«Fitch» paaugstina Latvijas vidēja termiņa ekonomikas izaugsmes prognozes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch» paaugstinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes 2018. līdz 2019.gadam, norādot, ka valsts ekonomisko aktivitāti varētu atbalstīt spēcīgāka Eiropas Savienības (ES) fondu piesaiste un ārējais pieprasījums.

Aģentūra prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2018. līdz 2019.gadā palielināsies vidēji par 3,5%, nevis 2,7%, kā tika lēsts iepriekš. Savukārt šajā gadā «Fitch» sagaida pieaugumu Latvijas ekonomikā 4,1% apmērā.

Aģentūra norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad pirmajos sešos mēnešos bijusi spēcīgāka par tās prognozēto kāpumu, sasniedzot 4,4% salīdzinājumā ar 1,2% pieaugumu attiecīgajā laika periodā pērn. Ekonomikas izaugsmi šajā periodā galvenokārt veicinājuši mājsaimniecību patēriņa izdevumi, pateicoties atalgojuma pieaugumam. Investīciju aktivitāte bijusi spēcīgāka par prognozēto, jo sevišķi celtniecības un rūpniecības nozarēs. Arī valsts izdevumi bijuši pozitīvi, pateicoties ekonomikas izaugsmi veicinošām reformām. Lai arī ārējā pieprasījuma atveseļošanās veicinājusi Latvijas eksporta apmēra pieaugumu pirmajā pusgadā par 10,3%, importa kāpums bijis straujāks, tam palielinoties par 14,2%, ziņo aģentūra.

«Fitch» prognozē, ka Latvijas budžeta deficīts šogad veidos 0,5% no IKP, salīdzinot ar valdības prognozētajiem 0,8%. Aģentūra paredz nedaudz lielākus valsts ienākumus kā valdība, ņemot vērā spēcīgāku ekonomikas izaugsmi un nodokļu reformas.

Savukārt nākamajam un 2019.gadam tiek prognozēts deficīts attiecīgi 1,7% un 2,5% no IKP apmērā.

Savukārt Latvijas ilgtermiņa reitingu saistībām vietējā un ārvalstu valūtā reitingu aģentūra saglab;ajusi stabilu un nemainīgu - «A-».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu