Spānija apstrīdēs Gibraltāra zemo nodokļu režīmu pēc «Breksita»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Spānija vērsīsies pret «negodīgu konkurenci» no britu kolonijas Gibraltāra puses pēc «Breksita», teikts Spānijas Ārlietu ministrijas ziņojumā, uzsverot Gibraltāra zemo nodokļu režīmu ārvalstu investoru pievilināšanai.

Sākoties sarunām par «Breksitu» (Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības), ES dalībvalstis ir devušas Spānijai tiesības uzlikt veto jebkādām ES attiecībām nākotnē ar Gibraltāru pēc Lielbritānijas aiziešanas no šī valstu bloka.

Spānija ir ilgi kritizējusi Gibraltāra zemo nodokļu režīmu, bet nelielā kolonija ar 32 tūkstošiem iedzīvotāju uzstāj, ka tas ir svarīgs Gibraltāra uz pakalpojumiem balstītajai ekonomikai.

Ziņojumā Spānijas parlamenta ES komisijai Ārlietu ministrija raksta, ka Gibraltārs «ir attīstījis pats savu ārkārtīgi atļaujošu režīmu nodokļu, muitas un kompāniju veidošanas jomās, kas praktiski pārvērtis to par nodokļu oāzi».

Tāpēc Spānija «nevar pieņemt» tādu pēcbreksita darījumu, «kas nav pilnīgi pieņemams Spānijai», un tā centīsies panākt vienošanos, «kas novērš negodīgas konkurences ar Spānijas teritoriju ekonomisko situāciju».

Šajā ziņojumā Madride apsūdz Gibraltāru ekonomiska labuma gūšanā no «nepamatotām privilēģijām», kādas nodrošina kolonijas pašreizējais statuss Eiropas Savienībā.

Gibraltārs nav tā sauktās ES muitas ūnijas daļa, tāpēc tas drīkst neiekasēt PVN un noteikt pats savus zemus tarifus precēm, kas tiek ievestas no valstīm ārpus ES. Tas nozīmē, ka daži produkti Gibraltārā ir lētāki, un tas piesaista apmeklētājus.

Lai piesaistītu ārvalstu investīcijas, Gibraltārs no tur bāzētām kompānijām iekasē uzņēmumu ienākuma nodokli tikai 10% apmērā.

Gibraltārs tomēr noliedz apgalvojumus, ka esot kļuvis par nodokļu oāzi, un uzstāj, ka tā zemo nodokļu režīms ir tikpat likumīgs kā Īrijai un Luksemburgai, un tas ļauj izdzīvot teritorijai bez jebkādas rūpniecības.

Gibraltāra galvenais ministrs (valdības vadītājs) Fabjens Pikardo noraidīja minēto ziņojumu un sacīja, ka Spānijas valdības maska «krīt».

«Kļūst pavisam skaidrs, ka viņi grib izmantot «Breksitu», lai gūtu nelielu priekšrocību,» teica Pikardo.

«Gibraltārs, kā vienmēr, turpinās meklēt dialogu pāri Spānijas veto un meklēs sadarbību un draudzību pāri Spānijas agresijai un kareivīgumam,» sacīja Gibraltāra valdības vadītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu