Lietuva: Magņitska atklātie miljoni atmazgāti «Ūkio bankas» (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuvas prokuratūrai ir aizdomas, ka caur ārzonas kompānijas kontiem komercbankā «Ūkio bankas» notikusi naudas atmazgāšana 13 miljonu ASV dolāru (6,8 miljonu latu) apmērā, bet šī nauda iegūta no Krievijas valsts budžeta krāpšanas shēmā, ko pirms nāves atklāja advokāts Sergejs Magņitskis.

Kauņas apriņķa prokurors Donats Puzins otrdien aģentūrai BNS apstiprināja, ka sākta izmeklēšana saistībā ar investīciju fonda «Hermitage Capital Management», kurā strādāja Magņitskis, pārstāvja iesniegumu.

Prokurors paskaidroja, ka izmeklēšana ir sākta par «faktu, ka naudas līdzekļi ‒ apmēram 13 miljoni ASV dolāru ‒ 2008.gadā nelikumīgi tika iegūti no Krievijas Federācijas budžeta un pārskaitīti uz ārzonas kompānijas kontiem «Ūkio bankas»».

Prokuratūra uz laiku ir iesaldējusi ārzonas kompānijas kontus, atļaujot tikai ienākošos maksājumus. Prokurors gan piebilda, ka kontos pašlaik ir vien 40 tūkstoši litu (8160 latu).

Izmeklēšanas laikā nopratināti bankas pārstāvji, kas atvēra kontus, pilnvarotās personas, kas noformēja kontu atvēršanu, kā arī personas, kas tos pārvaldīja.

Pirmstiesas izmeklēšana sākta pērn augustā pēc Lietuvas ģenerālprokuratūrā saņemta «Hermitage Capital Management» pārstāvošās juridiskās kompānijas «BrownRudnick» iesnieguma.

Izmeklēšana sākta pēc Lietuvas Kriminālkodeksa panta par nelikumīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu vai īpašumu legalizāciju.

Pērn rudenī ģenerālprokuratūra nodeva izmeklēšanu Kauņas apriņķa prokuratūrai, jo uzņēmēja Vladimira Romana kontrolētās «Ūkio bankas» galvenais birojs atrodas Kauņā.

Magņitskis bija Lielbritānijas investīciju fonda «Hermitage Capital» jurists Krievijā, kurš tika apsūdzēts lietā par fonda izvairīšanos no nodokļiem. Cilvēktiesību aktīvisti norāda, ka Magņitskis centies atmaskot korupciju, ar kuru Krievijā saskāries fonds, un 2009.gada novembrī miris apcietinājumā tādēļ, ka viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība. 37 gadus vecā jurista nāve saasināja Krievijas un Rietumvalstu attiecības.

Magņitskis apgalvoja, ka no Krievijas budžeta ir nelikumīgi izkrāpti 230 miljoni ASV dolāru (120,4 miljoni latu).

Jau ziņots, ka tiek izmeklēta arī Latvijas banku saistība ar Magņitska lietas miljonu legalizāciju.

Reaģējot uz Magņitska nāvi, ASV pērn izveidoja melno sarakstu, kas paredz iebraukšanas aizliegumu un īpašumu iesaldēšanu ar Magņitska nāvi saistītām personām, kā arī personām, kas saistītas ar cilvēktiesību pārkāpumiem. Savukārt Krievija uz to reaģēja ar aizliegumu ASV pilsoņiem adoptēt bērnus no Krievijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu