«Sadales tīkls» pārmaksā par koku ciršanu - kas vainīgs? (96)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Strīdi Saeimā par to, cik plašā teritorijā ap elektrolīnijām zāģējami bīstamie koki, radījuši pamatīgu konfliktu starp vairākām ministrijām un divām valdošajām partijām. «Vienotība» grib uzdot «Latvenergo» ne tikai bīstamos kokus nozāģēt, bet arī no meža izvest un pārdot. Zatlera reformisti aizstāv «Latvenergo» un uzskata, ka nozāģētos kokus, kas apdraud elektrības vadus, jāaizvāc mežu īpašniekiem. Strīdu karstumā pavisam nejauši atklājies, cik «Latvenergo» maksā par koku zāģēšanu elektrolīniju tuvumā. Pēc pieredzējušu mežinieku teiktā - sadārdzinājums šiem darbiem ir pat vairākkārtīgs.

Arvīds Pipirs ir meža īpašnieks Neretas pusē. Pirms diviem gadiem viņa mežā «Latvenergo» tīrīja elektrolīniju. Par darbiem pats uzzinājis, kad tie bijuši galā un koki nogāzti.

Divu gadu laikā neatrod vainīgo

Pēc «Latvenergo» nolīgto strādnieku darba mežmala izskatījusies kā pēc viesuļvētras. Koki sagāzti un atstāti sapūšanai. Turklāt strādnieki izcirtumā krietni pārsnieguši likumā atļautos sešarpus metrus uz katru pusi no elektrolīnijas. Tāpēc iesaistīta arī policija. Tomēr izmeklētājiem divu gadu laikā tā arī vainīgo nav izdevies atrast.

Atbraukusi komisija no Zemkopības ministrijas, «Latvenergo» un Zemes dienesta. Tomēr Arvīdam vien pašam koki par savu naudu bijuši jāaizvāc un mežs jāsakopj.

Šonedēļ saņemts jauns paziņojums par koku zāģēšanu jau citā meža pusē. Jau ar sarkanu krāsu iezīmēti nogāšanai paredzētie. Arvīds zāģu skaņas savā mežā gaida ar bažām.

Pagājušā gadā Saeima atvēra Aizsargjoslu likumu, lai noteiktu, ka mežos ap elektrolīnijām turpmāk būs divu līmeņu aizsargjoslas. 13 metru platumā jāveido no kokiem un krūmiem pilnībā tīra trase, kā tas notiek jau šobrīd. Savukārt 60 metru platumā «Latvenergo» pēc saviem ieskatiem varētu nozāģēt visus bīstamos kokus, kas apdraud līnijas. Tā kā nogāzto koku daudzums palielinātos, Zemkopības ministrija ierosināja tos savākt centralizēti, pārdot un iegūto naudu sadalīt starp meža īpašnieku un valsti.

Draud celt tarifus

«Latvenergo» iebilda. Saeimas Tautsaimniecības komisijas šefam Vjačeslavam Dombrovskim un Ekonomikas ministrijai «Sadales tīkla» valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis šajā vēstulē piedraud celt tarifus, jo koku izvešana un pārdošana izmaksāšot 1,4 miljonus latu un sadārdzinājums trāpīšot pa visiem elektrības lietotājiem. Bet šī vēstule atklāj vēl kādu līdz šim nezināmu faktu - cik «Latvenergo» meitas kompānija «Sadales tīkls» maksā par elektrolīniju uzkopšanu. Par viena koka nozāģēšanu un atstāšanu turpat mežā «Sadales tīkls» maksā 21 latu 40 santīmus. Vidējais gada plāns esot 150 tūkstoši koku. Tātad kopā - 3 miljoni 210 tūkstoši latu. Darbus nodrošina privātfirmas, kas šo iespēju ieguvušas konkursā.

Eduards Smiltēns, ZM parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts (V): «Aptaujājot meža nozares un lauksaimnieku organizācijas par šīm cenām, kopumā tas izsauca tādu nelielu sajūsmu ar tēzi, ka man vajadzētu mainīt darbu, jo principā, ja es noliktu deputāta mandātu un ietu strādāt mežā, gan jau es kādus 20 kokus dienā nocirstu. Un tas man būtu algas palielinājums, es domāju, vairākas reizes.»

Atšķirība pieckārtīga

Ja «Latvenergo» izcenojumu salīdzina ar «Latvijas valsts mežu» piedāvāto cenu par līdzīgu cirti, kas ir atsevišķu koku nogāšana augošā mežā, tad atšķirība ir pieckārtīga - nepilni 4 lati par koku.

Dagnis Dubrovskis, LLU Meža fakultātes dekāns: «Jautājums - vai tās ir mežizstrādes izmaksas, kas ietver koku ciršanu, atzarošanu, sagarināšanu, vai tur ietverta arī izvešana...»

Žurnālists: «Tur nav izvešana. Atsevišķos gadījumos bijis tā, ka nogāž un atstāj.»

«Nu tad tās ir vienkārši neadekvātas izmaksas. Ļoti augstas,» secina Dubrovskis.

Mežu īpašnieki apstiprina: netipiski augstas cenas

Arī lielākie mežu īpašnieki un mežizstrādes kompānijas apliecināja, ka «Sadales tīkla» maksātās summas krietni pārsniedz vidējās izmaksas tirgū.

Žurnālists: «Cik varētu izmaksāt sanitārajās cirsmās koku nogāšana?»

Gundars Skudriņš, skandināvu mežīpašnieku pārstāvis Latvijā: «Nu, ja skatās normālus mežistrādes pakalpojumus ar koku piegādāšanu līdz ceļam, kur var paņemt mašīnā iekraut...»

Žurnālists: «Bez piegādāšanas.»

Gundars Skudriņš: «Ā, nozāģēt. Nu, 5 lati. Nu tā.»

Žurnālists: «Par koku?»

Gundars Skudriņš: «Par kubikmetru.»

Žurnālists: «Te ir «Latvenergo» dokuments, kur rakstīts, ka viena koka nogriešana maksā 21 latu. Vienkāršs jautājums: jūs kā privāti saimniekotāji mežā par šādu summu ņemtu šādu pakalpojumu?»

Gundars Skudriņš: «Nē! Viennozīmīgi nē! Viņš ir vismaz par 100 procentiem jeb dubultā... Cena ir dubultā.»

Parlamentārais sekretārs sadārdzinājumu nevar izskaidrot

Saeimā Ekonomikas ministrijas un «Latvenergo» viedokli - palielināt izcērtamo platību un kokus likt izvest mežu īpašniekiem, nevis elektrības ražotājam, aizstāvēt gāja parlamentārais sekretārs no Reformu partijas Vilnis Ķirsis. Viņš gan par «Sadales tīkla» nosauktajām izmaksām neesot dzirdējis un pārmērīgā sadārdzinājuma rašanos izskaidrot nespēja.

Žurnālists: «Jūsuprāt šādu summu par viena koka nogāšanu var maksāt?»

Vilnis Ķirsis, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs (RP): «Es saku, es vēlreiz uzsveru, es neesmu speciālists.»

Žurnālists: «Jūs gājāt uz Saeimu ar likuma grozījumiem.»

Vilnis Ķirsis: «Es gāju ar pavisam citu jautājumu. Šis īstenībā nav jautājums, kas tika cilāts Saeimā. Šis ir pavisam atsevišķs.. Šī te likumprojekta oponenti ir ļoti veiksmīgi novirzījuši šo te diskusiju uz pilnīgi citu tēmu.»

Žurnālists: «Bet jums liekas, ka šī nav tēma un par to nav jēgas runāt vispār?»

Vilnis Ķirsis: «Šī nav tā tēma, kas tika skatīta Saeimā.»

Žurnālists: «Nu skaidrs, bet jautājums: vai tas ir samērīgs maksājums par viena koka nociršanu vai nav?»

Vilnis Ķirsis: «Es jums vēlreiz atkārtoju.. Es neesmu speciālists..»

Arī partijas cilvēki neko nezinot

Atbildīgajā Tautsaimniecības komisijā Saeimā «Latvenergo» nostāju - likt kokus izvest saimniekiem, ne kompānijai, aktīvi aizstāvēja ekonomikas ministra Pavļuta divi partijas biedri. Arī viņi «Sadales tīkla» milzu izmaksas viņiem adresētajās vēstulēs neesot pamanījuši.

Zanda Lukaševiča-Kalniņa, tautsaimniecības komisijas locekle, deputāte (RP): «Es neesmu redzējusi konkrēto dokumentu.»

Žurnālists: «Lūdzu..»

Zanda Lukaševiča-Kalniņa: «Es nepaspēšu to izpētīt.»

Vjačeslavs Dombrovskis, tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs, deputāts (RP): «Man ir nepieciešams konkrēts laiks, lai izlasītu vēstuli, arī to salīdzinātu un lūgtu pieprasīt citu informāciju par to, cik vidēji maksā tādu koku izvešana.»

Žurnālists: «To jūs nezināt?»

Dombrovskis: «Nu... Šī vēstule man nav pieejama.»

«Latvenergo» vadība no komentāriem atsakās

Nejauši dienas gaismu ieraudzījušie skaitļi par koku ciršanu izmaksām energouzņēmumā radīja nervozu gaisotni. «Latvenergo» vadība no komentāriem kategoriski atteicās.

Skaidrojot izcenojumu pamatojumu uzņēmumā, atklājām, ka «Sadales tīkls» nejauši vai apzināti, bet maldinājis gan Valsts prezidentu, gan Saeimu, gan Ekonomikas ministriju. Jo šobrīd nolīgtās firmas saņem mazāk, nekā minēts liktenīgajā vēstulē, lai gan arī šīs summas ir krietni virs vidējās tirgus cenas. 18 lati par bīstamu koku un 16 lati kubikmetrā par kokiem mežainā apvidū.

Divu gadu laikā tā iztērēti gandrīz 6,5 miljoni latu (6 450 726 Ls).

Žurnālists: «Es skatījos «Latvijas valsts mežu» mājas lapā - tur ir 7,60 kubikmetrā.»

Raimons Skrebs, AS «Sadales tīkls» valdes loceklis: «Nu jā... Jūs saprotiet, tāpēc es saku.. Mums ir atklāta procedūra, un ar savām prasībām..»

Žurnālists: «Ņemiet «Valsts mežus», kas nocirtīs par 7 latiem.»

Raimonds Skrebs: «Jā, jā, un ziniet - mums ir sadarbība ar «Latvijas valsts mežiem».»

Žurnālists: «Bet jums šķiet, ka tie 16 lati arī ir bišku pa daudz?»

Raimonds Skrebs: «Nē, nu man nešķiet daudz vai maz... Cena ir iedota.»

Žurnālists: «Nu kā, jūs tomēr saimniekojat ar valsts naudu. Nevar tā teikt, ka jums ir vienalga.»

Raimonds Skrebs: «Es jau neteicu, ka man ir vienalga. Es saku, ka tāda cena ir iedota pēc mūsu prasībām atklātā konkursa procedūrā.»

Pēc raidījuma intereses cenas steigšus atzīst par augstām

Pagājušajā vasarā sludināts jauns konkurss turpmākiem diviem gadiem, kurā iegūtās cenas tad sūtītas politiķiem un ministrijām. Sakritība vai ne - trešdien uzreiz pēc mūsu intereses «Sadales tīkla» valde jau sen notikušā konkursā iegūtās koku ciršanas cenas steigšus atzinusi par pārlieku augstām un iepirkums apturēts. Jau ceturtdien nosūtītas atteikuma vēstules konkursa uzvarētājiem. Iepirkumu uzraudzības birojam vēstuli nosūtīt vēl neesot pagūts, un tas notikšot nākamnedēļ.

Raimonds Skrebs: «Ja mūs kā pasūtītāju liekas aizdomīgi un neapmierina mūsu piedāvātā cena, un pretendentu loku mēs gribam pēc iespējas plašāk, lai tā konkurence būtu lielāka, mēs vienkārši esam arī, paskatoties nonācām pie secinājuma, ka ir jāsludina atkārtota procedūra. Un vēl jo vairāk mēs, izanalizējot tos rezultātus, kas tagad pacēlās diskusijās par aizsargjoslu likumu, mēs esam izdomājuši, ka šāda veida publicitāte arī mums var palīdzēt šos konkursa rezultātus izkonkursēt pēc iespējas izdevīgākus mums un tai skaitā visiem patērētājiem.»

Eduards Smiltēns, ZM parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts (V): «Tas izsauc tādu apbrīnu, kas notiek «Latvenergo» un «Sadales tīklā». Kontekstā ar to, ka šobrīd mums draud elektroenerģijas cenu palielinājums, uzņēmēji draud ar to, ka viņi beigs savu darbību Latvijā un varbūt pārcels ražotnes citur, nu ja mēs varam šīs aizsargjoslas cirsmas salīdzināt ar sanitārajām cirtēm, tad es varu pat teikt, ka varbūt arī pašā «Latvenergo» ir nepieciešama kāda sanitārā vai kopšanas cirte. Un šie tarifi samazināsies.»

Vakar «Latvenergo» izplatīja preses paziņojumu, ka atklāta sazvērestība. Vēl pirms pāris nedēļām augstākajām valsts amatpersonām sūtītie jaunā konkursa izcenojumi tapuši negodīgā veidā. Un pie tā vainojami uzņēmēji, kuri neatļauti vienojušies un «Sadales tīklam» kopīgi piedāvājuši mākslīgi sadārdzinātu cenu par koku izciršanu.

Komentāri (96)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu