Pēc skandāla atceļ no amata «Nida Invest» maksātnespējas administratori (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas tiesa atcēlusi Jeļenu Vītolu no uzņēmuma «Nida Invest» maksātnespējas procesa administratores pienākumiem, informēja Liepājas tiesas priekšsēdētāja palīdze Inta Kurpa.

«Nida Invest» maksātnespējas lieta ievērību guvusi saistībā ar Lietuvas «Medicinos bank» iesniegto sūdzību Eiropas Komisijā (EK) par investīciju aizsardzības līguma pārkāpumu Latvijā, iepriekš ziņoja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Galvenais strīda iemesls starp «Medicinos bank» un lietuviešiem Latvijā piederošu firmu «Nida Invest» ir zemesgabali pašā Baltijas jūras krastā, pierobežā Nidas ciemā. Savulaik nelielā «Medicinos banka» grupai lietuviešu uzņēmēju aizdevusi 2,9 miljonus eiro (2,03 miljoni latu) biodīzeļa rūpnīcas būvei. Par labu bankai tika ieķīlāti minētie zemesgabali Latvijā, kurus pārvaldīja Latvijā reģistrēta firma «Nida Invest». Kad biodīzeļa rūpnīca bankrotējusi, uzņēmējiem bijis jāatdod bankai ieķīlātā zeme Nidā.

Pēc raidījumā stāstītā, banka naudu nav atguvusi, jo ar Latvijas maksātnespējas administratoru rokām firma mākslīgi novesta līdz bankrotam.

«Nida Invest» pati sev pieteikusi maksātnespēju it kā 10 000 eiro (7000 lati) parāda dēļ. Maksātnespējas procesā izveidots kreditoru saraksts, tajā neiekļaujot banku, lai arī zemesgrāmatā bijis skaidri redzams, ka firmas zeme ieķīlāta par labu bankai. Pieteikumu uz tiesu esot aiznesis zvērināts advokāts Ainars Kreics, bet ar «Nida Invest» darbu sāka administratore Vītola. Zemei izsludināta izsole, un tikai tad banka uzzinājusi, ka jau ir nokavējusi sešu mēnešu pieteikšanās termiņu, lai kļūtu par kreditoru. Tas nozīmē, ka viņu kredīta atgūšanas iespējas faktiski bija zaudētas.

Vaicāta, kādēļ «Medicinos bank» netika iekļauta kreditoru sarakstā, ar tiesas lēmumu no «Nida Invest» administratores pienākumiem atceltā Vītola aģentūrai LETA norādīja, ka Maksātnespējas likums nosaka kārtību, kas jāveic uzņēmumam, lai kļūtu par kreditoru. Ja uzņēmums to neievēro vai tam nav pamata būt par kreditoru, tad tas netiek iekļauts kreditoru sarakstā.

Uzņēmuma gada pārskatos, kas ir publiski pieejami, banka nekad nav bijusi norādīta kā kreditors. «Vai jūs esat dzirdējuši par situāciju, kad banka, kurai ir tiesības būt par kreditoru, ilgstoši, vairāku gadu garumā neliekas ne zinis, ka tā netiek norādīta kā kreditors, nesniedz pretenzijas? Vēl jo vairāk, bankām kā Latvijā, tā Lietuvā ir vienādi noteikumi, kas nozīmē, ka bankām ir regulāri jāpārbauda savi parādnieki, jāpārvērtē to īpašumi. Ja jau banka uzskatīja, ka SIA «Nida Invest» tai ir kaut ko parādā, kā tad banka neredzēja visus šos faktus daudzu gadu garumā,» norādīja Vītola.

Vītola nevarot piekrist raidījumā «Nekā personīga» paustajam, ka ar Latvijas maksātnespējas administratoru rokām firma esot mākslīgi novesta līdz bankrotam un tāpēc banka naudu neesot atguvusi.

«Ieraksti par maksātnespēju ir publiski pieejami jebkurai personai,» norādīja Vītola, paužot neizpratni, par kādu «atstāšanu bešā, klusām vai mākslīgi» vispār varot būt runa.

«Man nav pazīstami lietuviešu uzņēmumi un nav zināmi viņu nodomi. SIA «Nida Invest» maksātnespējas process līdz šim brīdim ir veikts atbilstoši spēkā esošai likumdošanai,» pārliecināta Vītola.

Raidījumā «Nekā personīga» banka norādījusi, ka tās zaudējumi var sasniegt 2,9 miljonus eiro (2,03 miljonus latu), kamēr «Nida Invest» piederošos nekustamos īpašumus sertificēts vērtētājs ir novērtējis par 75 200 latiem, kā tas ir norādīts arī administratores ievietotajā sludinājumā «Latvijas Vēstnesī», norādīja Vītola.

«Raidījumā tika pausta arī cita neprecīzi interpretēta un apzināti no kāda puses sagrozīta informācija,» savu viedokli pauda Vītola.

Maksātnespējas administrācija pēc vairākkārtējām sūdzībām «Nida Invest» administratori Vītolu lūdza atcelt no šī lietas, jo atklājies, ka viņa savu vīru iecēlusi par prokūristu šajā uzņēmumā, nonākot interešu konfliktā. Šāda rīcība ir aizliegta Maksātnespējas likumā.

Vītola aģentūrai LETA atzina, ka nevar komentēt tiesas lēmumu par viņas atcelšanu, jo neesot to saņēmusi.

«Uzskatu, ka savā rīcībā es neesmu pieļāvusi pārkāpumus attiecībā uz SIA «Nida Invest» maksātnespējas procesu,» akcentēja Vītola.

«Vēršu uzmanību, ka prokūra ir pilnvara, kas tiek publiski reģistrēta. Ar pilnvaru nevienu amatā neieceļ. Arī brīdī, kad administrators lūdz laulāto aiznest uz pastu nosūtīt vēstuli, veidojas pilnvarojums. Pasta nosūtīšana līdz šim nav bijusi interešu konflikts,» norādīja Vītola.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu