«Nord Stream» veic cauruļvadu pārbaudi no iekšpuses (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai pārbaudītu «Nord Stream» cauruļvadu, kas atrodas līdz 200 metru dziļumā uz Baltijas jūras gultnes un saņemtu apstiprinājumu tā nevainojamajam tehniskajam stāvoklim, uzņēmums veic cauruļvadu pārbaudi no iekšpuses – nosūtot īpašu iekārtu paralēlo cauruļvadu sistēmā visā 1224 kilometru garumā.

Kā informēja uzņēmumā, cauruļvadu pārbaudes iekārta ir sešus metrus gara un apmēram septiņas tonnas smaga, aprīkota līdzīgi kā kosmosa satelīti. Iekārta magnetizē un skenē cauruļvada sienas, ieraksta visus mērījumus un datus apjomīgā atmiņas kartē, kā arī kartē atzīmē precīzu cauruļvada atrašanos un izliekumus uz jūras gultnes.

Cauruļvadu pārbaude ar īpašo iekārtu ir daļa no «Nord Stream» izstrādātās ekspluatācijas stratēģijas, kas ietver integrētu vadības plānu, iekšējo un ārējo pārbaužu grafiku, kā arī remonta darbu scenārijus, kas izstrādāti, lai nodrošinātu cauruļvadu sistēmas ilgtermiņa ekspluatāciju.

Pēc šogad veiktās pārbaudes un mērījumu uzskaites cauruļvadu pārbaudi no iekšpuses ir plānots veikt regulāri, lai iegūtu apstiprinājumu, ka nav sācies korozijas process vai nav kāds mehānisks defekts, ka arī lai noteiktu ģeogrāfiskās koordinātas un salīdzinātu ar ieguldīšanas procesā noteiktajām koordinātēm un konstatētu jebkādas iespējamās izmaiņas, skaidro uzņēmumā.

Pirmās cauruļvadu tehniskās pārbaudes «Nord Stream» veica 2012.gadā, noslēdzot pirmā cauruļvada būvniecību un cauruļvada ekspluatācijas sākuma periodā, un pārbaudes apstiprināja cauruļvada nemainīgo un nekustīgo stāvokli jūras gultnē. Šogad ir veikta otrā «Nord Stream» cauruļvada tehniskā pārbaude, kā arī notiek pirmā cauruļvada ikgadējā pārbaude.

Uzņēmumumā uzsver, ka izmantotais cauruļvadu pārbaudes mērītājs (PIG – Pipeline Inspection Gauge) ir pasaulē unikāla iekārta, kuras izstrādē izmantotas kosmosa satelītu tehnoloģijas.

«Nord Stream» gāzesvada projekta lielākais akcionārs ir Krievijas uzņēmums «Gazprom» ar 51% akciju. Vācijas enerģētikas kompānijām «Wintershall Holding GmbH» un «E.ON Ruhrgas AG» pieder pa 15,5% akciju katram, bet Nīderlandes valsts uzņēmumam «N.V. Nederlandse Gasunie» un Francijas enerģētikas uzņēmumam «GDF SUEZ S.A.» katram pieder 9% akciju.

    Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu