Atbalsta ieceri noteikt Maksātnespējas likumā valdes locekļu atbildību par zaudējumiem (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien atbalstīja priekšlikumu papildināt Maksātnespējas likumu ar nodaļu par parādnieka kapitālsabiedrības valdes locekļu atbildību par zaudējumiem.

Komisija šodien pabeidza darbu pie grozījumiem Maksātnespējas likumā pirms to izskatīšanas Saeimā otrajā lasījumā.

Viens no komisijas atbalstītajiem ierosinājumiem paredz noteikt valdes locekļu atbildību parādnieka maksātnespējas procesā. Likuma grozījumi noteic, ka parādnieka kapitālsabiedrības valdes locekļi solidāri atbild par zaudējumiem, ja pēdējo trīs gadu laikā pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas valdes locekļu rīcības dēļ ir iestājusies parādnieka maksātnespēja un viņi ir rīkojušies ar ļaunu nolūku vai aiz rupjas neuzmanības. Šajā gadījumā par parādniekam nodarīto zaudējumu apmēru tiks uzskatīti parādnieka maksātnespējas procesa atzītie kreditoru prasījumi, kurus nav iespējams segt maksātnespējas procesā.

Tāpat valdes locekļi būs solidāri atbildīgi par zaudējumiem, ja parādnieks nav likumā noteiktajā kārtībā un termiņā iesniedzis juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

Šajā gadījumā par nodarīto zaudējumu apmēru tiks uzskatīts parādnieka mantas samazinājums no brīža, kad parādniekam bija pienākums iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu.

Likuma grozījumos arī iecerēts noteikt, ka parādnieki ir atbildīgi parādnieka maksātnespējā, ja maksātnespējas procesa administratoram netiek nodoti grāmatvedības dokumenti vai arī tie ir tādā stāvoklī, kas neļauj gūt skaidru priekšstatu par darījumiem un mantas stāvokli pēdējos trīs gados pirms maksātnespējas procesa.

Par šīm plānotajām izmaiņām paredzēts uzklausīt arī uzņēmēju viedokli.

Grozījumi Maksātnespējas likumā noteiks arī citas būtiskas izmaiņas. Komisijas vadītājs Jānis Ozoliņš (RP) pēc komisijas sēdes sacīja, ka komisijas atbalstītie priekšlikumi paredz ļoti daudz izmaiņu, tostarp tiek atrisināts jautājums ar trīspusējām attiecībām maksātnespējas gadījumā, valdes locekļu atbildību utt.

Izmaiņas likumā saistītas gan ar privātpersonu, gan arī juridisko personu maksātnespēju. Tāpat likuma izmaiņas attieksies arī uz ieķīlātās mantas pārdošanu.

Likuma izmaiņas arī paredz, ka nodrošinātais kreditors ir kreditors, kura prasījuma tiesības pret parādnieku vai trešo personu ir nodrošinātas ar komercķīlu, zemesgrāmatā vai kuģu reģistrā reģistrētu hipotēku uz parādnieka mantu. Nodrošinātais kreditors prasījuma nenodrošinātās daļas apmērā ir uzskatāms par nenodrošināto kreditoru, izņemot to, ka nodrošinājums ir par trešās personas saistību.

Kopumā likumprojektam bija iesniegts ap 150 priekšlikumiem, kuri pirms skatīšanas komisijā tika vērtēti arī darba grupā. Paredzēts, ka Saeima otrajā lasījumā šo likumprojektu vērtēs 28.novembrī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu