Arī «Fitch» paaugstina Latvijas kredītreitingu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šodien arī starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch» ir nolēmusi paaugstināt Latvijas kredītreitingu. Valsts kredītreitings ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no «BBB+» uz «A-». Nākotnes prognozes vērtējums ir noteikts stabils, informē Finanšu ministrijā (FM).

«Šis ir trešais Latvijas kredītreitinga paaugstinājums pēdējā mēneša laikā, kas ir augsts novērtējums mūsu valsts un visas sabiedrības panāktajam. «Fitch» savu lēmumu pamato ar Latvijas pozitīvo ekonomikas izaugsmi, labiem valsts finanšu rādītājiem un panākumiem publisko finanšu sakārtošanā,» norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi «Fitch» prognozē 3,6% apmērā 2014.gadā un 3,8% apmērā 2015.gadā. Budžeta deficītu sagaida arī turpmāk zemā līmenī, vidēji 0,9% no IKP līdz 2016.gada beigām. Kā turpmāko ekonomiskās izaugsmes dzinējspēku saskata valsts iekšējo pieprasījumu, privāto patēriņu un investīciju aktivitātes atlabšanu.

Aģentūra atzīst, ka reitingu stiprina pozitīvā valsts parāda dinamika. Valsts parāda līmenis ir zem vidējā «A» reitinga grupas valstu līmeņa, un tā samazināšanās tiek sagaidīta arī turpmāk.

Banku sektors ir novērtēts kā stabils. Iestāšanās eirozonā ir mazinājusi valūtas risku un radījusi bankām papildus likviditātes iespējas.

Aģentūra «Fitch» norāda, ka tomēr Latvijai saglabājas ilgtermiņa izaicinājumi, galvenokārt, lai tuvinātu iedzīvotāju ienākumu līmeni līdz Eiropas Savienības valstu vidējam līmenim. Arī lielais ārējā parāda līmenis ir viens no trūkumiem, kaut arī tas mazinās un to lielākoties veido finanšu institūciju parādi mātes bankām.

Reitinga paaugstinājums varētu sekot, ja ekonomikas izaugsme turpinātos ilgākā laika periodā bez jaunu makroekonomikas nelīdzsvarotību parādīšanās un pasliktinājuma valsts finansēs vai ārējā parāda līmenī. Reitingu var samazināt, ja ārējs šoks radīs nestabilitāti banku sistēmā, pasliktinās ekonomiskās izaugsmes, fiskālos, vai valsts parāda rādītājus.

No krīzes zemākā punkta aģentūras ir paaugstinājušas Latvijas kredītreitingu par sekojošiem līmeņiem - «Fitch» četras pakāpes, «Standard & Poor's» piecas pakāpes, «Moody’s» divas pakāpes.

Pēdējo reizi Latvijai «A-» līmenis no «Standard & Poor's» un «Fitch» bija 2007.gadā.

Jau ziņots, ka 13.jūnijā starptautiskā reitingu aģentūra «Moody's Investors Service» («Moody’s») par vienu pakāpi paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, nosakot tam stabilu nākotnes perspektīvu. Latvijas valsts kredītreitings ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no «Baa2» uz «Baa1».

«Standard&Poor’s» maija beigās paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu uz «A-» līmeni.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu