FKTK: «Norvik banka» ir maksātspējīga un izpilda saistības (46)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS «Norvik banka» ir maksātspējīga, nodrošina nepārtrauktu darbību un saistības pret klientiem izpilda pilnā apmērā, šovakar sociālajā tīklā «Twitter» paziņojusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Šādi FKTK reaģē uz «pietiek.com» publikāciju, ka bankai mēneša laikā jāpalielina savs pamatkapitāls par aptuveni 50 miljoniem latu, pretējā gadījumā var nākties lemt par tās darbības apturēšanu. Valsts garantēto noguldījumu apjoms «Norvik bankā» ir aptuveni 204 miljoni latu.

Paziņojumā medijiem FKTK arī apstiprina, ka kopā ar banku jau vairākus mēnešus tiek veikts pasākumu kopums, kas vērsts uz bankas kapitāla stiprināšanu, lai nodrošinātu bankas ilgtspējīga biznesa attīstību. Ir piesaistīts labi pazīstams Ungāru investors Šandors Demjans, kurš pamatkapitālā ieguldījis vairāk nekā piecus miljonus eiro (3,5 miljonus latu) un ieguldīto daļu plāno palielināt atbilstoši apstiprinātajam grafikam.

«Līdz šim jau veikti pienācīgi soļi, piesaistot stratēģisko investoru »Norvik bankai«, kas ļaus nodrošināt bankas ilgtspējīga biznesa attīstību. Investora piesaistes process notiek ciešā FKTK uzraudzībā,» komentē FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Pamatkapitālā ieguldītie līdzekļi tiks izmantoti, lai stiprinātu bankas kapitālu un bankas pozīcijas gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū.

FKTK piebilst, ka Demjans ir starptautiski labi pazīstamās un vienas no Eiropas lielākās attīstītājkompānijas «TriGranit Development Cooperation» priekšsēdētājs un «TriGranit Development Limited» akcionārs. Demjans ir arī Ungārijas bankas «Granit Bank» īpašnieks.

Komisija paziņojumā arī uzsver, ka visā pasaulē, tai skaitā Latvijā, jau no 2008.gada banku sektors strādā pie banku kapitāla bāzes stiprināšanās. Latvijā šajā laika periodā kopumā banku kapitālā ieguldīti aptuveni 1,4 miljardi latu.

FKTK padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis «pietiek.com» apstiprinājis, ka problēmas ar «Norvik banku» eksistē. FKTK jūnijā, reaģējot uz pazīmēm par «Norvik bankas» kapitāla nepietiekamību, noteikusi bankai ierobežojumus, faktiski apturot kredītu izsniegšanu, uzsvēris Brazovskis. «Tā nav ne drāma, ne traģēdija. Ir problēma, un mēs strādājam, lai tā tiktu atrisināta,» sacījis FKTK pārstāvis.

Brazovskis nav noliedzis, ka FKTK trešo mēnesi «Norvik bankā» veic pastiprinātu uzraudzību. Viņš ir pārliecināts, ka saskaņā ar to grafiku, kas apstiprināts sarunās ar bankas īpašniekiem, banka spēs izpildīt FKTK prasību par pamatkapitāla palielināšanu. Jautāts, vai runa varētu būt par aptuveni 50 miljoniem latu, Brazovskis to apstiprinājis.

FKTK padomes priekšsēdētāja vietnieks noraidījis pieļāvumus, ka bankas problēmas tiek notušētas, lai neradītu papildu jautājumus par nepietiekamu banku uzraudzību, kas varētu vēl vairāk apdraudēt viņa pārvēlēšanu amatā. «Man nav jēga kaut ko kušināt, es mēģinu to problēmu risināt, un pēc tā grafika, kāds ir apstiprināts, tas ir iespējams. Tuvākajā mēnesī viņiem [Norvik] tas ir jāizdara [par vairākiem miljoniem latu jāpalielina pamatkapitāls],» savu pozīciju skaidrojis Brazovskis.

Bankas problēmas esot sākušās pēc tam, kad finanšu grūtībās nonākuši un «Norvik» pamatkapitāla atbilstību likumā noteiktajam un banku uzraugu prasītajam līmenim nav spējuši nodrošināt «Norvik» lielākie īpašnieki - Islandes «Straumborg» grupa. Šobrīd notiek aktīvi centieni piesaistīt jaunu stratēģisko investoru, kurš varētu atrisināt bankas problēmas, bet vērtējumi par izredzēm situāciju noregulēt atšķiras.

Pati banka šīs ziņas pagaidām nav komentējusi.

«Norvik bankas» pamatkapitāls pērnā gada beigās bija 37,3 miljoni latu. 2012.gada martā izsludināta pamatkapitāla palielināšana par 15 miljoniem latu. To pieprasījusi FKTK, kas arī izdarīts.

Tomēr vēlāk banku uzraugu pārbaudē atklāts, ka «Norvik banka» šīs prasības izpildei realizējusi neatļautu shēmu un šī pamatkapitāla palielināšana bijusi fiktīva. Proti, pamatkapitāla palielināšanai izmantota shēma ar aizdevumu trešajai personai, kas no pašas «Norvik bankas» iegūto aizdevumu nodevusi bankas akcionāru rīcībā, kuri to tālāk izmantojuši pamatkapitāla palielināšanai.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu