Pasaulē izpērk mākoņus (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Heberg

Daudzviet pasaulē mākoņpakalpojumi ir ļoti pieprasīti un atzinīgi vērtēti. Speciālisti prognozē, ka šī pakalpojumu joma attīstīsies arvien plašāk un straujāk. Arī Latvijā nozarei prognozē lielu potenciālu.

Miljardiem lielas iespējas

Eksperti lēš, ka mākoņpakalpojumu nozares apgrozījums jau tuvākajā laikā pieaugs līdz vairākiem miljardiem ASV dolāru, jo uzņēmumi visā pasaulē novērtē mākoņpakalpojumu sniegtās priekšrocības un izvēlas pakalpojumu nomu.

Mākoņpakalpojumi šobrīd ir viens no visstraujāk augošajiem IT pakalpojumiem pasaulē.

Pētījumu kompānijas Gartner dati liecina, ka līdz 2013. gadam jau 43% pasaules uzņēmumu savus datus glabās mākoņos.

Jau pavisam drīz puse uzņēmumu savus datus glabās mākoņos.

Lielākās IT nozares tirgus pētījumu aģentūras IDC jaunākajā pētījumā konstatēts, ka, pateicoties mākoņskaitļošanai, līdz 2015.gada beigām tiks radīti gandrīz 14 miljoni jaunu darba vietu visā pasaulē.

Latvijā mākoņpakalpojumi ir jauns, bet perspektīvs pakalpojums

Mākoņpakalpojumi, ko nesen sācis piedāvāt Latvijas lielākais informāciju un komunikāciju tehnoloģiju uzņēmums Lattelecom, ir salīdzinoši jauns IT pakalpojumu veids Latvijā.

Uzņēmuma pētījums liecina, ka patlaban tikai 6% uzņēmumu izmanto mākoņpakalpojumus.

Taču šim pakalpojumam Latvijas tirgū ir liela perspektīva.

To apliecina arī TNS Latvia dati, ka Latvijas uzņēmumi ir gatavi elastīgam darba stilam. Nesenā Latvijas uzņēmumu īpašnieku, vadītāju un speciālistu aptaujā vairāk nekā puse (54%) respondentu atzina –

strādāšana kļūtu efektīvāka, ja darba informāciju, dokumentus un e-pastus varētu lietot ārpus biroja.

Lattelecom Biznesa klientu daļas direktors Gusts Muzikants portālam TVNET pastāstīja, ka kompānijas visā pasaulē arvien biežāk izvēlas uzticēties mākoņpakalpojumiem, kas sniedz iespēju lietot modernākās programmatūras, nomājot tās, nevis pērkot.

Viņš akcentēja, ka mākoņpakalpojumu izmantošana neprasa lielas investīcijas.

Tā atbrīvo finanšu līdzekļus, ļaujot tos investēt uzņēmuma pamatbiznesā, nevis IT infrastruktūras uzturēšanā, kas īpaši svarīgi ir maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Lielākā daļa Latvijas uzņēmumu ir mazie un vidējie uzņēmumi, turklāt aptuveni pusei no tiem trūkst līdzekļu IT risinājumu iegādei.

Vienlaikus vairumam šo uzņēmumu ir svarīgi visi galvenie IT aspekti, ko var piedāvāt mākoņpakalpojumi, piemēram, dokumentu koplietošanas iespēja.

Tādējādi

tieši mazie un vidējie uzņēmēji ir lieli ieguvēji no mākoņpakalpojumiem.
Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu