KP par aizliegtu vienošanos soda vairākas apsardzes kompānijas (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu par aizliegtu vienošanos sodīt Rīgas ražošanas firmu SIA «Tornis» un piegādātāju apvienību - SIA «AD Kodols», SIA «Armo plus» un SIA «Apsardzes dienests ADJ», liecina KP informācija.

Šie apsardzes uzņēmumi saskaņojuši dalību publiskā iepirkumā, tādējādi likvidējot savstarpējo konkurenci un maldinot iepirkuma rīkotāju. Uzņēmumiem piemērots naudas sods kopumā 9114 latu apmērā.

Kā atzina uzņēmuma «Apsardzes dienests ADJ» īpašnieks un vienīgais valdes loceklis Sergejs Tondeļs, informāciju par šo lietu no KP viņš ir saņēmis. «Informāciju saņēmu, par sodu zinu.»

Jautāts, ko uzņēmējs plāno darīt, sākotnēji Tondeļs teica, ka, visticamāk, maksās sodu. Taču neilgi pēc tam lika noprast, ka tas vēl nav galīgais lēmums. «Nav jau izvēles, būs vien jāmaksā. Vai jūs man iesakāt cīnīties un pārsūdzēt KP lēmumu? Šaubos, ka tas būtu produktīvi. Taču pirms jebkāda lēmuma pieņemšanas aprunāšos arī ar pārējo uzņēmumu vadītājiem.»

Ar pārējo iesaistīto uzņēmumu pārstāvjiem «Nozare.lv» neizdevās sazināties. KP informēja, ka šo uzņēmumu pārstāvju kontaktinformāciju neizpaudīs.

Pārbaudot VAS «Valsts nekustamie īpašumi» iesniegumu par sakritībām divu apsardzes pakalpojumu iepirkuma pretendentu piedāvājumos, KP konstatēja, ka abu uzņēmumu iesniegtie piedāvājumi bija saturiski un vizuāli līdzīgi, iesniegti vienlaicīgi, tajos piedāvātā līgumcena atšķīrās vien par sešiem latiem, citādi sakrītot līdz pat santīmiem - 45 232,92 lati «Tornim» un 45 238,92 lati piegādātāju apvienībai.

Lietas izpētes gaitā KP noskaidroja, ka abus piedāvājumus ir gatavojusi viena persona, kas ir «Torņa» apsardzes dienesta vadītājs un vienlaikus arī valdes loceklis vienā no piegādātāju apvienības uzņēmumiem - «AD Kodols».

Šādā situācijā, kad ar konkurējošu uzņēmumu komercinformāciju strādā viens cilvēks, viena uzņēmuma plāni kļūst neizbēgami zināmi arī pārējiem un attiecīgi pasūtītājs saņem nevis patiesi konkurējošus, bet gan tikai konkurenci imitējošus piedāvājumus.

«Ja uzņēmumi vēlas veikt kopīgu darbību, tie var, piemēram, kopīgi ar vienu piedāvājumu piedalīties iepirkumā, attiecīgi informējot par to pasūtītāju. Tomēr nav pieļaujama iepircēja maldināšana, saskaņojot darbību un konkurenci tikai imitējot, - tādējādi uzņēmumi rada nepatiesu priekšstatu par tirgus situāciju, kā arī rada iespēju manipulēt ar iepirkuma rezultātiem,» skaidroja KP.

Kā liecina SIA «Firmas.lv» informācija, Rīgas ražošanas firma SIA «Tornis» dibināta 1991.gadā. Tās pamatkapitāls ir 5000 latu, kas pilnībā pieder Vladimiram Aleksejevam. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 304 546 lati, bet zaudējumi - 19 152 lati.

SIA «AD Kodols» dibināta 2011.gadā. Sabiedrības pamatkapitāls ir 2000 latu, un visas daļas pieder Armandam Amoliņam. 2012.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 11 725 lati, bet zaudējumi - 1100 latu.

SIA «Armo plus» dibināta 2007.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2000 latu. Visas uzņēmuma daļas pieder Igoram Kleščenkovam. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 11 756 lati, bet peļņa - 129 lati.

SIA «Apsardzes dienests ADJ» dibināta 2012.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2000 latu. Visas uzņēmuma daļas pieder Sergejam Tondeļam. 2012.gadu uzņēmums noslēdza ar 989 latu apgrozījumu un 1692 latu zaudējumiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu