«Gazprom» atļauj Baltijas valstīm pārdot Krievijas gāzi trešajām pusēm (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas gāzes koncerns «Gazprom» atļāvis Baltijas valstu uzņēmumiem pārdot Krievijas gāzi trešajām pusēm, vēsta Lietuvas un Krievijas mediji.

Lietuvas laikraksts «Verslo žinios» vēsta, ka divas no četrām lielākajām Lietuvas gāzes tirdzniecības kompānijām vairs neesot saistītas ar «Gazprom», tādējādi vairs spēkā neesot saistības, kas šiem uzņēmumiem liedz pārdot gāzi trešajām pusēm.

Krievijas laikraksts «Kommersant» otrdien vēsta, ka šo informāciju apstiprina Lietuvas lielākais gāzes tirgotājs «Lietuvos dujos», gan arī «Latvijas Gāze», kas ir vienīgais gāzes importētājs Latvijā.

«Latvijas Gāze» gan laikrakstam skaidrojusi, ka aizliegums reeksportēt Krievijas gāzi ticis atcelts jau pirms vairākiem gadiem, tomēr tikai tagad radusies iespēja Latvijai un Lietuvai tirgoties ar gāzi, jo tiek pabeigta abas valstis savienojošā gāzes vada modernizācija.

Reeksporta ierobežošana ir viens no būtiskākajiem iebildumiem, ko uzņēmumam «Gazprom» izteikušas Eiropas pretmonopolu institūcijas un Eiropas Komisija jau pieprasījusi «Gazprom» izņemt šo punktu no noslēgtajiem līgumiem.

Tomēr «Kommersant» norāda, ka gāzes reeksporta aizlieguma atcelšanai nebūs būtiska ietekme, jo Latvijas un Lietuvas gāzes infrastruktūra nav savienota ar attiecīgo infrastruktūru Eiropas Savienībā.

Vienīgais ieguvums būšot tas, ka Baltijas valstis varēs savstarpēji tirgoties ar Krievijas gāzi, raksta «Verslo žinios».

Laikraksts norāda, ka tagad Lietuva varēs iegādāties gāzi no Latvijas, par to maksājot par ceturtdaļu mazāk, nekā tai patlaban nākas maksāt Krievijai.

Saskaņā ar «Gazprom» informāciju šā gada otrajā ceturksnī vidējā gāzes cena Baltijas valstīm veidoja 477 ASV dolārus (243 lati) par 1000 kubikmetru.

Latvija un Igaunija par Krievijas gāzi maksā 440 ASV dolārus (226 latus) par 1000 kubikmetru, ņemot vērā šim valstīm piemērojamo atlaidi 15% apmērā.

Savukārt Lietuva, kas atlaides nesaņem, par Krievijas gāzi maksā 520 ASV dolārus (265 latus) par 1000 kubikmetru.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu