Arī "Neo" vēršas tiesā pret "Latvenergo" tarifiem (51)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kiberaktīvists Ilmārs Poikāns, kas pērn darbojās ar segvārdu Neo, pirmdien vērsies tiesā pret "Latvenergo" plānotiem un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātiem jauniem elektroenerģijas tarifiem, kuriem paredzēts stāties spēkā no 1.aprīļa, teikts paziņojumā medijiem.

"Ja tiesa pilnībā apmierinās manu prasību, apturēs procesu par jauno tarifu stāšanos spēkā un tiks novērsts mēģinājums piesavināties lielākās Latvijas iedzīvotāju daļas līdzekļus ar nelikumīgi noteiktu tarifu palīdzību," raksta Poikāns, kurš diendienā strādā kā mākslīgā intelekta pētnieks Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtā.

Sūdzību sarakstīt palīdzējusi un virza zvērinātā advokāte Dace Cīrule no juristu biroja "LAWIN Kļaviņš un Slaidiņš".

Grib panākt caurspīdīgumu

Poikāns skaidro, ka sūdzībai Administratīvā apgabaltiesā ir plašāks mērķis - panākt pilnu caurspīdīgumu "Latvenergo" tarifu veidošanas procesos un pārtraukt, viņaprāt, dažādu nebūšanu vai vismaz šādu nebūšanu maskēšanas iespēju valsts enerģētikas uzņēmumā.

"Vēl lielāks ieguvums būs tas, ka mēs kopā varēsim panākt to, ka beidzot dienas gaismā tiek celts "Latvenergo" tarifu veidošanas mehānisms, kurā, līdzīgi kā reiz noslepenotajā ierēdņu atalgojuma jautājumā, ir daudz dažām personām slēpjamu lietu," Poikāns raksta, atsaucoties uz savu akciju, ar "Neo" vārdu publiskojot daudzu valsts un pašvaldību iestāžu un uzņēmumu algu sarakstus, vairākos gadījumos atklājot, ka netiek ievērota valstī pasludinātā taupības politika.

Poikāns arī atzīst, ka viņš un paziņojumā minētie "domubiedri" nav ne pirmie, nedz vienīgie, kuri vērsušies pret SPRK apstiprinātajiem jaunajiem elektrības tarifiem.

"Ne tikai man vienam ir radusies sajūta, ka nu gan pietiks.

Vairākas citas domubiedru grupas ir iesniegušas līdzīgas prasības pret jaunajiem elektroenerģijas tarifiem. Tas norāda uz to, ka sabiedrība vairs nav gatava būt par cērpamām aitām," Poikāns raksta.

Savu rīcību tiesas ceļā Poikāns sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" saista ar plašāku, neformālu protesta un pretestības kustību valsts līdzšinējai ekonomiskai un sociālai politikai. Kā piemēru viņš minēja 24.martā plānotās protesta akcijas, tostarp pasažieru pārvadātāju akciju sakarā ar budžeta finansējuma samazinājumu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem un cita grupējuma plānotu piketu pret "Latvenergo" tarifiem.

Poikāns prognozē sabiedrības protestus dažādos veidos

Poikāns teica, ka sabiedrības neapmierinātība varētu izpausties dažādos protesta un rīcības virzienos, un prognozēja, ka notikumu gaita var attīstīties par "cīņu, kurā vienaldzīgo nebūs. Kādreizējais kiberaktīvists, kurš ieguva atalgojuma datus, izmantojot kļūdu Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), uzskata, ka pēc 2010.gada Saeimas vēlēšanām daļa sabiedrības ir no jauna vīlusies politikā.

"Pēdējā cerība - "Vienotība" -, neskatoties uz saviem ideāliem, izrādījusies tāda pati kā visi pārējie," viņš teica.

Izvirza virkni priekšlikumu "Latvenergo"

Paziņojumā par vēršanos tiesā Poikāns arī izvirza virkni pasākumu, kas būtu veicami, lai, viņaprāt, padarītu "Latvenergo" darbību caurspīdīgāku un godīgāku, tostarp pat veikt "augstākā un vidējā līmeņa vadības pāratestāciju, izmantojot melu detektorus un attiecīgus psiholoģiskos testus".

Savā rakstā IT speciālists arī apšauba "Latvenergo" plānoto TEC-2 spēkstacijas rekonstrukciju. Viņš vaicā, vai Ekonomikas ministrija ir "gatava šogad veikt starptautisku, neatkarīgu (ar "Gazprom" nesaistītu) ekspertu īstenotu auditu iecerētās "Latvenergo" dabasgāzes koģenerācijas TEC-2 otrās kārtas būvniecībai, kuras izmaksas patlaban ir būtiski lielākas nekā tehnoloģiski identiskiem objektiem citur Eiropā."

Prasa neatkarīgu "Latvenergo" darbības auditu

Tāpat par uzņēmumu kopumā Poikāns uzskata, ka būtu jāpieprasa "neatkarīgs "Latvenergo" darbības audits, īpašu uzmanību pievēršot "Latvenergo" grupas uzņēmumu veikto iepirkumu izmaksu samērīguma jautājumam".

"Patlaban saikne starp "Latvenergo" darbiniekiem un uzņēmuma iepirkumu konkursu uzvarētājiem pat netiek slēpta," apgalvo Poikāns.

Tiesā vērsušies arī citi

Jau ziņots, ka Saeimas deputāte Rita Strode (PLL), kā arī divas privātpersonas - Kaspars Ozoliņš un Aldis Pauliņš - 9.martā Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzējuši jaunos AS "Latvenergo" tarifus.

Saskaņā ar jaunajiem tarifiem vairāk būs jāmaksā mājsaimniecībām, kas tērē vairāk. Tarifs būs atkarīgs no patēriņa apjoma gada garumā, un uzskaiti sāks no 1.aprīļa. Par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kWh. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kWh.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu