SVF: zemākas naftas cenas var veicināt ekonomikas izaugsmi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

SVF savā ziņojumā industriālo lielvalstu Lielajam divdesmitniekam (G20) pirms šīs grupas samita, kas nedēļas nogalē notiks Austrālijas pilsētā Brisbenā, atzina, ka pasaules ekonomiku vēl bremzē dažādi faktori, sevišķi lēna izaugsme Eiropā.

Tomēr pēc naftas cenu krišanās par gandrīz 20% kopš septembra SVF prognozē, ka šis kritums, «ja tas būs ilgstošs, veicinās [ekonomikas] izaugsmi».

SVF tomēr saglabāja savas prognozes, kas

paredz pasaules ekonomikas izaugsmi par 3,3% šogad un par 3,8% nākamgad,

atsaucoties uz eiro zonas vājumu, jauniem ģeopolitisku saspīlējumu radītiem draudiem, potenciālām asām korekcijām un nestabilitāti finanšu tirgos.

SVF arī atzīmēja, ka zemāka naftas cena ir abpusēji griezīgs zobens, jo tā kaitē valstīm, kuras ir atkarīgas no jēlnaftas eksporta un jau piedzīvo lēnāku izaugsmi, sevišķi Krievijai.

«Riski vēl arvien ir saistīti ar ģeopolitiskiem saspīlējumiem,

tālākām korekcijām finanšu tirgos, zemu inflāciju dažās attīstītas ekonomikas valstīs, zemu potenciālu izaugsmi globālā mērogā, stagnāciju attīstītas ekonomikas valstīs, ASV monetārās politikas normalizāciju,» teikts SVF ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu