Briseles terora akti gremdē arī eiro un mārciņas kursu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pasaules valūtu tirgos aizvadītajā darba nedēļā auga ASV dolāra vērtība, bet eiro un Lielbritānijas mārciņu negatīvi ietekmēja Briselē notikušie terora akti.

ASV dolārs auga attiecībā pret visām lielākajām pasaules valūtām, jo pēc vairāku ASV centrālās bakas - Federālo Rezervju sistēmas (FRS) - pārstāvju izteikumiem ir atjaunojušās cerības par procenta likmju palielināšanu jau tuvākajā laikā.

Piemēram FRS pārstāvis Džeims Balards ceturtdien uzstājās ar runu, kurā minēja, ka nākamais lēmums par procentu likmju celšanu «var nebūt ilgi jāgaida», īpaši izceļot uzlabojumus ASV darba tirgū. Nākamā FRS sēde notiks aprīļa beigās.

Savukārt terora akti Briseles Zaventemas starptautiskajā lidostā un metro, kurus sarīkoja teroristi pašnāvnieki, negatīvi ietekmēja arī lielākās Eiropas valūtas - eiro un Lielbritānijas mārciņu.

Īpaši lielu kritumu piedzīvoja mārciņa - pret ASV dolāru tās vērtība nedēļas laikā samazinājās par 2,5%. Valūtas tirgus dalībnieki uztraucas, ka Briselē notikušo terora aktu dēļ arvien vairāk Lielbritānijas iedzīvotāju var izlemt jūnijā gaidāmajā referendumā nobalsot par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības.

Naftas cenu kritums savukārt pavājināja Krievijas rubļa kursu. Par vienu eiro ceturtdien maksāja 76,47 rubļus, kas ir par 0,6% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās, bet ASV dolāra kurss pret rubli pakāpās par 1,5% - līdz 68,5 rubļiem par vienu ASV dolāru.

Nedēļa sākās ar to, ka ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pirmdien pieauga par 0,26% līdz 1,1241 dolāram par eiro, bet ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,74% līdz 1,4369 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,36% līdz 111,95 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro otrdien pieauga par 0,21% līdz 1,1217 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 1,12% līdz 1,4208 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,38% līdz 112,37 jenām par dolāru.

Trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,32% līdz 1,1181 dolāram par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,64% līdz 1,4117 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,01% līdz 112,38 jenām par dolāru.

Ceturtdien par vienu eiro maksāja 1,1162 ASV dolārus, kas ir par 1% mazāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,4121 ASV dolāru, kas ir par 2,5% mazāk nekā pirms nedēļas, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā auga par 1,4% un bija 113,15 jenas.

Piektdien lielākie pasaules tirgi ir slēgti Lieldienu brīvdienu dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu