PTAC: Nākamgad varētu pieaug nebanku kreditētāju jaunizsniegto aizdevumu apmērs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nākamgad varētu pieaugt nebanku kreditētāju no jauna izsniegto aizdevumu apmērs salīdzinājumā ar 2015.gadu, prognozēja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Viņa piebilda, ka ir samērā grūti prognozēt, kā nebanku kreditētāju izsniegto kredītu apmēru nākamgad ietekmēs grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas ierobežos aizdevumu likmes, taču, neraugoties uz to, izsniegto kredītu apmērs nākamgad, visticamāk, pieaugs. «Tā kā pēdējā gada laikā kreditēšanas apmēri ir pieauguši, tad mēs varētu domāt, ka tie pieaugs [arī nākamgad],» prognozēja Vītoliņa.

Tāpat PTAC direktore sacīja, ka patērētāji saistībā ar pārkāpumiem nebanku kreditēšanas jomā centrā vēršas retāk nekā saistībā ar pārkāpumiem citās nozarēs.

«Vairāk sūdzas tieši par izmaksām, par to, ka nevarēs [kredītu] atmaksāt.

Nav tā, ka ļoti daudz sūdzas šajā jomā,» teica Vītoliņa un vienlaikus uzsvēra - sūdzību neesamība vēl nenozīmē, ka problēmu šajā sektorā nav, bet, iespējams, liecina par to, ka patērētāji necer tās atrisināt.

Jau vēstīts, ka Saeima šogad 28.maijā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs.

Tāpat grozījumi nosaka, ka patērētāju kreditēšanas līguma izmaksām ir jābūt samērīgām un kreditēšanas līgumam piemērotā gada procentu likme nedrīkst pārsniegt 100%. Šāds nosacījums samazinātu parādnieku skaitu, nodrošinātu kredīta kopējo izmaksu prognozējamību un veicinātu patērētāja maksātspējas izvērtēšanu.

PTAC ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu