Vērtēs «Latvenergo» un «Sadales tīkla» amatpersonu atbildību (42)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ņemot vērā Konkurences padomes (KP) secinājumus par konkurences kropļošanu un cenu sadārdzināšanu energobūvdarbu iepirkumos, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzdevis izvērtēt AS «Latvenergo» un AS «Sadales tīkls» amatpersonu atbildību par konstatētajām nepilnībām un iespējamajiem pārkāpumiem iepirkumu procesā.

Kā biznesa portālam «Nozare.lv» ar preses sekretāres Daigas Grūbes starpniecību norādīja Pavļuts,

KP secinājumi par energobūvdarbu iepirkumiem ir pietiekami nopietni, lai izvērtētu «Latvenergo» un «Sadales tīkla» amatpersonu atbildību

gan par to, kā tiek organizēti iepirkumi, gan par iespējamajiem zaudējumiem, kas kompānijām šādu iepirkumu rezultātā nodarīti.

«Kompāniju izmaksas tiek iekļautas tarifā, bet patērētājiem nav jāmaksā par sadārdzinātām izmaksām un atbildīgo amatpersonu nespēju šādas situācijas pamanīt un novērst. Jācer, ka arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iespējami ātrāk beigs izmeklēšanu, lai atbildīgās personas varētu saukt pie atbildības,» norādīja ekonomikas ministrs.

Jāveic amatpersonu atbildības izvērtējums

«Latvenergo» valsts kapitālu daļu turētājam Ekonomikas ministrijas valsts sekretāram Jurim Pūcem uzdots iespējami īsākā termiņā, vēlākais, mēneša laikā, veikt «Latvenergo» un «Sadales tīkla» valdes, kā arī citu par iepirkumu procesu atbildīgo amatpersonu atbildības izvērtējumu, kā arī veikt visas nepieciešamās darbības, lai «Latvenergo» koncernā tiktu turpināts sakārtot iepirkumu procesu, tas notiktu caurskatāmi un tiktu novērsti iespējamie pārkāpumi un korupcijas riski.

Jau šā gada pavasarī ekonomikas ministrs vērsās ar iesniegumu KNAB pārbaudīt vairākus «Sadales tīkla» organizētos elektrolīniju tīrīšanas veikšanai izsludinātos iepirkumus.

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) piespriedusi 2 011 557 latu naudas sodu 26 energobūvniecības uzņēmumiem, kas vairāk nekā 300 iepirkumos kropļojuši konkurenci un sadārdzinājuši cenu, šodien žurnālistiem paziņoja KP. Uzraugu pārmetumi veltīti arī AS «Sadales tīkls» un AS «Latvenergo».

KP norāda, ka

būtiska loma šajā pārkāpumā bijusi arī pasūtītāja - «Sadales tīkla» un «Latvenergo» - rīcībai, jo uzņēmumi ignorēja acīmredzami neloģiskas sakritības pretendentu piedāvājumos.

Tāpat «Sadales tīkla» un «Latvenergo» pārstāvjiem bija cieši kontakti ar atsevišķiem iepirkumu pretendentiem. Savukārt «Sadales tīkla» un «Latvenergo» prasības pēc noteikta pretendentu skaita veicināja konkurences imitāciju.

Sākotnējo informāciju par iespējamo pārkāpumu KP ieguva no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB). Šīs institūcijas lietvedībā norisinās kriminālprocess par «Latvenergo» un «Sadales tīkla» amatpersonu iespējamiem pārkāpumiem. Lietas izpētes gaitā KP ieguva informāciju par ievērojami plašāku kartelī iesaistīto uzņēmumu loku, nekā tas bija redzams no KNAB pieejamajiem materiāliem.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu