10 000 Ls sods par blēdībām internetā (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piesprieda 10 000 latu lielu naudas sodu SIA «Izdevīgi pirkumi» par negodīgas komercprakses īstenošanu kolektīvās iepirkšanās portālos «www.orangelife.lv» un «www.kupon.lv», informēja PTAC komunikācijas daļas vadītāja Ilze Žunde.

Sūdzības PTAC iesniedza vairāki cilvēki, kas šajos portālos bija kļuvuši par blēdības upuriem. Cilvēki abās vietnēs bija iegādājušies kuponus tūrisma pakalpojumu saņemšanai, taču bez viņu informēšanas tika mainīti ceļojumu maršruti vai arī uzņēmums pakalpojumu vispār nesniedza. Tāpat viņiem netika atmaksāta jau samaksātā nauda.

Kā norāda Žunde, PTAC līdz 16.oktobrim bija saņēmis jau 124 patērētāju sūdzības par «Izdevīgi pirkumi» darbību.

Pēc kupona iegādes uzņēmums patērētājus informējis par būtiskām izmaiņām tūrisma pakalpojuma aprakstā vai arī tūrisma pakalpojums tehnisku iemeslu vai nepietiekama dalībnieku skaita dēļ tika atcelts. Piedāvājuma pircēji iesniegtajās sūdzībās norādījuši, ka komersants arī pēc patērētāju pieprasījuma neizsniedza līgumus par konkrēto pakalpojumu. Pat pēc vairākkārtējas vēršanās pie komersanta pircējiem netika atmaksāta pakalpojuma maksa.

Daudz sūdzību

Kopumā PTAC tika iesniegtas sūdzības par patērētājiem neatmaksāto summu vairāk nekā 17 813 latu apmērā.

Izvērtējot interneta vietnēs sniegto informāciju par piedāvātajiem tūrisma pakalpojumiem, kā arī SIA «Antario» un SIA «Eiropas ceļojumu aģentūra» sniegtos paskaidrojumus, kas piedāvājumos tika minēti kā sadarbības partneri, PTAC secināja, ka «Izdevīgi pirkumi» darbojās kā tūrisma operators. Tomēr reklāmu izplatīšanas laikā komersants saskaņā ar Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datubāzē iekļauto informāciju nav reģistrējies kā tūrisma operators, kā arī nav veicis maksu par klienta iemaksātās naudas drošības garantiju.

Uzņēmums tādā veidā centās radīt iespaidu, ka likumīgi drīkst sniegt tūrisma pakalpojumus, lai gan bez tūrisma operatora nodrošinātās obligātās patērētāju iemaksātās naudas drošības garantijas tūrisma pakalpojumu sniegšana ir aizliegta. Lēmumu par sodu PTAC pieņēmis 27.septembrī.

Aizliedz sniegt pakalpojumus

Jau iepriekš, šā gada 18.jūlijā, PTAC bija pieņēmis lēmumu par pagaidu noregulējumu, aizliedzot «Izdevīgi pirkumi» sniegt abos portālos komplekso tūrisma pakalpojumu un iespēju iegādāties šādus kuponus. Tāpat PTAC konstatēja uzņēmuma darbībā virkni normatīvo aktu pārkāpumu.

Tomēr uzņēmums neievēroja PTAC prasību nekavējoties izbeigt negodīgas komercprakses īstenošanu un līdz 23.jūlijam turpināja reklamēt un piedāvāt tūrisma pakalpojumus.

Kā ziņots, augustā Rīgas reģiona policijas darbinieki aizdomās par krāpšanu aizturēja 1980.gadā dzimušu vīrieti, kurš ir saistīts ar «Izdevīgi pirkumi».

Pēc «Firmas.lv» datiem, 2011.gadā dibinātā SIA «Izdevīgi pirkumi» iepriekš saucās SIA «Orange life». No šā gada maija tā pilnībā piederēja Inesei Skutānei, kura bija arī uzņēmuma valdes priekšsēdētāja, savukārt jūlijā par vienīgo īpašnieci un amatpersonu šajā uzņēmumā kļuvusi Krievijas iedzīvotāja Ludmila Knirka.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu