Opozīcijas deputāti krāšņi kritizē valsts budžeta projektu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas opozīcijas deputāti šodien intensīvi izmantoja iespēju kāpt parlamenta tribīnē, lai ar krāšņiem salīdzinājumiem un padomiem kritizētu valsts budžeta projektu. Jāpiezīmē, ka neviens opozīcijas deputāts (SC un ZZS) ne vārda nerunāja par pašu galveno, proti - jo mazāks budžeta deficīts, jo mazāk Latvijai jāmaksā kredītprocentu miljoni. Attiecīgi - vairāk naudas atliek mums pašiem.

Kā ziņots, Saeima šodien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja 2013.gada valsts budžetu, kā arī to pavadošo likumprojektu paketi.

Izskatās, ka Latvijas veiksmes stāsts ir viena cilvēka personīgās karjeras veiksmes stāsts, šodien debatēs norādīja Jānis Tutins (SC).

Kā ziņots, iepriekš izskanējis, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) varētu kaut kad nākotnē pretendēt uz nozīmīgu amatu Eiropas Savienības institūcijās.

Tutins arī visu frakciju pārstāvjus mudināja neatbalstīt budžetu, aicinot atcerēties, ka «Dots devējam atdodas! Tas ir, jebkādā brīdī viss nāk atpakaļ».

«Lai nodrošinātu budžeta konsolidāciju, kopš krīzes sākšanās Latvijā netika veiktas pensiju indeksācijas. Tas nozīmē, ka pensionāriem pa šiem gadiem ir samazinājušies reālie ienākumi,» sacīja deputāts, vēršot uzmanību uz inflācijas cipariem pēdējo gadu laikā.

«Šis budžets droši vien nav ne labāks, ne arī diži sliktāks par pāris iepriekšējiem budžetiem. Nu tas ir tikpat grāmatvedisks, pareizs un, protams, pelēks. Zaļo un zemnieku savienība pirmajā lasījumā nebalsos »pret« šo budžetu un arī »par« nebalsos. Sniegsim priekšlikumus uz otro lasījumu un cerēsim, ka par spīti budžeta pelēcībai tautsaimniecības kuģis tomēr atradīs pareizo ceļu uz ekonomisko izrāvienu,» akcentēja deputāts.

Deputāts Ivans Klementjevs (SC) debatēs retoriski jautāja, kā bērnu var uzturēt mammas, kuras strādā par pārdevējām vai līdzīgi atalgotos amatos. Esot jāņem vērā arī tas, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju pirms nodokļu nomaksas saņem 300 latus.

SC deputāti debatēs aicināja neatbalstīt budžeta pieņemšanu.

Savukārt koalīcijas deputāts Jānis Ozoliņš (RP) šodien debašu laikā Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un Andrim Vilkam (V) pasniedza iepakojumu ar Eiropas Savienības (ES) finansēto mazturīgajiem domāto pārtikas paku. Kāda iedzīvotāja deputātam ir pavēstījusi, ka šīs pārtikas pakas, lai gan domātas bezmaksas piešķiršanai mazturīgajiem, tiek pārdotas tirgū.

Šādā veidā deputāts vēlējās vērst valdības pārstāvju uzmanību uz problēmām ar ES finansējuma izlietošanas mazturīgo labā efektivitāti.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) šodien debašu sākumā aicināja frakciju priekšsēdētājus nodrošināt, ka Saeimas debates klausās visi politiskā spēka deputāti. «Dīvaini redzēt tik daudz tukšu vietu zālē, kad tiek debatēts par valsts būtiskāko likumprojektu,» norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Par budžeta atbalstīšanu pirmajā lasījumā balsoja 54 koalīcijas deputāti, pret bija 29 apvienības «Saskaņas centrs» deputāti un atturējās 10 Zaļo un zemnieku savienības deputāti.

Jau ziņots, ka prioritārajiem pasākumiem un jaunām politikas iniciatīvām 2013.gadā valsts pamatbudžetā plānots piešķirt papildu finansējumu 146,84 miljonu latu apmērā.

Latvijas kopbudžeta ieņēmumi 2013.gadā plānoti 5,66 miljardi latu, bet kopbudžeta izdevumi - 5,82 miljardi latu. Kopbudžetu veido pamatbudžets, sociālais budžets, atvasinātās publiskās personas un pašvaldību budžets.

Vispārējais valsts budžeta deficīts 2013.gadā plānots 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet IKP pieaugums salīdzināmās cenās nākamgad tiek prognozēts 3,7% apmērā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu