Izdevēji e-grāmatās pagaidām izdevīgu biznesu nesaskata (39)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/ jimmiehome

Latvijas izdevēji e-grāmatu izdošanā pagaidām nesaredz izdevīgu biznesu, liecina šodien grāmatu izdevēju, autoru, bibliotēku pārstāvju seminārā par digitālo grāmatu attīstību Latvijā izskanējušās nozares pārstāvju atziņas.

Grāmatu izdevēji kā iemeslus, kas attur no e-grāmatu izdošanas, min bažas par to, ka e-vidē grāmatu saturs tiks nozagts un izplatīts bez maksas, tāpat nav sakārtoti autortiesību jautājumi un ir neskaidrība par e-grāmatu izveides izmaksām.

Kā biznesa portālam «Nozare.lv» skaidroja semināra organizatora - SIA «eGrāmata» - valdes priekšsēdētājs Edgars Ivanovs, kavējošs faktors esot arī resursu trūkums, ko varētu atvēlēt e-grāmatu izdošanai, kā arī nepietiekamā sadarbība starp informācijas tehnoloģiju uzņēmumiem un izdevējiem kavē e-grāmatu tirgus attīstību.

Ivanovs uzsvēra, ka arī Rietumeiropā e-grāmatas nav tik populāras, kā, piemēram, ASV, jo izdevēji pagaidām labi pelna ar drukātajām grāmatām. Vienlaikus uzņēmējs atzīst, ka lielākie izdevēji jau tagad ir iegādājušies dažādus tehnoloģiskos risinājumus, lai būtu gatavi izdot e-grāmatas tad, kad tirgū pēc tām pieprasījums strauji pieaugs.

SIA «eGrāmata» pārstāvis uzsvēra, ka arī Latvijas izdevējiem jābūt gataviem ieiet e-grāmatu tirgū, jo pastāv risks, ka autori arvien vairāk izmantos iespēju izdod e-grāmatas bez izdevēju starpniecības, kā arī tam, ka lasītāji, kuri būs pieraduši e-grāmatas lasīt svešvalodās, neizvēlēsies to tulkojumus latviešu valodā.

Uz e-grāmatu pieaugošo lomu norādīja arī semināra dalībnieki, kuri piedalījušies Frankfurtes grāmatu gadatirgū, kur bijis daudz grāmatu e-formātā, tajā skaitā arī bērniem domātu izdevumu.

«eGrāmata» pārstāvis Guntis Stirna seminārā uzsvēra, ka ASV tirgu e-grāmatu tirgus no aptuveni vairāk nekā 400 miljoniem ASV dolāru (216 miljoni latu) 2010.gadā pieaudzis līdz vairāk nekā 700 miljoniem ASV dolāru (378 miljoniem latu) 2011.gadā. Turklāt lielākā daļa izdevēju ASV izdod e-grāmatas, kā arī saskata, ka pieprasījums pēc tām pieaugs un līdz ar to arī izdevniecības ieņēmumi.

Stirna arī uzsvēra, ka e-grāmatu popularitātes pieaugumu sekmējusi arī šo grāmatu lasīšanai nepieciešamo tehnoloģiju izplatība tirgū.

Tiek prognozēts, ka ASV e-grāmatu īpatsvars kopējā grāmatu apjomā no pašreizējiem aptuveni 30% 2015.gadā sasniegs aptuveni 50%, turpretim Eiropā no pašreizējā aptuveni 1% tas līdz 2015.gadam pieaugs tikai par dažiem procentiem.

Semināra laikā Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Uldis Zariņš aicināja izdevējus sadarboties, lai vienotos par abpusēji pieņemamiem nosacījumiem, kas dod iespēju e-grāmatas lasīt arī bibliotēku apmeklētājiem.

Kā ziņots, šodien notika seminārs, kurā grāmatu izdevēji, autori, bibliotēku pārstāvji un citu nozaru speciālisti pārrunāja digitālo grāmatu attīstību Latvijā.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu