Alternatīvajā akciju tirgū iekļauj pirmās kompānijas akcijas (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS "Goldinvest Asset Management" akciju kotēšana Baltijas alternatīvajā akciju tirgū "First North" ļaus piesaistīt papildus kapitālu ar vieglāk izpildāmām prasībām nekā regulētajā akciju tirgū, šodien preses konferencē sacīja "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētāja vietnieks Indars Aščuks.

"Goldinvest Asset Management" būs pirmais uzņēmums, kura akcijas tiks kotētas Baltijas alternatīvajā akciju tirgū "First North", taču Aščuks pauda cerību, ka šim piemēram sekos arī citi Baltijas reģiona uzņēmumi, kas vēlas piesaistīt papildu kapitālu un palielināt atpazīstamību.

Alternatīvajā akciju tirgū uzņēmumu rīcībā ir tās pašas priekšrocības, ko piedāvā regulētais akciju tirgus - uzņēmuma atpazīstamība un papildus kapitāla piesaistes iespēja, taču ar vieglāk izpildāmām prasībām. Tāpēc alternatīvais tirgus esot piemērotāks vidēji lieliem uzņēmumiem, skaidroja Aščuks.

Rīgas biržas valdes priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka pagājušajā gadā gan ASV, gan Eiropā kapitāla tirgi ir aktivizējušies un patlaban esot vēl vairāki kandidāti, kuri vēlas sākt sava uzņēmuma akciju kotāciju biržā vai tās alternatīvajā tirgū. Kamēr uzņēmumi nav pieņēmuši gala lēmumu, to nosaukumus birža neatklāj, taču Aščuks pieļāva, ka jauni uzņēmumi Latvijas kapitāla tirgū varētu iesaistīties jau šogad.

"Goldinvest Asset Management" padomes priekšsēdētājs Pēteris Avotiņš pie uzņēmuma mērķiem, ienākot biržā, vispirms minēja vēlmi panākt plašāku atpazīstamību investoru, partneru un klientu vidū, kā arī uzlabot uzņēmuma vadības procesus atbilstoši lavas prakses vadības principiem. Tāpat uzņēmums ar alternatīvā tirgus starpniecību vēlas noskaidrot savu vērtību un kapitalizāciju.

Avotiņš atzina, ka pagaidām uzņēmums akciju tirgū darbosies izmēģinājuma režīmā un tirgū tiks piedāvāta daļa no pašreizējo akcionāru īpašumā esošajām akcijām, bet tikai tik lielā apmērā, lai esošie akcionāri nezaudētu kontroli uzņēmumā.

Pagaidām vēl nav zināms, cik uzņēmuma akcijas nonāks alternatīvajā tirgū, taču, pēc Avotiņa teiktā, skaits nepārsniegs 5% no kopējā akciju skaita, kas veido 855 000. Gadījumā, ja pēc akciju iekļaušanas alternatīvajā tirgū būs atbilstošs pieprasījums, līdzšinējie akcionāri katrs piedāvāšot atsavināšanai līdz 49% no viņiem piederošajām akcijām, tādējādi samazinot savu līdzdalību uzņēmumā.

"Goldinvest Asset Management" ir dibināts 1997.gadā un darbojas sadzīves un rūpniecisko dārgmetālu uzpirkšanas, pārstrādes un pārdošanas biznesā, kā arī investīciju dārgmetālu (zelts, pallādijs, platīns, sudrabs) pirkšanas un pārdošanas biznesā. Uzņēmums arī izsniedz aizdevumus pret dārgmetālu ķīlu.

Uzņēmumam ir meitassabiedrība Krievijā, filiāle Lietuvā, kā arī pieder daļas AS "VEF" un uzņēmumā "VEF komunikāciju serviss".

Par savu "First North" Sertificēto konsultantu kompānija ir izvēlējusies konsultantu sabiedrību "Ardente".

Patlaban uzņēmuma akcionāri ir "Barrows Consulting" ar 57,84% kapitāla daļu, Gints Feņuks - 28,07%, Ints Kalniņš - 0,64%, kā arī SIA "Nekustamo īpašumu projektu aģentūra", kurai pieder 13,45% kapitāla daļu.

Avotiņš norādīja, ka akciju kotācija alternatīvajā biržā ir iespēja sagatavoties potenciālajai papildu kapitāla piesaistei, kas gan būšot atkarīga no rezultātiem un investoru intereses.

"Goldinvest Asset Management" akciju kotācija Baltijas "First North" tiks sākta šā gada 22.martā. Akciju cena pagaidām vēl tiek precizēta.

Saskaņā ar neauditētajiem datiem "Goldinvest Asset Management" apgrozījums pagājušajā gadā pārsniedza trīs miljonus latu, bet peļņa bija aptuveni 30 000 latu, informēja Avotiņš, norādot, ka līdz šim uzņēmums dividendes akcionāriem nav izmaksājis no peļņa tika ieguldīta uzņēmuma kapitālā un attīstībā. Līdz ar akciju kotāciju "First North", uzņēmums esot gatavs šo principu pārskatīt.

Avotiņš arī pastāstīja, ka "Goldinvest Asset Management" vēlas veikt investīcijas laboratorijas izveidē un pirmsapstrādes iekārtu iegādei. Patlaban vēl biznesa plāns top, taču plānots, ka nepieciešamās investīcijas būs ne mazākas par 800 000 eiro (562 240 latiem).

Saskaņā ar "Goldinvest Asset Management" sniegto informāciju uzņēmuma galvenie tirgi ir Baltija un Vācija. Šogad iecerēts paplašināt darbību Krievijā un Ukrainā, kā arī citās NVS valstīs.

"First North" ir alternatīvais vērtspapīru tirgus, kuru organizē un pārvalda "NASDAQ OMX" Ziemeļvalstu un Baltijas biržas. Baltijas valstīs "First North" darbojas pēc līdzīga modeļa kā Ziemeļvalstīs. Alternatīvajam tirgum nav Eiropas Savienības regulētā vērtspapīru tirgus statusa.

"First North" tirgū iekļautajiem uzņēmumiem ir jāievēro "First North" noteikumi un uz tiem neattiecas regulētajam vērtspapīru tirgum noteiktās prasības.

Saskaņā ar biržas iepriekš sniegto informāciju, "First North" Ziemeļvalstīs kotējas vairāk nekā 120 uzņēmumi.

Baltijas vērtspapīru tirgu veido "NASDAQ OMX" grupas biržas Tallinā, Rīgā un Viļņā. Baltijas vērtspapīru tirgus mērķis ir iespējami samazināt atšķirības starp atsevišķu Baltijas valstu vērtspapīru tirgiem, tādējādi atvieglojot pārrobežu tirdzniecību un norēķinus un piesaistot reģionam vairāk investīciju.

"NASDAQ OMX Group" ir pasaulē lielākā biržu kompānija. Tās pakalpojumi - tirdzniecības iespējas investoriem, kotēšanās iespējas uzņēmumiem un biržu tehnoloģijas - tiek sniegti sešos kontinentos. "NASDAQ OMX" grupas biržās kotējas 3800 kompānijas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu