Japānas reitingu aģentūra R&I paaugstina Latvijas kredītreitingu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Japānas aģentūra «Rating and Investment Information» (R&I) pirmdien paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, aģentūrai BNS pavēstīja Finanšu ministrijā (FM). Valsts kredītreitings saistībām ārvalstu valūtā ir paaugstināts par vienu pakāpi no BBB uz BBB+. Nākotnes prognozes vērtējums noteikts stabils.

«Tas, ka Latvijas kredītreitingu šogad palielinājusi vēl viena aģentūra, mums ir liels panākums. Šajā gadā notikušas straujas izmaiņas ārējos apstākļos, kuru dēļ esam samazinājuši izaugsmes prognozes. Tomēr, neskatoties uz to, vēl viens reitinga paaugstinājums liecina par mūsu starptautisko partneru uzticību un Latvijas ekonomikas attīstību pareizajā virzienā,» norādīja finanšu ministrs Jānis Reirs.

Aģentūra atzīmē, ka Latvijas ekonomika ir kļuvusi stabilāka un bažas par ekonomikas un finanšu sistēmas svārstīšanos ārējo apstākļu ietekmē ir būtiski mazinājušās. Fiskālā situācija un situācija finanšu sistēmā ir stabila. Arī apstākļi darba tirgū uzlabojas. Ārējā parāda apjoms pret iekšzemes kopproduktu (IKP) samazinās.

IKP izaugsme 2014. gadā tiek prognozēta 2-3% apjomā. Tomēr aģentūra norāda, ka pieaug riski sasniegt valdības prognozēto 2,8% IKP izaugsmi 2015.gadā. Tam pamatā ir straujā situācijas pasliktināšanās Krievijas ekonomikā, kā arī neskaidrība par situāciju eiro zonā nākotnē. Aģentūras skatījumā, kad ārējās neskaidrības mazināsies, izaugsmes tempi ekonomikā palielināsies. Budžeta deficītu 2015.gadā plānots saglabāt 1% apjomā no IKP.

Šogad Latvijas kredītreitingu jau paaugstināja trīs lielākās starptautiskās reitinga aģentūras – «Fitch», «Standard&Poor’s» un «Moody’s».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu