«Mākoņa» risinājumu Rīgas domē vērtē kā veiksmīgu (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mākoņskaitļošanas risinājumu izmantošanā Rīgas domes struktūrās līdz šim bijusi pozitīva pieredze, un virzību šajā jomā paredzēts turpināt, šodien Eiropas digitālās programmas īstenošanai veltītajā seminārā norādīja Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra direktors Ēriks Zēģelis.

Pēc viņa stāstītā, «mākoņa» izveidē tiek izmantots «Microsoft» risinājums. Pašvaldība izveidojusi arī savu datu centru.

Kā norādīja Zēģelis, savulaik tika pieņemts stratēģisks lēmums atteikties no pieejas, kad no iedzīvotājiem saņemtie dokumenti tiek izdrukāti un fiziski pārnēsāti pašvaldības struktūru ietvaros, tā vietā izvēloties informācijas plūsmas uzlabošanu. Tika nolemts strādāt ar mākoņtehnoloģijām.

Algas lapiņas

Centra vadītājs kā piemēru minēja algas lapiņas. Viņš seminārā stāstīja, ka Rīgas pašvaldībā ir 28 000 darbinieku, ieskaitot pedagogus, un pēc likuma katram jānodrošina algas lapiņa. Kādreiz tās tika nogādātas kastēs, savukārt no šā gada sākuma izveidota elektroniska sistēma. Sadarbībā ar privātajiem partneriem visi dati tika ielādēti «mākonī», un katram darbiniekam izveidota sava piekļuve.

Zēģelis atzina, ka viena no sarežģītākajām lietām ir veidot piekļuvi lietotājiem, ņemot vērā viņiem nepieciešamo tiesību līmeni un darbības sfēru, jo katrs pašvaldības darbinieks nodarbojas ar specifiskām lietām, tomēr viņš prognozēja, ka izdosies sasniegt rezultātu.

Centra vadītājs neslēpa, ka nevar apgalvot, ka būtu pilnībā pārrēķinājis katru ieguvumu un izmaksu posteni, taču process bijis ātrs un efektīvs, un risinājuma darbība ir stabila. Turklāt «Microsoft» risinājums līdz šim bija pieejams bez maksas.

Problēmu nav bijis

Vaicāts par drošību, Zēģelis norādīja, ka trīs mēnešu laikā ar «Microsoft» risinājumu problēmu nav bijis, taču, viņaprāt, ja kas atgadītos, par to atbildība būtu jāuzņemas privātajam partnerim. Savukārt savā datu centrā esot izveidotas spēcīgas trīs līmeņu drošības sistēmas.

Runājot par nākotnes attīstību, viņš teica, ka tiek domāts par ciešāku «saplūšanu» ar portālu «Latvija.lv», lai «izveidotos latvisks sarkanbaltsarkans mākonis». Viņš neizslēdza, ka pēc gadiem būs citas tehnoloģijas, taču patlaban, pēc viņa domām, jāstrādā ar mākoņrisinājumiem. «Soļosim uz mākoņiem,» teica Zēģelis.

Viņš arī norādīja, ka pašvaldības iekšienē ir radies pieprasījums pēc risinājumiem mobilajiem tālruņiem un citām pārnēsājamām iekārtām.

Notiek forums

Kā ziņots, šodien notika starptautisks forums par Eiropas digitālās programmas īstenošanu. Pasākuma mērķis ir vietējā līmenī pievērst uzmanību Eiropas digitālās programmas jeb «Digital Agenda for Europe» ieviešanai un tās nozīmei ekonomiskajā izaugsmē, darbavietu radīšanā un sociālajā iekļaušanā.

«Digitālā programma Eiropai» ir viena no septiņām stratēģijas «ES 2020» pamatiniciatīvām, kas izstrādāta ar mērķi paātrināt ātrgaitas interneta pakalpojumu ieviešanu un izmantot vienotā digitālā tirgus priekšrocības, ko tas sniedz mājsaimniecībām un uzņēmumiem.

Programma aptver plašu pasākumu spektru, kas jāveic līdz 2020.gadam, lai sasniegtu noteiktus mērķus. Tostarp noteikts, ka līdz 2013.gadam jānodrošina platjoslas pamatpakalpojumu pieejamība visiem. Nodrošinot ātru platjoslu līdz 2020.gadam, mērķis ir panākt, ka 2020.gadā internets ar ātrumu 30 megabiti sekundē (Mb/s) vai vairāk ir visiem Eiropas iedzīvotājiem, bet puse Eiropas mājsaimniecību abonē pieslēgumus ar ātrumu 100 Mb/s vai vairāk.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu