IT speciālistus meklē «ar uguni» (233)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/dgoomany

Šobrīd Latvijā ļoti asi izjūt profesionālu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) speciālistu trūkumu. Turklāt portāla TVNET aptaujātie nozares uzņēmumi ir pārliecināti, ka nākotnē pieprasījums pēc IKT speciālistiem pieaugs.

Latvijas viena no lielākā IKT uzņēmuma Lattelecom Technology izpilddirektors Rinalds Sproģis kā IKT speciālistu trūkuma iemeslu minēja to, ka skolās vidējais matemātikas, IT un dabaszinātņu mācību līmenis nespēj ieinteresēt skolēnus padziļinātākai šo priekšmetu apguvei, kas vēlāk apgrūtina mācības augstskolā un kvalitatīvu IT jomas apgūšanu.

Liela nozīme skolās ir skolotāju spējai ieinteresēt jauniešus pievērsties IT jomai.

Tāpat pēc IT speciālistiem ir liels pieprasījums visā pasaulē, un tādēļ liela daļa labāko Latvijas IT darbinieku dodas strādāt ārpus valsts, kur viņiem nereti maksā vairāk.

Kādas ir nākotnes tendences?

Pieprasījums pēc IT speciālistiem viennozīmīgi turpinās palielināties,

jo IKT tirgus strauji aug, attīstās tehnoloģijas un palielinās pieprasījums pēc inovācijām. Tas nosaka, ka būs nepieciešami arvien vairāk augstas klases speciālistu, kas veidos, ieviesīs un uzraudzīs šos IT risinājumus.

Vaicāts, kā vērtējams jauno IT speciālistu sagatavotības līmenis, Sproģis atzina, ka jauno IT speciālistu sagatavotības līmenis ir dažāds. Tas vairāk ir atkarīgs no pašu jauniešu attieksmes pret izvēlēto profesiju un spējas patstāvīgi interesēties un apgūt jaunākās tehnoloģijas.

Jaunie nav gana labi sagatavoti

«Diemžēl, lielākajā daļā gadījumu uzņēmumam ir nepieciešams ieguldīt papildus laiku un resursus jauno IT speciālistu apmācībā, lai viņi savus pienākumus veiktu atbilstoši profesionāli. Veiksmīgāk darba tirgū spēj iekļauties tie jaunieši, kuri jau skolas gados ir izrādījuši interesi par IT jomu, kā arī ir guvuši praktisku darba pieredzi paralēli studijām.»

Jauniešiem, kuri savu nākotnes profesiju redz IT industrijā, ieteicams jau skolas laikā īpaši koncentrēties uz loģikas un domāšanas spēju attīstību.

Tāpat nepieciešams kvalitatīvi apgūt angļu valodu un eksaktos mācību priekšmetus.

Padziļināta šo priekšmetu zināšana būs nepieciešama gan, turpinot studijas augstskolā, gan strādājot savā profesijā un radot jaunus tehnoloģiskos risinājumus.

Arī inženiersistēmās trūkst IT darbinieku

Ar eksaktajās jomās labi izglītotu darbinieku pieprasījumu saskāries arī inteliģento inženiersistēmu uzņēmums «Fima». Tā mārketinga komunikāciju vadītāja Laura Geistarde-Šube sarunā ar portālu TVNET atzina, ka kvalitatīvu un zinošu speciālistu daudzums Latvijā ir ierobežots.

Tādēļ arī privātajiem uzņēmumiem būtu vairāk jāatbalsta dažādas iniciatīvas, piemēram, inovatīvas nometnes, kas palīdz augstskolām sagatavot labus speciālistus biznesa vajadzībām. Tāpat par tehnisko profesiju priekšrocībām ar jauniešiem jārunā jau pēc pamatskolas, vidusskolas un arī augstskolas.

«Sabiedrība ir vairāk jāinformē par to, ka inženieri ir perspektīva un prestiža profesija. Visiem nav jābūt humanitāro un sociālo zinātņu pārstāvjiem.» Pēc viņas teiktā,

inženieri Latvijā ir pieprasīti un labi apmaksāti.

Viņa atturējās nosaukt konkrētu atalgojuma līmeni, taču apgalvoja, ka tas ir konkurētspējīgs.

Geistarde-Šube vērsa uzmanību, ka ekonomikai turpinot attīstīties, Latvijā jau šobrīd uzsākti vērienīgi infrastruktūras būvniecības un attīstības projekti, piemēram, dzelzceļa modernizācijas vai jaunu datu centru būvniecības projekti, un nākotnē šādu projektu kļūs tikai vairāk.

Saistībā ar pasaules straujo attīstību parādās arvien jaunas jomas, kas pavisam nesen nebija aktuālas, piemēram, speciālistiem jārūpējas par liela apjoma datu aizsardzību no kiberuzbrukumiem. Tāpēc

labus IT&T speciālistus meklē «kā ar uguni».

Pavērojot darba sludinājumus, redzams, ka IT&T speciālisti patlaban Latvijā ir vieni no pieprasītākajiem.

Komentāri (233)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu