PTAC: pārkāpumi ir desmit digitālo produktu tirgotāju mājaslapās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) Eiropas Komisijas (EK) koordinēto interneta «Slaucīšanas» dienu laikā veica desmit interneta mājaslapu, kas tirgo digitālās grāmatas, spēles un mūziku, pārbaudi, un pārkāpumi tika konstatēti visās mājaslapās.

Kā pastāstīja PTAC Komunikācijas daļas vadītāja Ilze Žunde, galvenie konstatētie pārkāpumi tika saistīti ar atbilstošas informācijas nenodrošināšanu par pakalpojumu sniedzēju, produktu raksturojumu, atteikuma tiesību izmantošanas iespējamību, cenas norādīšanu, samaksas kārtību, kā arī netaisnīgu līgumu noteikumu piedāvāšanu un iespējām saglabāt līguma noteikumus.

PTAC ir sazinājies ar visiem pārbaudēs iekļautajiem digitālo produktu tirgotājiem, no kuriem divi komersanti jau ir labprātīgi novērsuši pārkāpumus. Pārējās lietas pašlaik atrodas izskatīšanas stadijā. Savukārt viena lieta bija pārrobežu gadījums un tā Patērētāju aizsardzības sistēmas ietvaros tika nodota izskatīšanai atbildīgās ES valsts institūcijai.

Interneta «Slaucīšanas» dienas ir Eiropas Savienības mēroga interneta mājaslapu apsekojumi, lai identificētu patērētāju tiesību pārkāpumus un tos novērstu. Šīs pārbaudes koordinē Eiropas Komisija un vienlaicīgi tās vada nacionālās uzraudzības iestādes. Digitālā satura pārbaudes tika uzsāktas 2012.gada jūnijā, un šogad tās tika veiktas jau sesto reizi.

Interneta apsekojumi ES dalībvalstīs uzrādīja, ka vairāk nekā 75% no mājaslapām neievēro patērētāju tiesības reglamentējošos normatīvos aktus. Tā kā šādu preču pirkumus internetā var veikt neaizsargātākā patērētāju daļa, piemēram, bērni, tad šāds rezultāts ir ļoti augsts. Tāpat problēmu gadījumā ir grūti sazināties ar komersantu, jo vairāk nekā trešdaļā mājaslapu nav pieejama pakalpojuma sniedzēju kontaktinformācija.

Kopumā tika pārbaudītas 333 mājaslapas, tajā skaitā 159 mājaslapas, kas pārdod tiešsaistes spēles. 76% no visām - 254 mājaslapas - tika virzītas tālākai izmeklēšanai, jo bija šaubas par to atbilstību ES patērētāju aizsardzības tiesību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem, it īpaši noteikumiem, kas reglamentē reklāmu un pamatinformāciju par izmaksām un digitālā satura īpašībām.

Savukārt no pārbaudītajām 55 mājaslapām, kas pārdod spēles bērniem jaunākiem par 14 gadiem, 71% gadījumu jeb 39 mājaslapas šķietami neatbilst ES normatīvajiem aktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu