ilgtermiņā. Sampo Life paredz, ka 6 mēnešu griezumā mēs redzēsim akciju cenas augstākos līmeņos (Eurostoxx 50 šobrīd ir pie 2800 punktiem). Mūsuprāt, situācija attīstības tirgos ir daudz labāka, nekā tā bija attīstītajos tirgos pirms recesijas.

Lai kompensētu īpatsvara palielinājumu akcijās, mēs samazinām ieguldījumu svaru fiksēta ienesīguma instrumentos. Taču mēs neredzam inflāciju kā tūlītēju draudu un uzskatām, ka tirgus cenās tā ir ierēķināta neadekvāti augstā līmenī. Mēs gaidām, ka īstermiņā procentu likmes valdību obligācijām var nedaudz palielināties un tāpēc turam savā portfelī diezgan zemu procentu risku. Arī ekspozīciju naudas tirgos mēs uzturam ar zemu īpatsvaru, jo procentu atdeve tajos ir neliela. Korporatīvās obligācijas vēl aizvien ir pievilcīgas, tāpēc mēs palielinām mūsu investīciju svaru attīstības valstu obligācijās vietējā valūtā.

Apskatot alternatīvās investīcijas un ņemot vērā optimismu akciju tirgos, Sampo Life ir pozitīvāk noskaņots attiecībā uz konvertējamām obligācijām. Arī hedžfondi, pateicoties investoru pieplūdumam, jaunajā gadā ir labi pozicionēti. Izejvielu tirgos mēs gaidām īsto brīdi, lai iepirktu varu pēc spēcīgas lejupvērstas korekcijas. Lauksaimniecības izejvielu tirgos redzam augšupvērtsu spiedienu uz cenām, kamēr turpina dominēt auksts laiks. Investīcijas privātās kompānijās mēs turam zemā līmenī, jo tām šobrīd ir ierobežota likviditāte.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu