14% iedzīvotāju – turīgi; desmitajai daļai trūkst naudas pārtikai (17)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Desmitajai daļai iedzīvotāju Latvijā naudas nepietiek pat pārtikai, bet 14% sevi uzskata par turīgiem, parādījusi pētījumu centra SKDS oktobrī veiktā iedzīvotāju aptauja.

Centra pārstāvji informēja, ka iedzīvotāji tika lūgti novērtēt savu materiālo stāvokli.

10% iedzīvotāju mūsu valstī naudas nepietiek pat pārtikai

«Diemžēl dati atklāj salīdzinoši drūmu ainu – tikai 14% Latvijas iedzīvotāju šķiet, ka viņi būtu uzskatāmi par turīgiem, bet desmitajai daļai naudas nepietiekot pat pārtikai,» teica centra direktors un sociologs Arnis Kaktiņš.

Iedzīvotāju pašnovērtējums liecina, ka tikai 14% iedzīvotāju pietiek naudas gan pārtikai, gan apģērbam, gan ilgtermiņa lietošanas preču iegādei. Vienlaikus vairāk nekā trešā daļa būtu uzskatāmi par ļoti trūcīgiem, jo ir atzinuši, ka naudas nepietiek pat pārtikai (10%) vai arī līdzekļu pārtikai pietiek, bet apģērba iegāde rada finansiālas grūtības (28%).

Gandrīz pusei iedzīvotāju naudas pietiek tikai pārtikai un apģērbam

Gandrīz puse iedzīvotāju (47%) ir tādi, kas apgalvo, ka viņiem naudas pietiek gan pārtikai, gan apģērbam, taču ilgtermiņa lietošanas preču iegāde, piemēram, televizors, ledusskapis, rada grūtības. Tikai 0,4% iedzīvotāju ir atzinuši, ka vajadzības gadījumā tie varētu atļauties iegādāties arī samērā dārgas mantas – dzīvokli, vasarnīcu un daudz ko citu.

Sociologs norāda, ka 2007.gada beigās, kas bija tā saucamo trekno gadu augstākais punkts, situācija bija labāka, jo 23% apgalvoja, ka spēj iegādāties ilgtermiņa lietošanas preces, bet 2% atzina, ka var atļauties arī ļoti dārgas lietas.

Tomēr arī toreiz 10% iedzīvotāju atzina, ka naudas nepietiek pat pārtikai un 20% apgalvoja, ka naudas pietiek pārtikai, bet nepietiek apģērbam.

Visdrūmākā aina bija vērojama 2010.gada novembrī

Salīdzinoši visdrūmākā aina bija vērojama 2010.gada novembrī, kad 16% apgalvoja, ka naudas nepietiek pat pārtikai, bet 35% – ka pārtikai pietiek, bet nepietiek apģērbam, un tikai 10% atbildēja, ka spēj iegādāties arī ilgtermiņa lietošanas preces vai dārgākus pirkumus.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu