«Moody’s» paaugstina Latvijas kredītreitingu (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra «Moody's Investors Service, Inc.» («Moody’s») šodien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi, nosakot pozitīvu kredītreitinga nākotnes prognozi.

Latvijas novērtējums ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā paaugstināts no "Baa3" uz "Baa2", informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Paziņojumā par kredītreitinga paaugstināšanu reitingu aģentūra atzīmē valsts ekonomikas spēcīgo, elastīgo un līdzsvaroto atgūšanos no krīzes un pozitīvās vidēja termiņa izaugsmes prognozes. "Moody’s" norāda arī uz valsts finanšu būtisku uzlabošanos, kā rezultātā Latvijas centrālās valdības parāds ir stabilizējies un jau 2014. gadā paredzama tā samazināšanās.

"Moody’s" lēmums saglabāt pozitīvu nākotnes vērtējumu atspoguļo aģentūras uzskatus, ka Latvijas ekonomikas un finanšu stāvoklis turpinās uzlaboties un pozitīvas atbildes gadījumā uz Latvijas pieteikumu pievienoties eirozonai būtiski samazināsies ekonomikas svārstīgums un banku sektoram nepieciešamības gadījumā būs pieejams būtisks atbalsts no eirozonas. Aģentūra uzsver, ka potenciālie ilgtermiņa ieguvumi no pievienošanās eirozonai atsver iespējamo līdzdalību tās krīzes risināšanā.

Paziņojumā uzsvērts, ka pēdējos divus gadus reālais iekšzemes kopprodukts (IKP) ir pieaudzis vidēji par 5,5%. "Moody’s" sagaida, ka arī 2013.gadā Latvija izaugsme būs 3,75%, kas pārsniegs lielākās daļas Eiropas Savienības valstu IKP pieaugumus.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) domā, ka reitingu aģentūras lēmums paaugstināt mūsu valsts kredītreitingu par vienu pakāpi ir izcils novērtējums galvenokārt Latvijas paveiktajam pēc ekonomiskās krīzes, nodrošinot straujāko ekonomikas izaugsmi visā Eiropas Savienībā, kas ļāva atgūt ārvalstu investoru uzticību un stiprināt Latvijas konkurētspēju. "Tāpat tas ir nozīmīgs solis mūsu sabiedrībai, jo, paaugstinot valsts kredītreitingu, mēs varam visizdevīgāk pārfinansēt savu parādu, bet ietaupītos līdzekļus novirzīt valdības prioritātēm, piemēram, sociālās nevienlīdzības mazināšanai,» skaidro Vilks.

Kā ziņots, patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka starptautiskās reitinga aģentūras "Moody's", "Fitch Ratings" un "Standard & Poor's", kā arī Japānas reitingu aģentūra "R&I".

Aģentūra "Standard&Poor’s" patlaban novērtējusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā BBB līmenī, "Fitch" novērtējums ir BBB, "R&I" – BBB.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu