Krājbankas administrators Noguldījumu garantiju fondam atmaksājis 110 miljonus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Likvidējamās AS «Latvijas Krājbanka» administrators SIA «KPMG Baltics» pārskaitījis Noguldījumu garantiju fondam vēl desmit miljonus latu. Kopumā Noguldījumu garantiju fondam gada laikā pārskaitīti jau 110 miljoni latu, informēja «KPMG Baltics» pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Noguldījumu garantiju fonds ir lielākais «Latvijas Krājbankas» kreditors. Sākotnējās bankas saistības pret Noguldījumu garantiju fondu bija 336 miljoni latu, kas tagad sarukušas līdz 226 miljoniem latu, informēja Fīrmanis.

Noguldījumu garantiju fonds saskaņā ar likumu bankrota gadījumā ir pirmais prasītājs, kas saņem līdzekļus no bankas aktīvu pārdošanas. Tālākā kreditoru prasījumu apmierināšanas kārtība ir šāda: bankas darbinieki, nodokļu maksājumi, neizpildītie maksājumi valsts un pašvaldību budžetos, valsts prasījumi par garantētajiem kredītiem, pārējie likumīgie kreditori, tostarp noguldītāji, kuriem ir bijis vairāk nekā 100 000 eiro (70 000 latu), procentu maksājumi kreditoriem, kreditoru prasījumi, kas pieteikušies pēc termiņa, subordinētie aizdevumi un visbeidzot akcionāri.

Šāds bankrota procedūras regulējums un minētā kreditoru rinda ir noteikta, lai Noguldījumu garantiju fonds kā valsts garantiju mehānisms nodrošinātu finansiālo stabilitāti un aizsargātu mazo noguldītāju intereses, garantējot tiem izmaksas līdz 100 000 eiro.

Administrators plāno bankas kreditoriem pārskaitījumus veikt divas līdz trīs reizes gadā. Līdz šim kopumā veikti jau četri maksājumi Noguldījumu garantiju fondam. Pirmajā reizē pērn augustā tika pārskaitīti 50 miljoni latu, bet otrajā reizē pērn novembrī tika pārskaitīti 40 miljoni latu. Šogad martā tika pārskaitīti desmit miljoni latu.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pērn maijā nolēma sākt «Krājbankas» bankrotu. Lēmums nav pārsūdzams. Bankrotu lūdza sākt bankas administrators - revīzijas kompānija «KPMG Baltics» -, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav praktiski realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu