Par akciju kotāciju biržā domā iepriekš neredzēti liels Baltijas uzņēmumu skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par akciju kotāciju biržā pašlaik domā iepriekš neredzēti liels Baltijas uzņēmumu skaits, kas ļauj cerēt, ka jau šogad Baltijas biržās parādīsies jauni emitenti, prognozēja biržas «Nasdaq» Baltijas tirgus vadītājs Indars Aščuks.

«Šogad ir vismaz divi uzņēmumi, kuri nevis hipotētiski domā par akciju kotāciju biržā, bet kuriem jau ir konkrēts plāns ar datumiem, kad tie plāno iziet publiskajā tirgū. Konkrētu uzņēmumu nosaukumus es, protams, nevaru saukt, bet saraksts ar uzņēmumiem, kuri plāno iziet biržā, pašlaik ir tik garš, kāds iepriekš nav bijis. Prakse liecina, ka ne visi no šiem uzņēmumiem savus plānus īstenos. Tas var notikt gan iekšēju, gan ārēju apstākļu iespaidā. Tomēr, jo vairāk ir uzņēmumu, jo lielāka ir varbūtība, ka vairums no tiem akcijas biržā sāks kotēt,» pauda Aščuks.

Viņš stāstīja, ka lielāku uzņēmumu interesi ir veicinājusi gan salīdzinoši veiksmīgā Baltijas ekonomiskā attīstība, gan lielā investoru interese par jaunām ieguldījumu iespējām, ko savukārt sekmē ļoti zemās obligāciju likmes.

«Runājot par Latviju, jāsaka, ka pamazām nomainās [arī] uzņēmēju paaudze. Biznesā gan kā akcionāri, gan kā uzņēmumu vadītāji nāk iekšā cilvēki, kuri savā pieejā ir atvērtāki, gatavi dalīties ar kontroli. Viņi pieņem domu, ka varbūt labāk lai pieder daļa no kaut kā lielāka, nevis pilnībā pieder kaut kas mazāks. Viņi ir gatavi sakārtot uzņēmuma korporatīvo pārvaldību pēc starptautiskiem standartiem. Tas ir process, kas pamazām notiek. Nav tā, ka jau pēc gada redzēsim milzīgas izmaiņas, tomēr pēdējo gadu laikā var novērot, ka tas tiešām notiek,» norādīja «Nasdaq» Baltijas tirgus vadītājs.

Viņš atgādināja, ka pērn pēc ilgāka pārtraukuma jau notika divi veiksmīgi akciju sākotnējie piedāvājumi - «LHV Group» Tallinas biržā un «HansaMatrix» Rīgas biržā.

Tāpat Baltijā aug interese par obligāciju tirgu. «Turpina darboties gan esošie emitenti, gan parādījās virkne jaunu uzņēmumu, kuri iepriekš obligācijas nebija izlaiduši. Obligācijas turpina emitēt arī valsts. Šis tirgus ir ar pieaugošu līkni,» uzsvēra Aščuks.

Birža «Nasdaq Riga» ir vienīgais licencētais regulētā vērtspapīru tirgus organizētājs Latvijā. «Nasdaq Riga» lielākais īpašnieks ir «Nasdaq» grupā ietilpstošais «Nasdaq Nordic». «Nasdaq Riga» kotē 28 uzņēmumu akcijas, kā arī 16 uzņēmumu un valsts emitētas obligācijas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu