Sociālā nodokļa parāds pārsniedz 100 miljonus (68)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienesta dati liecina, ka sociālā nodokļa parāds šobrīd sasniedzis jau 117 miljonus latu. Sociālā nodokļa parādnieku sarakstā esot arī valsts un pašvaldību institūcijas, trešdien informēja LNT ziņas.

Iekasēšanas prognozes - negatīvas

Nesamaksātais sociālā nodokļa parāds līdz ar to radījis „caurumu” valsts sociālajā budžetā, jo valsts un pašvaldību iestādes, kā arī uzņēmumi palikuši parādā apmēram 117 miljonus latu.

Valsts ieņēmumu dienestā jau atzīst, ka daļa no šīs parāda summas nekad neienāks valsts kasē. VID pārstāve Santa Garanča LNT ziņām pauda viedokli: „55 miljonus mēs šobrīd prognozējam kā reāli piedzenamus, protams, situācija ir dinamiska un kaut kas mainīsies. Piedziņas procesa rezultātā mēs sapratīsim, ka daļai no uzņēmumiem varam piedzīt visu summu, daļai mantas nepietiks. Būs jauni parādnieki, daļa uzņēmumu izvēlēsies kā risinājumu maksātnespēju.”

Arī Labklājības ministrija bijusi parādā

Šie 117 miljoni latu ir aptuveni viena desmitā daļa no summas, kas gadā tiekot izmaksāta pensijās. Ar šo naudu būtu pietiekami, lai divus gadus būtu nodrošināta tā saukto māmiņu algu izmaksa. Turklāt vēl pagājušajā nedēļā starp parādniekiem esot bijusi arī Labklājības ministrija (LM).

Jau šobrīd pensiju un pabalstu izmaksai tiek izmantoti sociālā budžeta ietaupījumi. Taču tie jau nākamgad beigsies, tāpēc plānots aizņemties naudu no valsts budžeta. „Nenoliedzami, ja šie parādi vēl pieaugs, tas ietekmēs arī to, ka situācija pasliktināsies un šis aizņēmums no valsts pamatbudžeta varētu arī palielināties,” sacīja LM Finansēšanas politikas nodaļas vadītāja Linda Liepa.

Vislielākais parādnieks - sporta skola

Pirmais lielākais sociālā nodokļa parādnieks starp valsts un pašvaldību iestādēm ir Murjāņu Sporta ģimnāzija, vēstīja LNT ziņas. Ģimnāzija ierindojas arī pirmajā simtniekā starp visiem reģistrētajiem uzņēmumiem – tās parāds valstij esot 50 tūkstoši latu. Pērn skolai izdevies parādu samazināt līdz 20 tūkstošiem latu, tomēr tagad tas atkal pieaudzis.

Skolā atzina, ka nodokļu nomaksa esot prioritāte. Tomēr, ja skolā mācās 400 sportisti, tad viņiem jānodrošina gan mācību inventārs, gan apkurinātas telpas un pilnvērtīgs uzturs. Murjāņu Sporta ģimnāzijas direktors Pēteris Neijs uzsvēra: „To finanšu viennozīmīgi nepietiek, bet vai šeit ir tā īstā vieta, kur gausties un žēloties?”

Parādi iespaidos arī darba ņēmējus

LNT ziņas informēja, ka šodien sociālā nodokļa parādu analizējusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, taču tā neesot nonākusi pie kādām radikālām idejām.

Saskaņā ar grozījumiem likumdošanā darba ņēmēji sāks izjust savu darba devēju nespēju samaksāt 33,09% lielo sociālo nodokli: ja darba nespējas pabalstu aprēķinās pēc algas apmēra, tad pensiju rēķinās tikai pēc reāli veiktajām iemaksām.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu