Latvijā joprojām viens no zemākajiem eiro viltošanas gadījumu skaitiem ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā joprojām ir viens no zemākajiem eiro viltošanas gadījumu skaitiem Eiropas Savienībā (ES), atzina Latvijas Bankas naudas drošības un tehnoloģiju eksperts Andris Tauriņš.

Viņš norādīja, ka Latvija jau tradicionāli ir starp tām eirozonas valstīm - kopā ar Igauniju, Somiju, Kipru, Slovākiju un Lietuvu -, kurās ir vismazākais viltojumu skaits, rēķinot uz vienu iedzīvotāju.

Ir pagājis gads, kopš Latvijas Bankā darbu uzsāka vienotais naudas pārbaudes centrs. Ja iepriekš naudas viltojumu pārbaudes tika veiktas gan Latvijas Bankā, gan policijas struktūrās, tagad visa aizdomīgā nauda nonāk Latvijas Bankas naudas laboratorijā, kur tiek veiktas visas eiro un citu valūtu banknošu un monētu ar viltojumu pazīmēm pārbaudes.

«Šo 12 mēnešu laikā ir izdevies būtiski samazināt naudas pārbaudes laiku, un pašlaik esam starp vadošajām Eiropas valstīm pēc savlaicīguma, kādā tiek pārbaudītas iedzīvotāju un naudas apstrādes uzņēmumu iesniegtās aizdomīgās naudas zīmes. Pašlaik iesniegtās naudas zīmes Latvijas Bankas naudas laboratorijā tiek pārbaudītas caurmērā mazāk nekā divu nedēļu laikā. Pirms pārmaiņām naudas ekspertīzes termiņš bija no viena līdz pusotram mēnesim,» atzina Tauriņš.

Šā gada gada pirmajā pusgadā Latvijā pārbaudei nosūtītas un par viltotām atzītas 796 naudas zīmes, t.sk. 140 monētas un 656 banknotes. 2016.gada pirmajā pusgadā tika konstatētas 726 viltotas naudas zīmes, t.sk. 133 monētas un 593 banknotes. 2016.gadā kopumā Latvijā pārbaudei nosūtīta un par viltotām atzītas 1577 naudas zīmes, t.sk. 300 monētas un 1277 banknotes. 2015.gadā Latvijā tika konstatētas 1483 viltotas naudas zīmes, t.sk. 353 monētas un 1130 banknotes.

Šā gada pirmajā pusgadā visvairāk viltotas tika 50 eiro banknotes - 441 viltojums, kam sekoja 20 eiro banknotes - 163 viltojumi un divu eiro monētas - 110 viltojumi.

Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, filiālē Liepājā, Teātra ielā 3, kā arī tuvākajā policijas iecirknī.

Jau ziņots, ka šā gada pirmajā pusgadā no apgrozības izņemts aptuveni 331 000 viltotu eiro banknošu, kas ir mazāk nekā 2016.gada otrajā pusgadā, kad tika izņemtas 353 000 viltotas eiro banknotes, liecina Eiropas Centrālās bankas (ECB) informācija.

ECB uzsver, ka iespēja saņemt viltotu banknoti ir ļoti maza, jo viltojumu skaits joprojām ir ļoti neliels salīdzinājumā ar apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu, kas kopš to ieviešanas nemitīgi pieaudzis straujākā tempā nekā iekšzemes kopprodukts (IKP).

Piemēram, 2016.gadā apgrozībā esošo eiro banknošu skaits un vērtība pieauga attiecīgi par aptuveni 7% un 3,9%. Patlaban apgrozībā ir vairāk nekā 20 miljardi eiro banknošu, kuru kopējā vērtība pārsniedz 1,1 triljonu eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu