Tikai 4% mājsaimniecību tērē līdz 100 kWh elektrības mēnesī (138)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tikai 4% Latvijas mājsaimniecību apkures sezonā tērē līdz 100 kilovatstundām (kWh) elektrības mēnesī, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu "900 sekundes" šomēnes veiktais pētījums. Savukārt uzņēmums "Latvenergo" šo pētījumu nodēvējis par ļoti vispārinošu un tādu, kas neatspoguļo reālos elektrības lietošanas paradumus.

papildināts ar "Latvenergo" viedokli

"Latvenergo" uzskata, ka aptaujas rezultāti nav objektīvi un minētais rādītājs - 4% - neesot pareizs. "Latvenergo", pieprasot tarifu paaugstinājumu, apgalvoja, ka aptuveni 49% uzņēmuma klientu - mājsaimniecību - tērē mazāk nekā 100 kWh elektroenerģijas mēnesī jeb mazāk nekā 1200 kWh gadā.

Aptaujāti ekonomiski aktīvie iedzīvotāji

"TNS Latvia" pētījumā ekonomiski aktīvajiem Latvijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 55 gadiem tika vaicāts, aptuveni cik daudz kWh mēnesī vidēji patērē viņu mājsaimniecība apkures sezonā. Ceturtā daļa aptaujāto (26%) atzīst, ka vidēji patērē 100-199 kWh mēnesī, savukārt 22% aptaujāto apkures sezonā tērē vidēji 200-299 kWh mēnesī.

Piektā daļa aptaujāto (20%) vidēji tērē 300-499 kWh mēnesī, savukārt virs 500 kWh mēnesī vidēji apkures sezonā iztērē 8% aptaujāto ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Līdz 100 kWh mēnesī apkures sezonā patērē samērā mazs skaits aptaujāto mājsaimniecību - aptuveni 4%. Diezgan lielam skaitam aptaujāto - katram piektajam (20%) - nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Aptauju "TNS Latvia" veica laikā no 15. līdz 17.februārim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 500 ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Pētījums: Igaunijā vidusmēra četru cilvēku ģimene gadā patērē 2295 kWh elektroenerģijas

Igaunijā veiktā pētījumā par iedzīvotāju elektrības patēriņa paradumiem secināts, ka vidusmēra dzīvoklī dzīvojošas četru cilvēku ģimenes elektroenerģijas patēriņš ir 2295 kWh gadā.

Pētījumu veikuši Tallinas Tehnoloģiju universitātes elektrotehnikas doktors Argo Rosins, doktors Madis Lehtla, maģistrs Tāvi Mellers un inženieris Hardi Heimoja, pētījuma rezultātus 2010.gadā publicējot Rīgas Tehniskās universitātes žurnālā "RTU Zinātniskie raksti" sērijā "Enerģētika un elektrotehnika".

Pētījumā analizēts Igaunijas mājokļu elektrības patēriņš, kā arī pētītas iespējas samazināt patēriņu.

Pētījuma autori norāda, ka mājsaimniecību elektroenerģijas patēriņš Igaunijā veido aptuveni 27% no valstī kopējā elektroenerģijas patēriņa.

"Latvenergo" uzsver, ka savu novērtējumu balsta uz konkrētiem līgumiem

Šodien izplatītajā paziņojumā energokompānija skaidro, ka savā novērtējumā par mājsaimniecību patēriņu balstās uz noslēgtajiem līgumiem ar iedzīvotājiem, tas ir, elektroenerģija tiek piegādāta privātpersonai. Pēc Elektroenerģijas tirgus likuma definīcijas, mājsaimniecības lietotājs ir galalietotājs, kurš pērk un izlieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā paša vajadzībām (galapatēriņam), izņemot komercdarbības vai cita veida profesionālās darbības vajadzības.

"Tātad, ja iedzīvotājs elektrību ir pieslēdzis objektam, kas pēc būtības ir šķūnis vai garāža, tad viņš šo elektroenerģiju izlieto savā mājsaimniecībā. Arī sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" uzdevums ir nevis analizēt, kas tieši ir pieslēgts konkrētajā pieslēguma vietā aiz skaitītāja, bet nodrošināt pieslēgumu ar atbilstošu uzskaites mēraparātu," uzsver "Latvenergo" Ārējo komunikāciju nodaļas vadītājs Andris Siksnis.

"Latvenergo" norāda, ka aptauja neatspoguļo reālo situāciju

Savukārt "Latvenergo" aicina šo aptauju nevērtēt kā objektīvu, jo aptaujāti tikai ekonomiski aktīvie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kamēr starp uzņēmuma klientiem ir liels skaits vecāka gadagājuma cilvēku (kopumā Latvijā 600 000 pensionāru), kuri elektroenerģijas patēriņā ir taupīgi, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Siksnis.

Tāpat nebūtu pareizi kā atskaites sistēmu izmantot apkures sezonā patērēto elektroenerģiju, bet vēl viens energokompānijas iebildums ir pret to, ka "interneta aptauja neiekļauj Latvijas elektrības lietotājus". Turklāt 20% aptaujāto nav bijis viedokļa, kas nozīmējot, ka pētījums nepārstāv vismaz vienu piekto daļu no klientu segmenta.

"Latvenergo" minēto informāciju vērtē kā "klaju dezinformāciju", "spekulatīvi veidotu pētījumu, kas, balstoties uz respondentu neadekvātu skaitu, izplata publiskajā telpā vispārinošus apgalvojumus par elektroenerģijas patēriņa apjomiem".

Kā apgalvo pati energokompānija, tās aprēķini esot balstīti uz visautoritatīvākajiem, pilnīgiem valsts mēroga energopatēriņa uzskaites sistēmas datiem.

10.74 santīmi par kilovatu

Kā ziņots, no 1.aprīļa stāsies spēkā jauna elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība, saskaņā ar kuru par pirmajām kopš 1.aprīļa patērētajām 1200 kWh būs jāmaksā līdzšinējais tarifs 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet par turpmākajām 1200 kWh līdz nākamā gada 1.aprīlim būs jāmaksā 10,74 santīmi par kWh. 2012.gada 1.aprīlī uzskaite sāksies no sākuma.

AS "Latvenergo" izteikti pārmetumi par aprēķiniem, cik lielu daļu mājsaimniecību ietekmēs izmaiņas un ko tieši energokompānija subsidēs no savas peļņas, nepaaugstinot tarifu par pirmajām 1200 kWh. Saskaņā ar "Latvenergo" datiem aptuveni 49% uzņēmuma klientu-mājsaimniecību tērē mazāk nekā 100 kWh elektroenerģijas mēnesī jeb mazāk nekā 1200 kWh gadā, tādējādi šos klientus tarifu aprēķināšanas kārtības izmaiņas neskaršot, uzskata Latvenergo. 29% patērē 101-200 kWh mēnesī, 16% - 200-400 kWh mēnesī, bet 6% - vairāk nekā 400 kWh mēnesī. Energokompānija gan atzinusi, ka tās aprēķinos iekļautas arī garāžas un citi mazi objekti, taču tie veidojot vien 4%, kas nav būtisks apjoms.

Komentāri (138)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu