Jūnijā samazinājies dzīvokļu cenu kritums (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada jūnijā cenas sērijveida dzīvokļiem samazinājās par 4,1%, kas liecina par cenu stabilizēšanās tendenci, aģentūru LETA informēja nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" pārstāvji.

Atsevišķos mikrorajonos vērojams pavisam neliels cenu kritums 1,5% un 1,7% apmērā, kas ļauj domāt, ka cenas ir pietuvojušās zemākajam punktam un lētāk pārdevēji nebūs gatavi pārdot savu mājokli. Par to liecina arī piedāvājuma samazināšanās.

Joprojām vērojama cenu izlīdzināšanās starp dažādu sēriju dzīvokļiem un mikrorajoniem. Dzīvokļi labāku sēriju ēkās vairs nav būtiski dārgāki par dzīvokļiem sliktākās sērijās.

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena jūnijā samazinājās līdz 508 eiro (356 latiem) par kvadrātmetru, tādējādi cenas vidēji ir par 68,6% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā. Savukārt, salīdzinot ar 2009.gada 1.janvāri, vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena ir samazinājusies par 45,6%. Ņemot vērā būtisko cenu lejupslīdi pēdējo divu gadu laikā - par 68,6%, nekustamo īpašumu tirgus varētu atgūt ārvalstu investoru interesi.

Jūnijā vidējā vienistabas dzīvokļa cena bija 513 eiro (359 lati) par kvadrātmetru, un tā, salīdzinot ar iepriekšējā mēneša cenām, ir samazinājusies par 2,29%; divistabu sērijveida dzīvokļu vidējā cena bija 512 eiro (358 lati) par kvadrātmetru, un tā, salīdzinot ar iepriekšējā mēneša cenām, ir samazinājusies par 2,48%.

Trīsistabu dzīvokļa vidējā cena bija 518 eiro (363 lati) par kvadrātmetru, salīdzinot ar iepriekšējā mēneša cenām, tā ir samazinājusies par 3,36%, bet četristabu dzīvokļa vidējā cena bija 487 eiro (341 lats) par kvadrātmetru, un tā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, ir samazinājusies par 8,11%.

Kopumā dzīvokļu piedāvājumu skaits sludinājumu portālos jūnijā ir samazinājies par 6,8%, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. Līdz ar to var secināt, ka piedāvājuma samazinājums vairs nav tik straujš kā aprīlī, kad tas vidēji bija ap 30%, taču joprojām dominē piedāvājuma samazināšanās tendence.

Rīgas mikrorajonos, salīdzinot 2009.gada jūlija cenas ar 2009.gada jūnija cenām, vislielākais cenu samazinājums bija novērojams Zolitūdē - par 8,8%, kas skaidrojams ar cenu izlīdzināšanos starp rajoniem, jo Zolitūdes dzīvokļu vidējā cena joprojām ir augstākā. Savukārt visniecīgākais cenu kritums vērojams Juglā - par 1,5%.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu