«Fitch» saglabā Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch Ratings» («Fitch») paziņojusi par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabāšanu «A-» līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi.

Valsts kases biroja vadītāja Zanda Gintere aģentūrai BNS norādīja, ka «Fitch» pozitīvi novērtē Latvijas tautsaimniecības noturīgo izaugsmi, kas tuvākajos gados tiek prognozēta 3% līmenī. Latvijas reitinga «A-» līmeni uztur arī zemais valsts budžeta deficīts, kā arī valsts parāda līmenis, kas pēc aģentūras prognozēm turpmākajos gados samazināsies.

«Fitch» paziņojumā teikts, ka aģentūra sagaida, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 2,3%, bet valstu ar «A» reitingu vidējā izaugsme ir gaidāma 2,9% apmērā. Kā Latvijas ekonomikai bremzējošu faktoru «Fitch» min recesiju Krievijā, kas ir trešā lielākā Latvijas tirdzniecības partnere. Vienlaikus aģentūra prognozē, ka Latvijas ekonomikas dzinējspēks gan šogad, gan nākamajos divos gados būs vietējais patēriņš.

Jaunākās «Fitch» prognozes liecina, ka Latvijas vispārējās valdības budžeta deficīts šogad gaidāms 1,5% no IKP, bet valdības parāds - 36,7% no IKP, kas ir zemāk par valstu ar «A» reitingu vidējiem rādītājiem - attiecīgi 2,6% un 44,4%. 2016.un 2017.gadā aģentūra prognozē Latvijā budžeta deficītu attiecīgi 1,2% un 1% apmērā no IKP. Eiroobligāciju viena miljarda ASV dolāru vērtībā, kuru termiņš ir 2017.gads, priekšfinansēšanas dēļ valsts parāds, «Fitch» vērtējumā, nākamgad sasniegs 39% no IKP, bet 2017.gadā tas saruks līdz 36%.

Tāpat Gintere atzīmēja, ka aģentūras ieskatā reitingu labvēlīgi ietekmē augstais banku kapitalizācijas līmenis un kopējā stabilitāte banku sektorā, par ko liecina banku bilances rādītāju uzlabošanās. Lai gan «Fitch» kā risku atzīmē augsto nerezidentu depozītu īpatsvaru Latvijas banku sistēmā, tomēr piebilst, ka, neraugoties uz ģeopolitiskajiem riskiem, nerezidentu depozītu līmenis šogad saglabājies stabils.

Reitinga turpmāku paaugstināšanu šobrīd kavē salīdzinoši zems iedzīvotāju ienākumu līmenis, strukturālie izaicinājumi (piemēram, augstais bezdarbs) un augsts ārējais neto parāds, skaidro «Fitch», piebilstot, ka privātā sektora parādsaistību un valsts parāda turpmāka samazināšana, kā arī mērena tiešo ārvalstu investīciju plūsma varētu pakāpeniski samazināt Latvijas ārējo neto parādu.

Jau vēstīts, ka «Fitch» Latvijas ilgtermiņa reitingu saistībām vietējā un ārvalstu valūtā 2014.gada jūnija beigās paaugstināja par vienu pakāpi no «BBB+» līdz «A-», savukārt šogad maijā «Fitch» saglabāja Latvijas ilgtermiņa reitingu saistībām vietējā un ārvalstu valūtā «A-» līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu