«Nasdaq»: bez valsts uzņēmumiem nebūs iespējams būtiski palielināt aktivitāti biržā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Bez valsts atbalsta, iesaistot kapitāla tirgū Latvijas valstij piederošos uzņēmumus, nebūs iespējams būtiski palielināt aktivitāti biržā, intervijā atzina biržu apvienības «Nasdaq» Baltijas tirgus vadītājs Indars Aščuks.

«Tīri matemātiski - ja mēs paskatāmies uz lielajiem uzņēmumiem, kuri nepieder valstij vai kādam vienam lielam stratēģiskajam īpašniekam, kas, iespējams, pats ir kotēts kādā biržā, tad tādu ir ļoti maz. Latvijā nav iespējams divkāršot un trīskāršot kapitāla tirgus lielumu, ja netiek iesaistīti valstij piederošie lielie uzņēmumi,» pauda Aščuks.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas kapitāla tirgū pašlaik vienkārši trūkst ieguldījumu iespējas. Tādēļ arī Latvijas pensiju fondiem, kuros pašlaik ir uzkrāti 2,7 miljardi eiro, ir tik grūti šos līdzekļus investēt ar Latvijas ekonomiku saistītos aktīvos. Šobrīd saskaņā ar Latvijas pensiju fondu apskatu kopējie pensiju fondu ieguldījumi Latvijas kapitāla tirgū kotēto uzņēmumu akcijās veido 0,1% no visiem pensiju fondu aktīviem.

«Ir uzņēmumi, kuri ļoti labi piestāvētu biržai, sākot ar «Latvenergo», kurš jau ir ļoti veiksmīgs obligāciju emitēšanā un pašlaik strādā tirgū, kurā valda konkurence. Tādēļ, manuprāt, noteikti būtu jāpārskata neprivatizējamo uzņēmumu saraksts. Taču tas ir politiķu ziņā,» norādīja «Nasdaq» Baltijas tirgus vadītājs.

«Gan Tallinas, gan Viļņas biržā ir lieli finanšu, sakaru, enerģētikas un citu nozaru uzņēmumi. Te arī daļēji ir atbilde, jo Latvijā lieli šo nozaru uzņēmumi joprojām ir valsts īpašumā. Mēs nesakām, ka tā ir tikai valsts atbildība, bet valsts noteikti var darīt daudz ko un vairāk, lai stiprinātu kapitāla tirgu. Kapitāla tirgum ir vērtība pašam par sevi. Būs grūti pasaulē atrast valsti, kurā būtu attīstīts kapitāla tirgus, bet kurā vienlaikus nebūtu augsta labklājības līmeņa,» pauda Aščuks.

«Nasdaq Riga» kotē 28 uzņēmumu akcijas, kā arī 16 uzņēmumu un valsts emitētas obligācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu