Krājbankas akciju tirgus apskats

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Latvijas Krājbankas atskats uz notikumiem pasaules vērtspapīru tirgū periodā no 15. līdz 19. februārim.

Pagājušajā nedēļā problēmas, kas satrauca finanšu tirgus kopš gada sākuma, atkāpās otrajā plānā. Bažas par Grieķiju un citām PIGS valstīm nedaudz pierima Eiropas Savienības paziņojumu dēļ par atbalsta sniegšanu problemātiskām valstīm nepieciešamības gadījumā. Virkne amerikāņu korporāciju publicēja labus pārskatus par aizvadītā gada pēdējo ceturksni, norādot uz šogad gaidāmajām pozitīvajām tendencēm. Pagājušajā nedēļā tirgus iepriecināja arī diezgan laba ekonomiskā statistika, tajā skaitā arī spēcīgs kāpums rūpniecībā. Būdami uz optimistiska viļņa, fondu tirgi vāji reaģēja uz negaidītu FRS soli - diskonta likmes paaugstināšanu par 0,25%, kas kļūst par vēl vienu pierādījumu tam, ka centrālās bankas pakāpeniski pārtrauc netradicionālu monetāro instrumentu izmantošanu. Pagājušajā nedēļā ASV indekss Dow Jones pieauga par 3%, plašā tirgus indekss S&P 500 – par 3,1%, tehnoloģiskais Nasdaq Composite - par 2,8 %.

Negaidīti stiprais apjoma kāpums rūpniecības sektorā ļāva rūpniecības kompāniju akcijām pagājušajā nedēļā izvirzīties kāpuma līderos. Rūpniecības uzņēmumu akciju indekss nedēļas laikā pieaudzis par 4,4%, kamēr atsevišķi nozares pārstāvji demonstrēja iespaidīgāku kotējumu kāpumu. Tā, piemēram, pasaulē lielākā lauksaimniecības tehnikas ražotāja Deere & Co akcijas sadārdzinājās par 8% pēc tam, kad tika publicēti spēcīgi peļņas rādītāji un optimistiskās prognozes 2010.gadam.

Iespaidīgu kāpumu demonstrēja arī ieguves un apstrādes kompāniju akcijas – nedēļas laikā par 4,2%. Šajā sektorā ir jāatzīmē arī Cliffs Natural Resources kotējumu kāpums par 17% uz peļņas pieauguma fona, kas divkārt pārsniedza analītiķu prognozi.

Jāatzīmē arī bankas sektora akciju kāpums par 4,1%, ko veicināja kredītkaršu tirgus līderu paziņojumi par klientu parādu īpatsvaru samazināšanos.

Ievērojams kāpums bija vērojams arī Eiropas tirgos: Eiropas kopējais tirgus Dow Jones Stoxx 600 nedēļas laikā pieauga par 3,9%. Daudzas Eiropas kompānijas publicēja spēcīgus pārskatus, kas savukārt izraisīja ievērojamo kotējumu kāpumu. Tā, piemēram, Barclays akciju cena pieauga par 19%, BNP Paribas - par 12%, Deutsche Boerse - par 8%. Uz izejvielu tirgus izaugsmes fona plusā pagājušo nedēļu noslēdza kalnrūpniecības kompāniju akcijas: sektora līderu Rio Tinto un Xstrata akcijas sadārdzinājās attiecīgi par 7% un 8%.

Āzijas indeksi noslēdza pagājušo nedēļu pietiekami neviendabīgi. Panāzijas indekss MSCI Asia Pacific zaudēja 0,9%. Tajā pašā laikā ir svarīgi atzīmēt, ka pagājušajā nedēļā tirdzniecība norisinājās diezgan neaktīvi Austrumu Jaunā gada svinību dēļ.

Lai gan riska apetīte sākusi atgriezties tirgū, šīs nedēļas notikumi noteiks, vai tuvākajā laikā akciju tirgū saglabāsies optimisms. Šonedēļ tiks publicēta virkne svarīgas makro statistikas: IFO indekss un IKP kāpums 2009. gada pēdējā ceturksnī Vācijā, kā arī pēdējie dati par ilgstošās lietošanas precēm, indekss Chikago PMI un pārdošanas apjomi ASV nekustamo īpašumu tirgū. Tirgu var ietekmēt arī Bena Bernankes ziņojums par FRS monetāro politiku par pēdējo pusgadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu